Uluslararası güvenlik boyutunda siber uzay jeopolitiği
Cyberspace geopolitics in the dimension of international security
- Tez No: 1019018
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Jeopolitik, Kritik Altyapı ve Sistemler, Siber Güvenlik, Siber Uzay, Siber Uzay Jeopolitiği, Siber Operasyonlar, Kritik altyapıların korunması, Siberuzay, Critical Geopolitics, Critical Infrastructure and Systems, Cyber Security, Cyberspace, Cyberspace Geopolitics, Cyber Operations, Critical infrastructure protection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, Soğuk Savaş sonrası dönemde siber uzay jeopolitiğinin gelişimini incelemek, bu alanın uluslararası güvenliğe etkileri ile siber güvenlik politikalarını şekillendirme süreçlerini analiz etmek ve siber uzay hukuk rejiminin oluşum süreçlerini değerlendirmektir. Siber uzay jeopolitiğinin uluslararası güvenliği neden ve nasıl etkilediği ve siber güvenlik politikalarını nasıl şekillendirdiği, bu araştırmanın temel problemini teşkil etmektedir. Birinci bölümde güvenlik kavramında yaşanan dönüşümün uluslararası güvenlik ortamına yansımaları ele alınmış; siber güvenlik olgusu tehditler, aktörler ve siber operasyon örnekleri üzerinden değerlendirilmiştir. İkinci bölümde siber uzayın yapısal özellikleri, uluslararası güvenliğe etkileri, jeopolitik teorilerle ilişkisi ve Soğuk Savaş sonrası jeopolitik dönüşüm bağlamında siber uzay-jeopolitik etkileşimi analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde küresel ve bölgesel aktörlerin siber güvenlik politikaları karşılaştırılmış; ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde siber hukuk rejimleri incelenmiştir. Bu araştırma sonucunda, siber uzay jeopolitiğinin uluslararası güvenliği güç dengelerini ve geleneksel çatışmaları dönüştürerek etkilediği ve siber güvenlik politikalarının oluşum süreçlerini siber uzayın jeopolitik çatışma alanına dönüşmesi, asimetrik tehditlerin ulusal güvenliğin merkezine yerleşmesi ve devletlerin geleneksel jeopolitik çıkarlarını dijital alanda sürdürme isteği doğrultusunda şekillendirdiği tespit edilmiştir. Bu bulgular çerçevesinde, siber uzayın güvenliğine yönelik çok paydaşlı yönetim modellerinin, uluslararası iş birliği mekanizmalarının ve bütüncül bir siber hukuk düzeninin oluşturulması ihtiyacının ortaya çıktığı, teknik ve hukuki tedbirlerin jeopolitik analizlerle desteklenen kapsamlı politikalarla bütünleştirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines the development of cyberspace geopolitics within the post-Cold War security paradigm, analyzing its implications for international security, its role in shaping cybersecurity policies, and the formation of cyberspace legal regimes. The central research problem addresses why and how cyberspace geopolitics affects international security and determines the trajectory of state cybersecurity policies. The first chapter traces the transformation of the security concept in the post-Cold War era, examining cybersecurity through the lens of threats, actors, and cyberspace operations. The second chapter analyzes the structural characteristics of cyberspace, its effects on international security, its relationship with geopolitical theories, and cyberspace-geopolitics interaction within the context of post-Cold War geopolitical change. The third chapter offers a comparative assessment of global and regional actors' cybersecurity policies alongside national, regional, and international legal regimes governing cyberspace. The findings confirm that cyberspace geopolitics transforms international security by reshaping power balances and conventional conflict dynamics. Cybersecurity policies are driven by three interrelated forces: the emergence of cyberspace as a geopolitical arena of conflict, the entrenchment of asymmetric cyber threats at the core of national security, and states' determination to advance traditional geopolitical interests through digital means. These findings underscore the need for multi-stakeholder governance frameworks, robust international cooperation mechanisms, and a comprehensive global cyber legal order in which technical and legal measures are integrated with geopolitically informed policy approaches.