Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü öğrencilerinin okula bağlılık düzeylerinin çalgı toplulukları dersi alma durumuna göre incelenmesi
An investigation into the school commitment levels of fine arts high school music department students based on their participation in the instrumental ensemble course
  1. Tez No: 1019312
  2. Yazar: ÜNAL KARAHASANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KAÇMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Eğitim ve Öğretim, Music, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güzel sanatlar liseleri, Fine arts high schools
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, güzel sanatlar lisesi müzik bölümü öğrencilerinin okula bağlılık düzeylerini çalgı toplulukları dersini alma durumuna göre incelemektir. Araştırma nicel araştırma yaklaşımı çerçevesinde ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan 6 Güzel Sanatlar Lisesinde öğrenim gören ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 194 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ve Arastaman (2006) tarafından geliştirilen Okul Bağlılığı Ölçeği aracılığıyla çevrim içi ortamda toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ile birlikte normallik testleri uygulanmış; verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis H ve Spearman korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları öğrencilerin genel olarak orta–yüksek düzeyde okula bağlılık sergilediklerini göstermiştir. Cinsiyet değişkenine göre öğrencinin içsel bağlılığı, okul programı–bağlılık ilişkisi ve toplam okul bağlılığı puanında kadın öğrenciler lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Sınıf düzeyine göre bazı alt boyutlar ve toplam puanda anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ana çalgı türüne göre okula bağlılık düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Çalgı toplulukları dersine katılım durumunun yalnızca öğrencinin içsel bağlılığı boyutunda anlamlı farklılık oluşturduğu belirlenmiştir. Ders türüne göre ise anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Alt boyutlar arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuş, özellikle okul yönetimi ve öğretmen–bağlılık ilişkisi boyutları arasında güçlü bir ilişki tespit edilmiştir. Çalgı toplulukları dersinin öğrencilerin içsel bağlılık düzeyini desteklediği; ancak okula bağlılık kavramının çok boyutlu bir yapı sergilediği ve farklı değişkenlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the school engagement levels of Fine Arts High School music department students according to their participation in the Instrumental Ensembles course. The study was conducted using the correlational survey model within the framework of the quantitative research approach. The sample of the study consisted of 194 students enrolled in six Fine Arts High Schools located in different regions of Türkiye who voluntarily participated in the study. Data were collected online through a Personal Information Form prepared by the researcher and the School Engagement Scale developed by Arastaman (2006). In the analysis of the data, descriptive statistics and normality tests were applied; since the data did not show a normal distribution, Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis H, and Spearman correlation analyses were employed. The findings revealed that students generally demonstrated moderate to high levels of school engagement. According to the gender variable, significant differences were found in favor of female students in intrinsic engagement, school program–engagement relationship, and total school engagement scores. Significant differences were also identified in some sub-dimensions and total scores according to grade level. No significant difference was found in school engagement levels according to the type of principal instrument. Participation in the Instrumental Ensembles course was found to create a significant difference only in the intrinsic engagement dimension. No significant difference was detected according to course type. Positive and significant relationships were found among the sub-dimensions, and a particularly strong relationship was identified between the school administration and teacher–engagement relationship dimensions. It was concluded that the Instrumental Ensembles course supports students' intrinsic engagement levels; however, school engagement exhibits a multidimensional structure and should be evaluated together with different variables.