Türkiye'de seçimlerin finansmanı
Election financing in Türki̇ye
- Tez No: 1019111
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi partiler, Political parties
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Seçim finansmanı, seçim kurulları ile siyasi partiler ve adayların seçim faaliyetlerini yürütebilmeleri için ihtiyaç duydukları ekonomik kaynakların elde edilmesi, kullanımı ve denetimini ifade eder. Böylece seçim finansmanı kavramı, seçim organizasyonunun, seçim kurullarının ve siyasi aktörlerin finansmanı olmak üzere üçlü sacayağından oluşur. Seçim sürecinde rol alan aktörlerin gelir kaynakları, harcamaları ve bunların denetimi, siyasi tartışmalarda güncelliğini ve önemini koruyan bir alandır. Bu nedenle çalışma, seçim finansmanı alanındaki temel ilkeler ile çeşitli ülkelerde uygulanan modelleri karşılaştırmalı bir yaklaşımla incelemektedir. Şeffaflık, adil rekabet, hesap verebilirlik, bağımsız denetim, yolsuzlukların önlenmesi gibi ilkeler, AGİT, Venedik Komisyonu ve IDEA raporları incelenerek tespit edilmiştir. Ayrıca çok sayıda devletin mevzuatı ve uygulamaları IDEA veri tabanı ışığında analiz edilerek finansman kaynakları, bağış ve harcama limitleri, raporlama mekanizmaları, denetim organlarının işleyişi ve yaptırım modelleri ortaya konulmuştur. Tespit edilen ilke ve modellerden hareketle, Türkiye'de milletvekili, cumhurbaşkanı ve yerel seçimlerin finansmanına ilişkin hukuki çerçeve, gelir kaynakları, harcamalar, denetim mekanizmaları ve yaptırım usulleri incelenmiştir. Bu analiz sonucunda, tüm seçim türlerinde görülen denetim ve yaptırım yetersizliklerinin yanı sıra her seçime özgü nitelik taşıyan yapısal sorunlar tespit edilmiş ve bunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmiştir. Böylece Türkiye'deki mevcut seçim finansmanı sisteminin tablosu çizilmiş ve potansiyel reform alanlarına ilişkin somut politika önerileri sunulmuştur. Seçimlerin finansman biçiminin kamu kaynaklarının adil kullanımını ve siyasi sürece duyulan güveni doğrudan etkilediği dikkate alındığında, çalışmadaki tespit ve önerilerin Türkiye'nin demokratik seçim sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Election financing refers to the acquisition, use, and oversight of the financial resources required by electoral bodies, political parties, and candidates to carry out electoral activities. In this sense, it consists of a threefold structure: the financing of the electoral organization, electoral bodies, and political actors. The income sources, expenditures, and oversight of actors involved in the electoral process remain significant in political debates and are closely linked to the integrity of democratic systems. Accordingly, this study examines the core principles of election financing and models implemented in various countries through a comparative approach. Principles such as transparency, fair competition, accountability, independent oversight, and the prevention of corruption are identified through reports of the OSCE, the Venice Commission, and IDEA. Additionally, legislation and practices of various countries are analyzed in light of the IDEA database, focusing on funding sources, donation and spending limits, reporting mechanisms, oversight bodies, and sanction models, with particular attention to their practical implementation. Based on these findings, the legal framework, income sources, expenditures, oversight mechanisms, and sanction procedures regarding the financing of parliamentary, presidential, and local elections in Türkiye are examined. The analysis identifies both common deficiencies in oversight and sanctions and structural problems specific to each election type, and proposes solutions. Thus, the current election financing system in Türkiye is outlined and concrete policy recommendations are presented. Considering that election financing directly affects the fair use of public resources and trust in the political process, the study aims to contribute to strengthening Türkiye's democratic electoral system.