Karsinogenezde etkin bir biyobelirteç olan Pfetin`in pankreas adenokarsinomlu hastalarda prognoz üzerine etkisi ve bilinen biyobelirteçler ile karşılaştırılması
The prognostic impact of Pfetin, an effective biomarker in carcinogenesis, in patients with pancreatic adenocarcinoma and its comparison with established biomarkers
- Tez No: 1019202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT RAHMİ SERİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: KCTD12, CA19-9, tümör mikroçevresi, kemoresistans, sıvı biyopsi, KCTD12, CA19-9, tumor microenvironment, chemoresistance, liquid biopsy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pankreas adenokarsinomunda sıklıkla ileri evrede tanı alması, agresif biyolojik davranışı ve tedaviye sınırlı yanıtı nedeniyle tedavi sonrası hastalığın erken nüksü sık görülür, bu sebeple de sağkalım beklentisi kısadır. Bu çalışmada, KCTD12 (Pfetin'in) pankreas adenokarsinomlu hastalarda periferik kandaki mRNA ekspresyonu ve serum protein düzeyinin erken nüksü öngörmedeki etkinliğinin araştırılması amaçlanmışdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda 1 Ocak 2021–1 Nisan 2025 yılları arasında pankreas adenokarsinomu tanısı alan, küratif amaçlı ameliyat edilen 23 hasta, rezektabl olmadığı için ameliyat edilemeyen 23 hasta ve kontrol amaçlı 20 sağlıklı kişi dahil edildi. KCTD12 (Pfetin) protein düzeyleri ELISA yöntemi ile, mRNA ekspresyon düzeyleri ise gerçek zamanlı PCR yöntemi ile değerlendirildi. Pfetin düzeyleri ile klinikopatolojik değişkenler, CA19-9 düzeyi, tümör boyutu, lenf nodu tutulumu, nüks ve sağkalım arasındaki ilişkiler analiz edildi. Pfetin mRNA ekspresyonunun tanısal performansı“Receiver Operating Characteristic”(ROC) analizi ile incelendi. Bulgular: Cerrahi uygulanan 23 hastanın 17'sine pankreatikoduodenektomi, 6'sına distal pankreatektomi yapıldı. Ameliyat edilemeyen 23 hastanın 18'i sistemik kemoterapi ve 5'i ise kemoradyoterapi ile tedavi edildi. Hastalarda Pfetin mRNA ΔCt düzeyi sağlıklı erişkinlere oranla anlamlı derecede yüksek saptandı (p=0,002). Pfetin mRNA ekspresyonu ile CA19-9 arasında korelasyon saptanmadı (r=-0,127; p=0,4). Tümör boyutu ≥3 cm olan hastalarda Pfetin mRNA düzeyleri (p=0,03), lenf nodu pozitifliği bulunan hastalarda ise Pfetin protein düzeyleri anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0,002). Buna karşın Pfetin düzeyleri ile nüks ve sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: KCTD12 (Pfetin)'nin pankreas adenokarsinomunda yüksek olmasının tanısal potansiyel taşıyabileceği ve tümör boyutu ile lenf nodu tutulumu gibi tümör progresyonunu yansıtan parametrelerle ile ilişkili olduğu ancak nüks ve sağkalımı öngörmede anlamlı olmadığı saptandı. CA19-9 ile anlamlı korelasyon saptanmaması, Pfetin'in farklı biyolojik süreçleri yansıtan tamamlayıcı bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pancreatic adenocarcinoma is frequently diagnosed at an advanced stage and is characterized by aggressive biological behavior and limited response to treatment. As a result, early recurrence after treatment is common and overall survival remains poor. The aim of this study was to investigate the potential role of peripheral blood KCTD12 (Pfetin) mRNA expression and serum protein levels in predicting early recurrence and determining prognosis in patients with pancreatic adenocarcinoma. Materials and Methods: This study included 23 patients diagnosed with pancreatic adenocarcinoma who underwent curative-intent surgery, 23 patients who were not candidates for surgical treatment due to unresectable disease, and 20 healthy controls at the Department of General Surgery, Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine, between 1 January 2021 and 1 April 2025. KCTD12 (Pfetin) protein levels were measured using the ELISA method, while mRNA expression levels were evaluated by real-time PCR analysis. Associations between Pfetin levels and clinicopathological variables, including CA19-9 levels, tumor size, lymph node involvement, recurrence, and survival, were analyzed. The diagnostic performance of Pfetin mRNA expression was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) analysis. Results: Among the 23 surgically treated patients, pancreaticoduodenectomy was performed in 17 patients and distal pancreatectomy in 6 patients. All patients who were not eligible for surgery received systemic chemotherapy, while 5 patients additionally underwent chemoradiotherapy. Pfetin mRNA ΔCt values of patients with pancreatic cancer was significantly higher than healthy control group (p=0.002). No significant correlation was identified between Pfetin mRNA expression and CA19-9 levels (r=-0.127; p=0.4). Pfetin mRNA levels were significantly higher in patients with tumor size ≥3 cm (p=0.03), whereas Pfetin protein levels were significantly elevated in patients with lymph node positivity (p=0.002). However, no statistically significant association was found between Pfetin levels and disease recurrence or survival. Conclusion: Elevated KCTD12 (Pfetin) levels in patients with pancreatic adenocarcinoma may have diagnostic potential and appear to be associated with parameters reflecting tumor progression, such as tumor size and lymph node involvement. However, Pfetin levels were not found to be significantly associated with recurrence or survival. The absence of a significant correlation between Pfetin and CA19-9 suggests that Pfetin may serve as a complementary biomarker reflecting different biological processes.