Anjiyotensin reseptör blokerleri kullanan hipertansif hastalarda Lipoprotein (a), chemerin ve asprosin düzeylerinin antropometrik ölçümlerle değerlendirilmesi
Evaluation of Lipoprotein(a), chemerin, and asprosin levels in relation to anthropometric measurements in hypertensive patients using angiotensin receptor blockers
- Tez No: 1019288
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAGIZ ÜRESİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler, Biyobelirteçler-farmakolojik, Hipertansiyon, Lipoproteinler, Hypertension, Asprosin, Chemerin, Lp(a), Angiotensin Receptor Blockers, Cardiometabolic Risk, Biomarkers, Biomarkers-pharmacological, Lipoproteins
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç; Bu çalışmanın amacı, anjiyotensin reseptör blokeri (ARB) kullanan hipertansif bireylerde serum Lipoprotein [Lp(a)], chemerin ve asprosin düzeylerini değerlendirmek; bu biyobelirteçlerin antropometrik ölçümler ve kardiyometabolik risk indeksleri ile olan ilişkilerini incelemek ve antihipertansif tedavinin bu parametreler üzerindeki olası etkilerini ortaya koymaktır. Materyal ve Metod; Bu çalışmaya, Klinik Farmakoloji Polikliniği'ne başvuran toplam 155 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılar; ARB kullanan hipertansif bireyler, ARB kullanmayan hipertansif bireyler ve hipertansif olmayan bireyler olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Tüm katılımcılarda boy, kilo, bel çevresi ve ilgili antropometrik ölçümler alınmış; beden kütle indeksi (BKİ), bel-boy oranı (WHtR), yuvarlaklık indeksi, koniklik indeksi, PWNC, WWI ve METS-IR gibi kardiyometabolik risk indeksleri hesaplanmıştır. Serum Lp(a), chemerin ve asprosin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Elde edilen veriler uygun istatistiksel testler kullanılarak analiz edilmiş, p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular; Serum asprosin düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0,022). Hipertansif olmayan bireylerde asprosin düzeyleri daha yüksek bulunurken, antihipertansif tedavi alan hipertansif bireylerde daha düşük değerler saptanmıştır. Özellikle ARB kullanan hipertansif bireylerde asprosin düzeylerinin düşük olması dikkat çekmiştir. Buna karşılık, Lp(a) ve chemerin düzeyleri açısından çalışma grupları ve antihipertansif ilaç sınıfları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ayrıca Lp(a), chemerin ve asprosin düzeyleri kendi aralarında anlamlı korelasyon göstermemiştir. Asprosin düzeyleri ile bazı antropometrik ve metabolik risk indeksleri arasında zayıf düzeyde ancak istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyonlar bulunmuştur. Sonuç; Bu çalışmada, antihipertansif tedavinin özellikle asprosin düzeyleri üzerinde düzenleyici bir etkiye sahip olabileceği gösterilmiştir. Buna karşılık, Lp(a) ve chemerin düzeylerinin antihipertansif tedavilerden büyük ölçüde bağımsız olduğu görülmüştür. Asprosinin, hipertansiyonun varlığından ziyade hastalığın metabolik ve inflamatuar aktivite düzeyini yansıtan, tedaviye duyarlı bir biyobelirteç olabileceği düşünülmektedir. Bu bulgular, hipertansiyonun kardiyometabolik boyutunun daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler; Hipertansiyon, Asprosin, Chemerin, Lp(a), Anjiyotensin Reseptör Blokerleri, Kardiyometabolik Risk
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate serum levels of Lipoprotein (a) [Lp(a)], chemerin, and asprosin in hypertensive individuals treated with angiotensin receptor blockers (ARBs). Furthermore, it investigates the relationship between these biomarkers, anthropometric measurements, and cardiometabolic risk indices, while elucidating the potential effects of antihypertensive therapy on these parameters. Materials and Methods: A total of 155 participants attending the Clinical Pharmacology Outpatient Clinic were enrolled in the study. The participants were categorized into three groups: hypertensive individuals receiving ARB therapy, hypertensive individuals receiving non-ARB antihypertensive therapy, and a normotensive control group. Anthropometric data, including height, weight, and waist circumference, were recorded for all participants. Cardiometabolic risk indices such as Body Mass Index (BMI), Waist-to-Height Ratio (WHtR), Body Roundness Index (BRI), Conicity Index (CI), PWNC, Weight-Adjusted Waist Index (WWI), and METS-IR were calculated. Serum Lp(a), chemerin, and asprosin levels were quantified using the ELISA method. Statistical analyses were performed, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: A statistically significant difference was observed in serum asprosin levels across the groups (p=0.022). Asprosin levels were significantly higher in the normotensive group, whereas lower levels were detected in hypertensive patients receiving antihypertensive treatment, particularly those on ARB therapy. Conversely, no significant differences were found in Lp(a) and chemerin levels regarding the study groups or antihypertensive drug classes. No significant correlation was observed among Lp(a), chemerin, and asprosin. However, weak but statistically significant negative correlations were identified between asprosin levels and certain anthropometric and metabolic risk indices. Conclusion: This study demonstrates that antihypertensive treatment, specifically ARB therapy, may exert a regulatory effect on asprosin levels. In contrast, Lp(a) and chemerin levels appear to remain largely independent of antihypertensive interventions. These findings suggest that asprosin may serve as a treatment-sensitive biomarker reflecting metabolic and inflammatory activity rather than the mere presence of hypertension. This research contributes to a deeper understanding of the cardiometabolic dimensions of hypertension.