Ortaokullarda Okul Yöneticilerinin Örgütsel Güç Kaynakları ile Öğretmenlerin Sessiz İstifa Davranışları Arasındaki İlişkide Okul Şeffaflığının Aracılık Etkisi
The Mediating Effect of School Transparency on the Relationship Between Organizational Power Resources of School Administrators and Quiet Quitting Behaviors of Teachers in Middle Schools
- Tez No: 1019299
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAD YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim yönetimi, Education, Educational administration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Sessiz istifa isimli örgütsel davranış, yönetim alanyazında yeni bir kavram olması sebebiyle hakkında yapılan çalışmalar yeterli seviyede değildir. Alanyazındaki çalışmalar incelendiğinde yöneticilerin kullandıkları güç kaynaklarının, çalışanların örgütsel davranışlarını yordadığına dair tespitlerin bulunduğu görülmektedir. Bu sebeple, bu çalışmada okul yöneticilerinin kullandıkları güç kaynakları ile öğretmenlerin sessiz istifa davranışı arasındaki ilişkide okul şeffaflığının aracılık etkisi araştırılmıştır. Bu çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli üzerinden kurgulanmıştır. Araştırmanın evrenini 2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminde Uşak İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren kamu ortaokullarındaki öğretmenler oluşturmaktadır. Bu kapsamda basit seçkisiz örnekleme modeli ile belirlenen toplam 301 öğretmen üzerinden bu araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında“Örgütsel Güç Kaynakları Ölçeği, Sessiz İstifa Ölçeği ve Okul Şeffaflık Ölçeği”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde, betimsel istatistiki yöntemlere ve aracılık ilişkisinin tespiti amacıyla da yapısal eşitlik modellemesine başvurulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre okul yöneticilerinin en çok uzmanlık gücünü en az da zorlayıcı gücü kullandıkları, öğretmenlerin sessiz istifa düzeylerinin düşük olduğu ve okulların şeffaflık düzeyinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin okul yöneticilerinin güç kaynaklarına yönelik algılarının yaş ve kıdem bağlamında farklılaşmazken cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumu bağlamında farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin sessiz istifa düzeyinin cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumu bağlamında farklılaşmazken yaş ve kıdem yılları noktasında farklılaştığı tespit edilmiştir. Okul şeffaflığı hususunda da cinsiyet, yaş ve eğitim durumu bağlamında bir farklılaşma yokken medeni durum ve kıdem yılları noktasında farklılaşmalar olduğu gözlenmiştir. Aracılık etkisi noktasında da okul şeffaflığının, yasal güç ile sessiz istifa arasındaki ilişkide ve ödül gücü ile sessiz istifa arasındaki ilişkide tam aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir. Okul şeffaflığının, zorlayıcı güç ile sessiz istifa arasındaki ilişkide; uzmanlık gücü ile sessiz istifa arasındaki ilişkide ve karizmatik güç ile sessiz istifa arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The organizational behavior known as quiet quitting is a new concept in management literature, and therefore, studies on it are insufficient. A review of the literature reveals findings that the power resources used by managers predict employees' organizational behaviors. Therefore, this study investigates the mediating effect of school transparency on the relationship between the power resources used by school managers and teachers' quiet quitting behavior. This study was designed using the correlational survey model from quantitative research methods. The population of the study consists of teachers working in public middle schools affiliated with the Uşak Provincial Directorate of National Education during the 2024-2025 academic year. Within this scope, the research was conducted on a total of 301 teachers determined by the simple random sampling model. The“Organizational Power Resources Scale, Quiet Quitting Scale, and School Transparency Scale”were used as data collection tools to collect the research data. Descriptive statistical methods and structural equation modeling were used to analyze the research data and identify mediating relationships. The data obtained from the research revealed that school administrators used their expertise power the most and their coercive power the least, that teachers' levels of quiet quitting were low, and that schools' levels of transparency were high. It was found that teachers' perceptions of school administrators' power sources did not differ in terms of age and seniority, but differed in terms of gender, marital status, and educational status. It was found that teachers' levels of quiet quitting did not differ in terms of gender, marital status, and educational status, but differed in terms of age and years of seniority. Regarding school transparency, no differences were observed in terms of gender, age, and educational status, but differences were observed in terms of marital status and years of seniority. In terms of the mediating effect, it was determined that school transparency played a full mediating role in the relationship between legal power and quiet quitting and in the relationship between reward power and quiet quitting. School transparency was found to play a partial mediating role in the relationship between coercive power and quiet quitting; in the relationship between expert power and quiet quitting; and in the relationship between charisma power and quiet quitting.