Öğretmenlerin kişilik özellikleri ile yaşantı zenginliği ve mesleki doyumları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' personality traits and the richness of their lives and their job satisfaction
- Tez No: 1019310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATIMA FİRDEVS ADAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilik özellikleri, Pozitif psikoloji, Psikolojik zenginlik, Öğretmenler, İş doyumu, Personality traits, Positive psychology, Psychological richness, Teachers, Job satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, öğretmenlerin beş faktör kişilik özellikleri, yaşantı zenginlikleri ve mesleki doyum düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemeyi hedeflemektedir. Yürütülen araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup, Sivas ili merkez ilçesindeki resmi okullarda 2024-2025 eğitim-öğretim yılında görev yapan öğretmenler çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Beş Faktör Kişilik Envanteri, Psikolojik Zengin Yaşam Ölçeği ve Mesleki Doyum Ölçeği kullanılarak toplanmış ve elde edilen veriler nicel analiz teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda, erkek öğretmenlerin yaşantı zenginliği ve deneyime açıklıklarının daha yüksek olduğunu, kadın öğretmenlerin ise duygusal dengesizliklerinin (nevrotiklik) daha belirgin olduğunu göstermiştir. Mesleki doyum açısından, cinsiyet ve eğitim düzeyi ile arasında belirgin bir fark bulunmazken, orta gelir grubuna mensup öğretmenler düşük gelir grubundakilere göre daha yüksek mesleki doyum sergilemektedir. Ayrıca, 6-10 yıllık deneyime sahip öğretmenlerde yaşantı zenginliği ve mesleki doyum düzeylerinde gözle görülür bir düşüş meydana gelmektedir; ancak 11 yıl ve üstü kıdemli öğretmenlerde bu seviyelerin tekrar yükseldiği gözlemlenmiştir. Araştırma, yaşantı zenginliği ile mesleki doyum arasında olumlu bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Yaşantı zenginliğini en çok deneyime açıklık ve dışadönüklük gibi kişilik özellikleri etkilerken, mesleki doyumu en fazla sorumluluk boyutunun belirlediği tespit edilmiştir. Öte yandan, duygusal dengesizlik boyutu her iki değişken üzerinde de olumsuz bir etki göstermiştir. Sonuçlar, öğretmenlerin kişilik özelliklerinin ve mesleki kıdem gibi demografik faktörlerin, onların profesy
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationships among teachers' Five-Factor personality traits, life richness, and levels of job satisfaction. A correlational survey model was used in the study, and the study sample consisted of teachers working in public schools in the central district of Sivas Province during the 2024–2025 academic year. Data for the study were collected using the Personal Information Form, the Five-Factor Personality Inventory, the Psychological Rich Life Scale, and the Job Satisfaction Scale, and the obtained data were analyzed using quantitative analysis techniques. The results of the study showed that male teachers had higher levels of life richness and openness to experience, while female teachers exhibited more pronounced emotional instability (neuroticism). In terms of job satisfaction, no significant difference was found based on gender or education level; however, teachers in the middle-income group demonstrated higher job satisfaction compared to those in the low-income group. Furthermore, a noticeable decline in life richness and professional satisfaction levels was observed among teachers with 6–10 years of experience; however, these levels were found to rise again among teachers with 11 or more years of experience. The study revealed a positive relationship between life richness and job satisfaction. While personality traits such as openness to experience and extraversion most strongly influence life richness, it was found that the dimension of responsibility most strongly determines job satisfaction. On the other hand, the dimension of emotional instability had a negative effect on both variables. The results indicate that teachers' personality traits and demographic factors, such as years of professional experience, directly influence their levels of professional satisfaction and their perceptions of life.