Okul öncesi öğretmenlerin veli yaklaşım algılarının iş ve yaşam doyumuna etkisi
The effect of preschool techers' perceptions of parental approach on job satisfaction and life satisfaction
- Tez No: 1019069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmenler, Çocuk-okul öncesi, Öğretmen-veli iş birliği, Preschool teachers, Teacher-parent cooperation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerin veli yaklaşım algılarının iş ve yaşam doyumu üzerindeki etkisini incelenmeyi amaçlanmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini; Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okul öncesi kurumlarda görev yapan ve kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan 359 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri;“Veli Yaklaşım Ölçeği”,“İş Doyumu Ölçeği”ve“Yaşam Doyumu Ölçeği”vasıtasıyla toplanmıştır. Kullanılan ölçme araçlarının güvenirlikleri Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı ile incelenmiş ve ölçeklerin güvenilir olduğu belirtilmiştir. Araştırmaya ait veriler, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 26.0 paket programı aracılığıyla analiz edildi ve istatistiksel anlamlılık için p<0.01 değeri kabul edildi. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin veli yaklaşımı algılarının orta düzeyde, iş doyumlarının orta-yüksek düzeyde ve yaşam doyumlarının orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Regresyon analizine göre veli yaklaşımı iş doyumunu anlamlı ve pozitif yönde yordarken, yaşam doyumu üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca veli yaklaşımının olumlu boyutunun iş doyumunu anlamlı düzeyde etkilediği, olumsuz boyutun ise anlamlı bir etki göstermediği bulunmuştur. Sonuç olarak, öğretmenlerin veli yaklaşımı algılarının özellikle iş doyumu üzerinde önemli bir belirleyici olduğu, yaşam doyumunun ise daha çok farklı bireysel ve çevresel değişkenlerden etkilendiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effect of preschool teachers' perceptions of parent approaches on their job and life satisfaction. The study used descriptive and correlational survey models from quantitative research methods. The sample of the study consists of 359 teachers working in preschool institutions affiliated with the Batman Provincial Directorate of National Education who were selected using convenience sampling. Research data were collected using the“Parent Attitude Scale”,“Job Satisfaction Scale”, and“Life Satisfaction Scale”. The reliability of the measurement tools used was examined using the Cronbach Alpha internal consistency coefficient, and it was determined that the scales were reliable. The data from the study were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 26.0 software package, and a p-value of <0.01 was accepted as statistically significant. In the analysis of the data, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and regression analysis were used. The research showed that the teachers participating in the study perceived parent involvement at a moderate level, job satisfaction at a moderate to high level, and life satisfaction at a moderate level. According to regression analysis, parental approach significantly and positively predicts job satisfaction, while it was determined not to have a significant effect on life satisfaction. Additionally, it was found that the positive dimension of parental approach significantly affects job satisfaction, whereas the negative dimension does not exert a significant effect. Consequently, it can be said that teachers' perceptions of parent approaches are a significant determinant, particularly regarding job satisfaction, while life satisfaction is influenced more by various individual and environmental variables.