Derecelendirme notlarındaki değişim ve banka sistemik risk ilişkisi
The relationship between changes in sovereign credit ratings and banks' systemic risk
  1. Tez No: 1019247
  2. Yazar: PELİN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL BABUŞCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: GMM, Genelleştirilmiş momentler yöntemi, Kredi derecelendirme, Sistemik risk, Uluslararası bankacılık, Generalized method of moments, Credit rating, Systemic risk, International banking
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı egemen kredi derecelendirme notlarında meydana gelen değişimlerin bankaların sistemik risk düzeyleri üzerindeki etkisini ampirik olarak incelemektir. Küresel Finans Krizi sonrasında kamu maliyesi ile bankacılık sistemi arasındaki karşılıklı bağımlılığın artması, egemen kredi riskinin finansal istikrar üzerindeki etkisini daha görünür hâle getirmiştir. Bu kapsamda çalışmada, 2008–2023 dönemini kapsayan, 47 ülkede faaliyet gösteren 348 bankadan oluşan dengesiz panel veri seti kullanılmıştır. Banka düzeyindeki finansal veriler Bloomberg veri tabanından, egemen kredi derecelendirme notları Moody's Investors Service, Standard & Poor's Global Ratings ve Fitch Ratings tarafından yayımlanan uzun vadeli yabancı para cinsinden ülke kredi notlarından, sistemik risk göstergesi olarak kullanılan SRISK verileri New York University Volatility Laboratory (NYU V-Lab) veri tabanından, makroekonomik değişken ise Uluslararası Para Fonu World Economic Outlook (IMF-WEO) veri tabanından elde edilmiştir. Analizlerde öncelikle panel veri modelleri tahmin edilmiş, model seçim sürecinde Havuzlanmış En Küçük Kareler, Sabit Etkiler ve Tesadüfi Etkiler modelleri karşılaştırılmıştır. Heteroskedastisite, yatay kesit bağımlılığı ve otokorelasyon problemlerine karşı Driscoll-Kraay dirençli standart hataları kullanılmış, sistemik riskin dinamik yapısı ile olası endojenlik sorunlarını dikkate almak amacıyla iki aşamalı System GMM tahmincisi uygulanmıştır. Araştırma bulguları, egemen kredi notu indirimlerinin bankaların sistemik riskini anlamlı ve pozitif yönde etkilediğini, buna karşılık kredi notu artırımlarının istatistiksel olarak anlamlı bir etki oluşturmadığını göstermektedir. Ayrıca yatırım yapılabilir seviyeden spekülatif seviyeye geçişin sistemik riski önemli ölçüde artırdığı, ters yöndeki geçişlerin ise anlamlı bir etki yaratmadığı belirlenmiştir. Sonuçlar, finansal piyasaların olumsuz kredi sinyallerine olumlu sinyallerden daha güçlü tepki verdiğini ve egemen kredi derecelendirme notlarının sistemik risk üzerindeki etkisinin asimetrik olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, SRISK göstergesini kullanarak egemen kredi derecelendirme notları ile bankaların sistemik riski arasındaki ilişkiyi farklı gelişmişlik düzeyindeki ülkeleri kapsayan geniş bir uluslararası örneklem üzerinde incelemesi, yatırım yapılabilir kredi notu eşiklerini ayrı değişkenler olarak analiz etmesi ve dinamik panel veri yöntemini kullanarak daha güvenilir ampirik bulgular ortaya koyması bakımından literatüre özgün katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this dissertation is to empirically examine the impact of changes in sovereign credit ratings on the systemic risk of banks. Following the Global Financial Crisis, the increasing interdependence between sovereign finances and the banking sector has made sovereign credit risk a key determinant of financial stability. The empirical analysis is based on an unbalanced panel dataset comprising 348 banks operating in 47 countries over the period 2008–2023. Bank-level financial data were obtained from Bloomberg, sovereign credit ratings from Moody's Investors Service, Standard & Poor's Global Ratings and Fitch Ratings, SRISK data from the New York University Volatility Laboratory (NYU V-Lab), and macroeconomic variable from the International Monetary Fund World Economic Outlook (IMF-WEO) database. Panel data techniques were employed in the empirical analysis. Pooled Ordinary Least Squares, Fixed Effects and Random Effects models were initially estimated for model selection. To address heteroskedasticity, cross-sectional dependence and serial correlation, Driscoll-Kraay robust standard errors were employed. Furthermore, the two-step System Generalized Method of Moments (System GMM) estimator was used to account for the dynamic nature of systemic risk and potential endogeneity. The empirical findings reveal that sovereign credit rating downgrades significantly increase banks' systemic risk, whereas rating upgrades do not have a statistically significant effect. In addition, transitions from investment-grade to speculative-grade status significantly increase systemic risk, while upgrades from speculative-grade to investment-grade status do not produce a significant impact. These findings indicate that financial markets respond more strongly to negative rating signals than to positive ones, suggesting an asymmetric relationship between sovereign credit rating changes and systemic risk. This dissertation contributes to the literature by examining the relationship between sovereign credit ratings and banks' systemic risk using the SRISK measure across a broad international sample of banks operating in countries with different levels of economic development, explicitly modelling investment-grade rating threshold transitions as separate variables, and employing a dynamic panel data approach to provide more robust empirical evidence on the sovereign-bank nexus.