John Locke'un liberalizm düşüncesinde devlet ve mülkiyet tasarımı
The design of state and property in John Locke's liberalism
- Tez No: 1019019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER TİLCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Devlet, Liberalizm, Mülkiyet, Siyaset felsefesi, Toplum sözleşmesi, State, Liberalism, Property, Political philosophy, Community agreement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS JOHN LOCKE'UN LİBERALİZM DÜŞÜNCESİNDE DEVLET VE MÜLKİYET TASARIMI Hacer AYKUT Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Önder TİLCİ 2026, 72 sayfa Çağdaş düşünürlerden olan John Locke'un siyasi düşünceleri yaşadığı çağı aşmış, liberalizmi oluşturan ilkelerin temelini oluşturmuştur. Locke'un siyaset felsefesinin merkezinde özel mülkiyet, sınırlı devlet, bireysel hak ve özgürlükler yer almaktadır. Mülkiyetin yaşam, özgürlük ve serveti içine alan kapsamlı bir tanımını yapan Locke, devletin kaynağı olduğunu da ifade etmektedir. Toplum sözleşmesiyle birlikte kurulan devletin görevi mülkiyeti korumaktır. Sınırlı güce sahip yönetici iktidar, bireylerin mülkiyetini tehdit ettiği takdirde halkın direnmesiyle karşılaşır ve yönetim çözülür. Bu çalışmanın amacı; Locke'un siyaset felsefesindeki temel kavram ve fikirlerini analiz etmektir. Bu çerçevede Locke'un mülkiyet anlayışı, devlet anlayışı ve son olarak da mülkiyet ve devlet fikirlerinden hareketle liberalizme olan katkıları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS THE DESIGN OF STATE AND PROPERTY IN JOHN LOCKE'S LIBERALISM Hacer AYKUT Advisor: Dr. Assoc. Prof. Önder TİLCİ 2026, … pages John Locke, a contemporary thinker, transcended his time with his political ideas, forming the basis of the principles that constitute liberalism. At the heart of Locke's political philosophy are private property, limited government, and individual rights and freedoms. Locke, who provides a comprehensive definition of property encompassing life, liberty, and wealth, also states that it is the source of the state. The state, established through a social contract, has the duty to protect property. If a governing power with limited authority threatens the property of individuals, it will face resistance from the people, and the government will dissolve. The aim of this study is to analyze the fundamental concepts and ideas in Locke's political philosophy. Within this framework, Locke's understanding of property, his concept of the state, and finally, his contributions to liberalism based on his ideas of property and the state will be examined.