John Locke ve John Rawls'un devlet anlayışlarında liberal düşünüşün yeri
The place of liberal thinking in John Locke?s and John Rawls?s government understandings.
  1. Tez No: 289552
  2. Yazar: BEKİR GEÇİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SARA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal liberalizm, özgürlük, doğa yasası, sınırlı devlet, doğa durumu, toplum sözleşmesi, siyasal adalet anlayışı, başlangıç durumu ve örtüşen görüş birliği, Political liberalism, freedom, law of nature, limited government, state of nature, social contract, sense of political justice, initial state, and the overlapping consensus
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Liberalizm, bireyin özgürlüğünü, toplumların ve siyasi sistemlerin amacı olarak tasarlayan bir düşünüş, inanış ve hareket tarzı olarak kabul edilir. Liberalizm anlayışında, bireyin temel hak ve özgürlükleri temel değerlerdir ve korunmaları gerekir. Bu amaçla Antik Yunan'dan günümüze kadar birçok siyasi düşünür çeşitli liberal teoriler ve devlet anlayışları geliştirmişlerdir. Bu tezin konusu da John Locke ve John Rawls'un devlet anlayışlarında liberal düşünüşün yeri düşüncesinin incelenmesidir.Bu çalışmada öncelikle liberalizm ve liberal devlet anlayışının dayandığı temel kavramların, özgürlük, doğal hukuk ve sınırlı devlet kavramları değerlendirilmiştir. Daha sonra ise, John Locke öncesi siyasal düşünürlerin devlet anlayışlarına yer verilmiştir.John Locke'un yasa anlayışı, doğa kanunu, yönetimin kaynağı ve doğa durumu anlatılarak bireyin doğa durumunda sahip olduğu temel hak ve özgürlükler değerlendirilmiştir. Uygar toplumda bireyin temel hak ve özgürlüklerin korunması amacıyla nasıl bir yönetim biçiminin oluşması gerektiği konusuna ve hoşgörü düşüncesine yer verilmiştir.Daha sonra adil bir toplumu düzenleyen temel siyasal ve toplumsal kurumların nasıl olması gerektiği sorusunun cevabının arandığı, 20. yüzyılın en önemli siyaset felsefecilerinden John Rawls'un adalet anlayışı anlatılmıştır. Günümüz çağdaş demokratik toplumlarda istikrarlı bir düzenin sağlanmasına olanak tanıyan siyasal liberal anlayış ile örtüşen görüşbirliği düşüncesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Liberalism is considered as a thought, belief and behavior that designs the freedom of individuals for the purpose of societies and political systems. Understanding of liberalism, the individual's fundamental rights and freedoms are basic values and must be protected. For this purpose, from the Ancient Greeks to the present many political thinkers have developed a variety of liberal theories and government understandings. Subject of this thesis is to investigate the place of liberal thinking in John Locke?s and John Rawls?s government understandings.In this study, primarily, liberalism and the basic concepts of the liberal state understanding which are freedom, natural law and limited government are evaluated. Then, the political thinkers? state understandings, before John Locke, are evaluated.By explaining John Locke's understanding of the law, the law of nature, source of management and state of nature, an individual?s fundamental rights and freedoms are evaluated. For the protection of the individual's fundamental rights and freedoms in the civilized society, the subject of what kind of a management style to be formed and the idea of tolerance are given.Then, one of the most important political philosophers in the 20th century, John Rawl?s, understanding of the justice, in which the question of ?how the basic political and social institutions that govern a fair society should be? is tried to be answered is explained. The idea of overlapping with the political liberal understanding which allows the provision of a stable political order in today's modern democratic societies, is given.