LMCA dışı bifurkasyon lezyonlarında provizyonel stentlemede yan dalda non-kompliyan balon destekli single kissing ptca ile ilaç kaplı balon destekli double kissing ptca'nın 1 yıllık sonuçları
  1. Tez No: 1019207
  2. Yazar: BEYZA KALAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner bifurkasyon, provizyonel stentleme, kissing balon, ilaç kaplı balon, perkütan koroner girişim, Coronary bifurcation, provisional stenting, kissing balloon, drug-coated balloon, percutaneous coronary intervention
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, LMCA dışı koroner bifurkasyon lezyonlarında provizyonel stentleme sonrası yan dal tedavisinde uygulanan non-komplian balonla uygulanan single kissing PTCA ile ilaç kaplı balon (DCB) kullanılarak gerçekleştirilen double kissing PTCA stratejisinin 1 yıllık klinik ve anjiyografik sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya LMCA dışı bifurkasyon lezyonu bulunan ve provizyonel stentleme uygulanan 41 hasta dahil edildi. Hastalar, yan dalda rutin single kissing PTCA uygulanan grup ve ilaç kaplı balon ile double kissing PTCA uygulanan grup olarak ikiye ayrıldı. Tüm işlemler standart koroner anjiyografi eşliğinde gerçekleştirildi ve kantitatif koroner anjiyografi (QCA) ile değerlendirildi. Hastalar 12 ay boyunca takip edildi ve 1. Yıl kontrol anjiyografik parametreleri kaydedildi. Bulgular:Hastaların ortalama yaşı 64±9,8 olup %87,9'u erkekti. Gruplar arasında demografik, klinik ve lezyon özellikleri açısından anlamlı fark yoktu. Bir yıllık takipte ilaç kaplı balon grubunda MACE görülmezken, non-kompliyan balon grubunda 2 MACE saptandı; ancak fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,157). MACE bileşenleri açısından da gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Bir yıllık kontrol anjiyografide yan dal QCA parametreleri açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç:Provizyonel stentleme sonrası ilaç kaplı balon ile gerçekleştirilen double kissing PTCA stratejisi, rutin single kissing PTCA ile karşılaştırıldığında 1 yıllık klinik ve anjiyografik sonuçlar açısından istatistiksel üstünlük göstermemekle birlikte, klinik olaylar açısından sayısal olarak daha düşük MACE oranı ile güvenli ve uygulanabilir bir alternatif yaklaşım olabilir. Bu alanda daha geniş örneklemli ve randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study was to compare the 1-year clinical and angiographic outcomes of routine single kissing PTCA and drug-coated balloon (DCB)-based double kissing PTCA strategies for side branch treatment following provisional stenting in non-left main coronary artery (non-LMCA) bifurcation lesions. Materials and Methods:A total of 41 patients with non-LMCA bifurcation lesions treated with a provisional stenting strategy were included in the study. Patients were divided into two groups: those treated with routine single kissing PTCA in the side branch and those treated with DCB-based double kissing PTCA. All procedures were performed under standard coronary angiography guidance and evaluated using quantitative coronary angiography (QCA). Patients were followed for 12 months, and 1-year follow-up angiographic parameters were recorded. Results:The mean age of the patients was 64±9.8 years, and 87.9% were male. There were no significant differences between the groups in terms of demographic, clinical, and lesion characteristics. During the 1-year follow-up, no major adverse cardiac events (MACE) were observed in the DCB group, whereas 2 MACE events occurred in the non-compliant balloon group; however, this difference was not statistically significant (p=0.157). No significant differences were observed between the groups regarding the individual components of MACE. At 1-year follow-up angiography, no statistically significant differences were found between the groups in side branch QCA parameters (p>0.05). Conclusion:The DCB-based double kissing PTCA strategy after provisional stenting did not demonstrate statistical superiority over routine single kissing PTCA in terms of 1-year clinical and angiographic outcomes; however, it may represent a safe and feasible alternative approach with a numerically lower MACE rate. Larger randomized studies are warranted to further evaluate this strategy.