Felsefi bir sorun olarak post-truth: Akademisyenlerin epistemik stratejileri üzerine nitel bir inceleme
Post-truth as a philosophical problem: A qualitative inquiry into academics' epistemic strategies
- Tez No: 1019071
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel algı, Demokratik algı, Eleştirel algoritmalar, Kurumsal akademi, Mutlak hakikat, Paylaşılan gerçeklik algısı, Politik doğruluk, Post-hakikat, Cognitive perception, Democratic perception, Critical algorithm, Corporate academies, Absolute truth, Shared reality perception, Political Correctness, Post-truth
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çağımızda doğru bilgiye ulaşma ve hakikatin önemsizleşmesi sorunlarını anlatmakta kullanılan post-truth kavramını ve olgusunu ve akademisyenlerin bu kavrama ve olguya ilişkin epistemik konumlanışlarını incelemektedir. Araştırma, post-truth olgusunun sadece“yalanlar çağı”olarak adlandırılan dönemin basit bir çıktısı olmadığı, modernizm sonrası ortaya çıkan epistemolojik koşullar nedeniyle doğru ile yanlış arasındaki ayrımın muğlaklaşması sonucu ortaya çıktığını savunmaktadır. Çalışmanın kuramsal çerçevesinde post-truth; Sofist düşünceden postmodern felsefeye uzanan tarihsel bir süreklilik içinde analiz edilmiş ve ideoloji, propaganda ve hegemonya gibi klasik kavramlardan epistemolojik düzeyde ayrıştırılmıştır. Ayrıca, yeni iletişim teknolojileri ve algoritmik bilgi üretiminin, hakikat algısını dönüştüren en belirleyici maddi zemin olduğu ileri sürülmüştür. Araştırmanın nitel boyutunda, Türkiye'de farklı disiplinlerden akademisyenlerle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular, katılımcıların bilgi karşısında homojen bir tutum sergilemediklerini ortaya koymuş; hibrit epistemik strateji, otorite temelli strateji ve deneyim temelli strateji olmak üzere üç temel epistemik konumlanma biçimi saptanmıştır. Katılımcıların modernitenin uzmanlık ve kurumsal otorite gibi temel dayanaklarına dolaylı bir güvensizlik taşıdıkları ve algoritmik etkileri, bilgi edinme pratiklerini derinden sarsan bir unsur olarak deneyimledikleri belirlenmiştir. Bu güvensizlik ve simülasyon deneyimleri sırasıyla Foucault'nun iktidar-bilgi ilişkisi ve Baudrillard'ın simülasyon kuramı üzerinden de okunmuştur. Tezin temel katkısı, post-truth tartışmalarını soyut felsefi bir düzlemden çıkararak somut akademik pratikler ve stratejiler üzerinden çözümlemesidir. Sonuç olarak çalışma, felsefenin post-truth karşısında eleştirel rolünü yeniden kazanarak bir direnç ve anlam üretme pratiğine dönüşme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak teknoloji ve yapay zekanın zirve yaptığı günümüz çağında kavramsal analiz, etik muhakeme gibi becerilere daha çok ihtiyaç olduğunu ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the concept of post-truth, which has become a central framework for understanding the contemporary problems of accessing accurate information and the diminishing significance of truth, as well as the epistemic positions adopted by academics toward this phenomenon. The research argues that post-truth is not merely a simple by-product of the era often described as the“age of lies”; rather, it emerges from the epistemological conditions of the postmodern period, in which the distinction between truth and falsehood has become increasingly blurred. Within the theoretical framework of the study, post-truth is analyzed through a historical continuum extending from Sophist thought to postmodern philosophy and is epistemologically distinguished from classical concepts such as ideology, propaganda, and hegemony. Furthermore, the study contends that new communication technologies and algorithmic information production constitute the most significant material foundations transforming contemporary perceptions of truth. The qualitative dimension of the research is based on semi-structured interviews conducted with academics from various disciplines in Türkiye. The findings reveal that participants do not display a homogeneous attitude toward knowledge. Instead, three primary forms of epistemic positioning were identified: the hybrid epistemic strateji, the authority-based strateji, and the experience-based strateji. The results also indicate that participants harbor an implicit distrust of some of the fundamental pillars of modernity, such as expertise and institutional authority, while experiencing algorithmic influences as factors that profoundly reshape their practices of knowledge acquisition. The principal contribution of the dissertation lies in its analysis of posttruth debates through concrete academic practices and epistemic stratejis rather than solely through abstract philosophical discussions. In conclusion, the study argues that philosophy has the potential to reclaim its critical role in the face of post-truth by functioning as a practice of resistance and meaning-making. It further suggests that, in an age characterized by the dominance of technology and artificial intelligence, there is an increasing need for skills such as conceptual analysis, critical thinking, and ethical reasoning.