Yönetim stratejisi olarak benchmarking uygulamalarının incelenmesi: Havacılık sektörü üzerine bir araştırma
An examination of benchmarking practices as a management strategy: A study on the aviation sector
  1. Tez No: 1019246
  2. Yazar: SENANUR GİRKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ERTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil havacılık işletmeleri, Civil aviation companies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada havacılık sektöründe benchmarking (kıyaslama) uygulamalarının yönetim stratejisi olarak kullanımının incelenmesi ve uygulama süreçlerine ilişkin katılımcı deneyimlerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup durum çalışması deseni tercih edilmiştir. Veriler, havacılık sektöründe faaliyet gösteren havalimanı ve yer hizmeti işletmelerinde görev yapan yönetici ve uzmanlarla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma kapsamında 14 katılımcı ile görüşülmüş, veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilerek MAXQDA programından yararlanılmıştır. Analiz sonucunda“Havacılıkta Benchmarking”ana teması altında kurumsal yaklaşım, uygulanma süreci, yönetim, zorluklar, faydalar ve gelecek perspektifi olmak üzere altı kategori oluşturulmuştur. Bulgular, benchmarking uygulamalarının yalnızca performans karşılaştırması değil; sürdürülebilirlik, karbon azaltımı, enerji verimliliği, çevresel sorumluluk, kalite yönetimi ve sertifikasyon süreçlerinde de önemli rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca benchmarking uygulamalarının kurumsal öğrenmeyi desteklediği, bilgi paylaşımını artırdığı, hizmet kalitesini geliştirdiği, verimlilik ve maliyet avantajı sağladığı belirlenmiştir. Araştırmada uygulamaların başarısında yönetim, bütçe, teknik altyapı ve insan kaynağı desteğinin önemli olduğu; mevzuat kaynaklı engeller, bütçe kısıtları, yasal uyum gereklilikleri ve onay süreçlerinin temel zorluklar olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak benchmarking uygulamalarının havacılık sektöründe sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasında, kurumsal dönüşümü desteklemede ve rekabet avantajı sağlamada etkili bir yönetim aracı olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the use of benchmarking practices as a management strategy in the aviation sector and to reveal the experiences of participants regarding the implementation processes. A qualitative research method was used, employing a case study design. Data were obtained through semi-structured interviews with managers and experts working in airport and ground handling companies operating in the aviation sector. A total of 14 participants were interviewed. The data were analyzed using content analysis and the MAXQDA program. The analysis resulted in the creation of six categories under the main theme of“Benchmarking in Aviation”: corporate approach, implementation process, management, challenges, benefits, and future perspective. The research findings indicate that benchmarking practices are not only used for performance comparison in the aviation sector; they also play a significant role in sustainability, carbon reduction, energy efficiency, environmental responsibility, quality management, and certification processes. Furthermore, it was determined that benchmarking practices support corporate learning, increase knowledge sharing, improve service quality, and provide efficiency and cost advantages. The study concludes that management support, budget support, technical infrastructure, and human resource support are crucial for the success of benchmarking practices. However, regulatory obstacles, budget constraints, legal compliance requirements, and approval processes were identified as the main challenges encountered in the implementation process. Consequently, benchmarking practices were evaluated as an effective management tool in achieving sustainability goals, supporting corporate transformation, and gaining a competitive advantage in the aviation sector.