Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü öğrencilerinin sürekli umut düzeylerinin çoksesli koro dersi alma durumuna göre incelenmesi
An examination of the levels of persistent hope among students in the music department of a high school of fine arts based on their participation in polyphonic choir classes
  1. Tez No: 1019311
  2. Yazar: GAMZE KARAHASANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KAÇMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Eğitim ve Öğretim, Music, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güzel sanatlar liseleri, Fine arts high schools
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Güzel Sanatlar Liseleri müzik bölümü öğrencilerinin sürekli umut düzeylerini incelemek ve bu düzeylerin cinsiyet, sınıf düzeyi, çoksesli koro dersi alma durumu ve ailede müzikle uğraşan birey bulunma durumu değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma nicel araştırma yaklaşımı çerçevesinde ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yer alan altı Güzel Sanatlar Lisesinin müzik bölümlerinde öğrenim gören toplam 203 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Snyder ve arkadaşları (1991) tarafından geliştirilen ve Bacanlı ve Tarhan (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan Sürekli Umut Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi ve Spearman sıra farkları korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin sürekli umut düzeylerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, çoksesli koro dersi alma durumu ve ailede müzikle uğraşan birey bulunma durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir (p > .05). Bununla birlikte, Sürekli Umut Ölçeği alt boyutları ile toplam puan arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Güzel Sanatlar Liseleri müzik bölümü öğrencilerinin umut düzeylerinin incelenen demografik değişkenlerden bağımsız olduğu, ancak umut yapısının kendi içinde güçlü ve tutarlı bir ilişki örüntüsü sergilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the dispositional hope levels of fine arts high school music department students and to determine whether these levels differ according to the variables of gender, grade level, participation in the polyphonic choir course, and the presence of a family member engaged in music. The study was conducted using the correlational survey model within the framework of the quantitative research approach. The sample of the study consisted of a total of 203 volunteer students enrolled in the music departments of six Fine Arts High Schools located in the Central Anatolia, Black Sea, and Marmara regions. The Dispositional Hope Scale, developed by Snyder et al. (1991) and adapted into Turkish by Bacanlı and Tarhan (2015), was used as the data collection instrument. In the analysis of the data, descriptive statistics, the Mann–Whitney U test, the Kruskal–Wallis H test, and Spearman's rank-order correlation analysis were employed. According to the findings of the study, the dispositional hope levels of the students did not differ significantly according to gender, grade level, participation in the polyphonic choir course, or the presence of a family member engaged in music (p > .05). However, positive and significant relationships were identified between the sub-dimensions of the Dispositional Hope Scale and the total score. It was determined that the hope levels of fine arts high school music department students were independent of the demographic variables examined; however, the structure of hope exhibited a strong and consistent pattern of relationships within itself.