Kara para aklanması ve vergi ilişkisi
Money laundering and tax relationship
  1. Tez No: 1019290
  2. Yazar: SEVDE BEGEÇ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR SAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kara Para Aklama, Kara Para, Türk Vergi Mevzuatı, Vergisel Boyut, Yasa Dışı Gelir, Black Money, Illegally Obtained Income, Money Laundering, Tax Dimension, Turkish Tax Legislation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kara para aklama yöntemlerinin vergisel açıdan değerlendirilmesinin yapılmasını amaçlamaktadır. Ulusal ve uluslararası alanda kara para, son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız bir konu haline gelmiştir. Literatürde, yasa dışı yoldan elde edilen gelir kara para olarak adlandırılırken, bu gelire yasal görünüm kazandırılma faaliyetleride kara para aklama olarak ifade edilmektedir. Kara para aklama, ilk olarak mafya lideri Al Capone'nun çamaşırhane işletmesinde yasadışı gelirleri aklamaya çalışmasıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkmıştır. Söz konusu durum, yasadışı yoldan elde edilen gelirlerin finansal sistem içerisine meşru görünüm verilerek dahil edilme sürecinin temelini ortaya koymaktadır. Kara para aklamada kullanılan yöntemler, bir takım vergi yükünden kaçınmayı mümkün kılarken aynı zamanda bir takım vergisel yükümlülükleri de ortaya çıkarmaktadır. Çalışmamda, MASAK tarafından açıklanan kara para aklama yöntemleri örnek olaylar çerçevesinde analiz edilerek, söz konusu yöntemlerin vergisel sonuçları ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate money laundering methods from a tax perspective. Nationally and internationally, money laundering has recently become a frequently encountered issue. In the literature, income obtained through illegal means is referred to as“black money,”while the activity of giving such income a legal appearance is defined as money laundering. Money laundering first emerged in the United States with the attempts of mafia leader Al Capone to launder illegal income through his laundry business. This case illustrates the process of integrating illegally obtained income into the financial system with a legitimate appearance. The methods used in money laundering enable avoidance of certain tax burdens, while at the same time creating other tax obligations. In this study, the money laundering methods explained by MASAK are analyzed through case examples, and the tax-related consequences of these methods are examined.