Konya kuzeybatısındaki permiyen kaya birimlerinin stratigrafik ve sedimantolojik özellikleri
Stratigraphic and sedimentological characteristics of the permian rock units in the northwest of konya
  1. Tez No: 1019192
  2. Yazar: UMUT DİLBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ OKUYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrofasiyes, Microfacies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma alanı, Konya ilinin kuzeybatısında yer almakta olup, bölgedeki temel kayaç birimlerini Kütahya-Bolkardağ Kuşağı'na ait Orta Permiyen yaşlı Eldeş formasyonu temsil etmektedir. Bu temel birim, çalışma alanında Triyas yaşlı Katarası formasyonu'nun Seyrantepe üyesi tarafından uyumsuz olarak üzerlenmektedir. Bölgede temelde yer alan tüm birimler, Neojen yaşlı neo-otokton örtü kayalarına ait Aşağıçiğil formasyonu tarafından uyumsuz olarak üzerlenmektedir. Eldeş formasyonu, bölgede ağırlıklı olarak dolomit, silttaşı, grafit şist ara katkılı kumtaşı ile meta-kireçtaşı, kuvarsit ve şist ardalanmasıyla karakterize edilmektedir. Formasyonun üst kesiminde ise, çoğunlukla düşük dereceli metamorfizma etkisi göstermiş kireçtaşlarından oluşan Bulcuk Kireçtaşı üyesi yer almaktadır. Bu çalışmanın da gerçekleştirildiği Bulcuk Kireçtaşı üyesinde, çalışmanın amacı doğrultusunda stratigrafik, sedimantolojik ve ayrıntılı mikrofasiyes özelliklerini ortaya koymaya yönelik bir adet ölçülü stratigrafik kesit (Bulcuk Ölçülü Stratigrafik Kesiti) hazırlanmıştır. Bulcuk Kireçtaşı üyesinin kronostratigrafik konumunu belirlemeye yönelik olarak derlenen paleontolojik örnekler üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, bu üyenin kronostratigrafik aralığının Orta Permiyen'in Vordiyen katı ile sınırlı olduğu belirlenmiştir. Çökelme ortamının belirlenmesine yönelik gerçekleştirilen ayrıntılı mikrofasiyes çalışmaları sonucunda, Bulcuk Kireçtaşı üyesinin karbonat rampa platformu içerisinde çökeldiği belirlenmiştir. İstif boyunca, iç rampa koşullarını yansıtan açık deniz, sınırlı ortam, sığ kıyı ortamı, gelgit düzlüğü ve lagün ortamlarına ait altı mikrofasiyes ile bu mikrofasiyeslere bağlı beş alt mikrofasiyes tipi tanımlanmıştır. Kesit boyunca gözlenen mikrofasiyes ardalanmaları, fauna ve flora içeriğindeki değişimlerle uyumlu olup, çökelme ortamında tekrarlayan sığlaşma-derinleşme döngülerinin geliştiğini ortaya koymaktadır. Bulcuk Kireçtaşı üyesine ait çökellerin, iç rampanın baskın olduğu ve transgresif-regresif süreçler tarafından kontrol edilen dinamik bir karbonat rampa sistemi içerisinde çökelmiş olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study area located in the northwestern part of Konya Province, the basement units of the Kütahya-Bolkardağ Belt are represented by the Middle Permian Eldeş Formation, which is unconformably overlain by the Seyrantepe Member of the Triassic Katarası Formation. All basement units in the region are unconformably overlain by the Neogene neo-autochthonous cover rocks of the Aşağıçiğil Formation. The Eldeş Formation in the region is mainly characterized by dolomite, siltstone, sandstone with interlayers of graphite schist, and alternations of meta-limestone, quartzite, and schist. In the upper part of the Eldeş Formation, the Bulcuk Limestone Member occurs, predominantly composed of limestone affected by low-grade metamorphism. In the Bulcuk Limestone Member, where this study was also carried out, a measured stratigraphic section (Bulcuk Measured Stratigraphic Section) was prepared in order to reveal its stratigraphic, sedimentological, and detailed microfacies characteristics in line with the objectives of the study. Investigations conducted on the paleontological samples collected to determine the stratigraphic position of the Bulcuk Limestone Member revealed that the stratigraphic range of this member is restricted to the Wordian stage of the Middle Permian. Detailed microfacies studies carried out to determine the depositional environment revealed that the Bulcuk Limestone Member developed within a carbonate ramp platform. Throughout the succession, six microfacies and five sub-microfacies types representing inner ramp conditions were identified, reflecting open marine, restricted environment, shallow shoreline, tidal flat, and lagoonal settings. The microfacies alternations observed throughout the section are consistent with variations in faunal and floral content, indicating the development of recurrent shallowing-deepening cycles within the depositional environment. It has been concluded that the sediments of the Bulcuk Limestone Member were deposited within a dynamic carbonate ramp system dominated by inner ramp conditions and controlled by transgressive-regressive processes.