Su iticilerin volkanik kayaçların su emme özelliğine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of water repellent on the water absorption properties of volcanic rocks
  1. Tez No: 1019208
  2. Yazar: MUHAMMED TANRIKULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mühendislik jeolojisi, Engineering geology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tarihi ve kültürel yapılarda kullanılan doğal yapı taşları, zaman içerisinde çeşitli bozunma süreçlerinin etkisi altında kalarak kısmen ya da tamamen tahribata uğrayabilmektedir. Kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik gereksinimler, yapı taşlarının bozunma hızını azaltmaya ve hasar görmüş elemanların onarımına yönelik farklı koruyucu ve iyileştirici uygulamaların geliştirilmesine zemin hazırlamıştır. Bu kapsamda, su itici malzemeler doğal yapı taşlarının bozunma süreçlerine karşı korunmasında yaygın olarak başvurulan yöntemlerden biri haline gelmiştir. Doğal taşlarda su itici performansının değerlendirilmesinde, arazi koşullarında P-dalga hızı yöntemi kullanılırken, laboratuvar ortamında kapiler su emme ve Karsten tüpü deneyleri tercih edilmektedir. Bununla birlikte, farklı fiziksel özelliklere sahip kayaçlara uygulanan su iticilerin etkinliğine ilişkin çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, farklı porozite, P-dalga hızı ve su emme gibi fiziksel özellikler sergileyen volkanik kayaçların mineralojik, petrografik ve fiziko-mekanik özellikleri ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Ardından, örnek yüzeylerine silan esaslı su itici uygulanmış ve uygulamanın yüzeydeki etkinliği Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR) ile taramalı elektron mikroskobu–enerji dağılımlı X-ışını spektroskopisi (SEM-EDX) analizleri yardımıyla incelenmiştir. Temas açısı ölçümleri, silan uygulanan yüzeylerin hidrofobik özellik kazandığını açıkça ortaya koymuştur. Doğal ve silan ile işlem görmüş örneklerin kapiler ve Karsten tüpü su emme değerleri karşılaştırıldığında, silan uygulamasının suyun kayaç bünyesine girişini, belirgin ölçüde sınırlandırdığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, son yıllarda yaygınlaşan su itici uygulamaların, restorasyon projelerinde doğal yapı taşlarının korunmasına yönelik etkin bir yöntem olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Natural building stones used in historical and cultural structures may undergo partial or complete deterioration over time due to various weathering and decay processes. The need to ensure the preservation and sustainability of cultural heritage has led to the development of various protective and remedial treatments aimed at reducing the rate of stone deterioration and repairing damaged building elements. In this context, water-repellent treatments have become one of the most widely adopted methods for protecting natural building stones against deterioration processes. The effectiveness of water repellents is commonly evaluated using P-wave velocity measurements under field conditions, whereas capillary water absorption and Karsten tube tests are generally preferred in laboratory studies. However, studies investigating the performance of water repellents applied to rocks with different physical characteristics remain limited. In this study, the mineralogical, petrographic, physical, and mechanical properties of volcanic rocks exhibiting different porosity, P-wave velocity, and water absorption characteristics were comprehensively determined. Subsequently, a silane-based water repellent was applied to the rock surfaces, and its effectiveness was investigated using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) and Scanning Electron Microscopy coupled with Energy Dispersive X-ray Spectroscopy (SEM-EDX). Contact angle measurements clearly demonstrated that the treated surfaces acquired hydrophobic properties. Comparison of the capillary and Karsten tube water absorption values of untreated and silane-treated specimens revealed that the silane application significantly restricted water ingress into the rock matrix. The findings indicate that water-repellent treatments, which have gained increasing attention in recent years, can be considered an effective approach for the conservation of natural building stones in restoration projects.