Yiyecek içecek işletmelerinde örgütsel güven ile çatışma eylem stilleri ilişkisi: Balıkesir örneği
The relationship between organizational trust and conflict action styles in food and beverage enterprises: The case of Balıkesir
  1. Tez No: 1019289
  2. Yazar: SİMGE ÖRS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KANSU GENÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Tourism, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yiyecek içecek işletmeleri, Örgütsel güven, Örgütsel çatışma, Food and beverage operations, Organizational trust, Organizational conflict
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Örgütsel güven, çalışanların yöneticilere, çalışma arkadaşlarına ve örgütün bütününe yönelik duyduğu güven algısını ifade eden temel bir örgütsel kavramdır. Adaletli uygulamalar, açık iletişim ve tutarlı yönetim anlayışı, örgütsel güvenin oluşmasında belirleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Güven düzeyinin yüksek olduğu örgütlerde iş birliği artmakta, çatışmalar daha sağlıklı yönetilmekte ve örgütsel performans olumlu yönde etkilenmektedir. Çatışma eylem stilleri ise, bireylerin örgüt içerisinde ortaya çıkan anlaşmazlık ve görüş ayrılıkları karşısında benimsedikleri davranış biçimlerini ifade etmektedir. Bu stiller genel olarak kaçınmacı, zorlayıcı, kolaylaştırıcı, uzlaştırıcı ve karşı koyucu yaklaşımlar şeklinde sınıflandırılmakta; bireylerin hem kendi çıkarlarına hem de karşı tarafla olan ilişkilerine verdikleri öneme göre farklılaşmaktadır. Çatışmanın yapıcı ya da yıkıcı sonuçlar doğurması, büyük ölçüde tercih edilen çatışma stiline bağlıdır. Bu çalışmanın temel amacı, yiyecek ve içecek işletmelerinde örgütsel güven ile çatışma eylem stilleri arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Bu doğrultuda, Balıkesir ilinde faaliyet gösteren yiyecek ve içecek işletmelerinde görev yapan çalışanların örgütsel güven ve çatışma eylem stilleri düzeylerini belirlemek amacıyla anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen 390 anket verisi istatistiksel teknikler aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışma çerçevesinde oluşturulan hipotezlerin test edilmesi amacıyla korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, örgütsel güvenin (niyetlere güven ve eylemlere güven) ile çatışma eylem stillerinin (kaçınmacı, zorlayıcı, kolaylaştırıcı, uzlaştırıcı ve karşı koyucu) boyutları arasında pozitif yönlü ve düşük düzeyde bir ilişki bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational trust is a basic organizational concept that expresses the perception of trust that employees feel towards managers, colleagues and the entire organization. Fair practices, open communication and consistent management understanding are among the Deci-sions in the formation of organizational trust. Cooperation increases in organizations where the trust level is high, conflicts are managed more healthily, and organizational performance is positively affected. Conflict action styles, on the other hand, express the behavior styles that individuals adopt in the face of disagreements and differences of opinion that arise within the organization. These styles are generally classified as avoidance, coercive, facilitating, conciliatory and countervailing approaches; they differ according to the importance that individuals attach to both their own interests and their relationships with the opposing party. Whether the conflict has constructive or destructive consequences depends largely on the preferred conflict style. The main purpose of this study is to reveal the relationship between organizational trust and Deconfliction action styles in food and beverage enterprises. In this direction, the survey method was used to determine the levels of organizational trust and conflict action styles of employees working in food and beverage enterprises operating in Balıkesir province. 390 survey data obtained within the scope of the research were analyzed by means of statistical techniques. Correlation analysis was used to test the hypotheses created within the framework of the study. As a result of the analyses performed, it was found that there is a positive and low-level relationship between the dimensions of organizational trust (trust in intentions and trust in actions) and conflict action styles (avoidance, coercive, facilitative, conciliatory and Deceptive).