Karapara, karaparanın aklanması ve topluma zararları
  1. Tez No: 138419
  2. Yazar: GÜRKAN EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karapara, Aklama Metodları, Kaçakçılık, Doğrudan Üretken Olmayan, Makro Ekonomik Etkinlik, Suç Yöntemleri, Öneriler, Blackmoney, Laundering Methods, Smuggling, Directly Unproductive, Macroeconomic efficiency, Criminal proceeds
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
97 ÖZET Kara para yasa dışı yollardan elde edilen her türlü para ve aktif değerdir. Bu paranın türlü yollarla yasallaştırılması ise aklama olarak tanımlanmaktadır. Karapara aklamada, suç yöntemleri, paranın yasadışı kaynağını saklamak ve meşru yasal paraymış gibi göstermek amacıyla fınans sisteminden geçiriliyor. Çoğu zaman organize suçla ilişkili olarak, karapara, gasp, uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı ve vergi kaçakçılığı gibi önemli işlemleri oluşturan suçlara bağlanabilir. Kara para ve aklama faaliyetleri yasa dışı Doğrudan Üretken Olmayan, Directly Unproductive (DUP) faaliyetler kapsamında yer almaktadır. Kar amaçlı söz konusu DUP faaliyetleri, sosyal fayda fonksiyonuna giren malların üretiminde kullanılan temel üretim faktörlerini kullanarak refahı azaltmakta, üretime doğrudan herhangi bir katkıda bulunmamakta ve bu faaliyetlerde dönen cironun da üzerinde maliyetlere yol açmaktadır. Çalışmada dünya genelinde yıllık olarak yaratılan kara para miktarı 4.420 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Bu tutarın en azından 2.475 milyar dolarlık kısmı aklanmaktadır. Türkiye'de ise yıllık olarak elde edilen kara para 35-40 milyar dolar olup, bunun 351 milyon dolar ila 31,6 milyar dolarlık kısmının aklandığı çalışmada tahmil] edilmiştir. Kara paranın aklanması ülkeleri coğrafi alan olmaktan çıkardığından ve global bir karakter kazandığından. Hükümetlerin bunun etkilerini ve sonuçlarını dikkate almaları gerekmektedir. Ancak yasa dışı faaliyetleri tespit etmek ve boyutlarını ölçmek zor olduğundan, kara para ve aklama ekonomik ve fınansal göstergeleri çarpıtmakta ve ekonomik politikaları hedeflerinden saptırmaktadır. Karapara aklamada Mali Eylem Görev Grubu, amacı karapara aklamayla, paranın orijinal kaynağını gizlemek için izlenen bir dizi suç yöntemleriyle mücadele için politikalar üretmek ve geliştirmek olan uluslar arası bir örgüttür. Bu politikalar adı geçen yöntemlerin kriminal faaliyetlerde kullanılmasını ve yasal ekonomik düzenin bozulmasını engellemesi hedeflenmektedir. FATF şu an 29 ülke ve 2 uluslar arası örgütten oluşmaktadır. Üyeliği Avrupa, Güney ve Kuzey Amerika ve Asya' nın ana fınans merkezlerini kapsamaktadır. Karapara aklamayla mücadelede yönlendirici rolü, fınansal ve yasal konularda yaptırım gücü özelliğiyle çok yönlü bir kuruluştur. Karapara aklamaya karşı yürütülen mücadelenin98 her yönüyle kontrol altında tutma ihtiyacı FATF 'nin 40 Tavsiyesi ile ifade edilmiştir. 40 Tavsiye FATF ' nin ortaya koyduğu bağlayıcı nitelikteki ve bağlı tüm ülkelerin de uyacaklarını belirttikleri ölçülerdir. Diğer taraftan uluslar arası adli işbirliği alanındaki gelişmeler çok yetersiz kalmakladır. Dünya ticaretinin liberalleşmesi ve Eski Sovyetler, Asya ve Afrika'da bulaşıcı rüşvet bölgelerinin gelişmesiyle asla orantılı değildir. Politik ve ekonomik mübadeleler ve yolsuzluk uygulamalarının gittikçe birbirine karıştığı ortaya çıkmaktadır. Adli mantıkları değiştirmeksizin ekonomik sınırları açarak yolsuzlukların hız kazanmasına imkan verilmiştir. Artık uyuşturucu trafiği, terörizm, vergi kaçakçılığı ve rüşvet tarafından kullanılan ekonomik dolaşımlar ayırt edilememekte ve vergi cennetleri bu faaliyetlerin hepsine dost bir sığınak oluşturmaktadır. Dolayısıyla karapara aklama ile mücadelenin günümüzdeki temel problemi aklama olaylarını saptamanın güçlülüğü değil, ama adaletin önüne suçun delillerini getirmek ve failleri tespit ve mahkum ettirmek hususlarında odaklanmaktadır. Kara paranın aklanması ekonomik, sosyal, ahlaki, politik ve güvenlik açılarından; kişileri, firmaları, toplumları ve hükümetleri hem ulusal hem de uluslararası bazda olumsuz etkilemektedir. Aklama çoğu ülkede ekonomik ve fınansal sistemi tehdit etmekte ve demokratikleşme çabalarını baltalamaktadır. Uluslarararası işbirliği temelinde ülkelerin aklamanın önlenmesi yönündeki çabalan fınansal piyasaların istikrar ve güvenliğine katkıda bulunarak makro ekonomik etkinliğin ve büyümenin sağlanmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
100 disciplinary body- as it is essential in dealing with money laundering -bringing together the policy -making power of legal, financial and law enforcement experts. This need to cover all relevant aspects of the fight against money laundering is reflected in the scope of the forty FATF Recommendations-the measure which the Task Force have agreed to implement and which all countries are encouraged to adopt. On the other hand, the developments of international judicial cooperation are insufficient They are not proportional with the world trade liberation and the developments of contagious bribery regions in Soviet Union, Asia and Africa. It's seen that political, economical exchanging and malpractice implements are getting more complicated with each other day by day. Malpractice is supported by not changing judicial logics and expanding the economical limits. Economical circulation which is used in drugs traffic, terrorism, tax smuggling and bribing can not be differentiate and tax heavens support all these activities. Therefore the daily basic problem of money laundering combat is not to determine the laundering methods but to fix the guilty, to prove the convict and to make the guilty condemned. Money laundering has negative effects on individuals, firms, societies and governments in terms of economic, social, moral, political and strategic aspects both on a scale of nation and of international. Money laundering threatens economic and financial system in many countries and undermines the stability of democratic nations. The international financial community should strongly support anti-laundering efforts, because successful efforts to counter money laundering can assist the stability and confidence of the financial markets, and thus contribute to macroeconomic efficiency and growth.