Prostat kanserli olgularda pedigree analizi ve dermatoglifik profillemenin predispozan rolü
The predisposing role of pedigree analysis and dermatoglyphic in prostate cancer cases
- Tez No: 1019375
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZTÜRK ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Üroloji, Genetics, Urology
- Anahtar Kelimeler: Dermatoglifi, Fenotipik biyobelirteç, Genetik kalıtım, Pedigree analizi, Prostat kanseri, dermatoglyphics, phenotypic biomarker, genetic inheritance, pedigree analysis, prostate cancer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Kanser gelişimi, genetik yatkınlıkların ve ailesel faktörlerin önemli rol oynadığı karmaşık bir süreçtir. Prostat kanserinin gelişiminde etkili olan genetik mekanizmaların, anne karnındaki parmak izi oluşumunu yöneten gelişimsel süreçlerle benzerlikler taşıyabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, pedigree analiziyle belirlenen genetik kalıtım örüntüleri ile dermatoglifik yapıların prostat kanseri riskini belirlemedeki rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Prospektif ve gözlemsel nitelikteki araştırmaya, prostat kanseri tanılı 30 hasta ile onkolojik öyküsü bulunmayan 30 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Üç kuşağı kapsayan pedigree analizleriyle kalıtsal risk profilleri oluşturulmuş; eş zamanlı olarak katılımcıların dijital el fotoğrafları üzerinden 600 parmak izi deseni sınıflandırılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda, prostat kanseri grubu ile kontrol grubu arasında genel desen dağılımı açısından anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p=0,033). Kemer (arch) deseni frekansı prostat kanseri hastalarında (%7,7), kontrol grubuna (%3,0) oranla belirgin düzeyde yüksek bulunmuş ve bu durum onkogenik riskin embriyolojik bir yansıması olarak değerlendirilebileceğini göstermiştir. Pedigree verileriyle yapılan ortak incelemede, birinci derece yakınlarında kanser öyküsü bulunan kalıtsal risk grubunda kemer deseni frekansı %9,2'ye ulaşırken, ailesel öyküsü olmayan sporadik olgularda bu desene hiç rastlanmamıştır. Sonuç olarak, prostat kanseri hastaları ile sağlıklı bireyler arasında dermatoglifik desenler açısından anlamlı farklar bulunduğu ve hastalığa zemin hazırlayan kalıtsal mekanizmaların parmak izi oluşum süreçleriyle ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Pedigree analizi ve dermatoglifik profillemenin birlikte kullanımı, kanser riskinin erken dönemde saptanmasında non-invaziv bir biyobelirteç olarak değerlendirilebilir; bu morfolojik farklılıkların daha geniş kitleler üzerinde yapılacak ileri düzey çalışmalarla desteklenmesi, elde edilen sonuçların klinik uygulama potansiyelini güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
Cancer development is a complex process in which genetic predispositions and familial factors play a significant role. It is thought that the genetic mechanisms driving the development of prostate cancer may share similarities with the developmental processes that govern fingerprint formation in utero. This study aimed to investigate the role of genetic inheritance patterns determined by pedigree analysis and dermatoglyphic structures in determining prostate cancer risk. Thirty patients diagnosed with prostate cancer and 30 healthy controls without an oncological history were included in this prospective and observational study. Hereditary risk profiles were established through pedigree analyses covering three generations; concurrently, 600 fingerprint patterns were classified using the participants' digital hand photographs. As a result of the statistical analyses, a significant difference was found between the prostate cancer group and the control group in terms of overall pattern distribution (p=0.033). The frequency of the arch pattern was found to be significantly higher in prostate cancer patients (7.7%) compared to the control group (3.0%), indicating that this condition could be considered an embryological reflection of oncogenic risk. In the joint analysis conducted with the pedigree data, while the frequency of the arch pattern reached 9.2% in the hereditary risk group with a history of cancer in first-degree relatives, this pattern was not observed at all in sporadic cases without a family history. In conclusion, it has been demonstrated that there are significant differences in dermatoglyphic patterns between prostate cancer patients and healthy individuals, and that the hereditary mechanisms predisposing to the disease may be related to the processes of fingerprint formation. The combined use of pedigree analysis and dermatoglyphic profiling can be evaluated as a non-invasive biomarker in the early detection of cancer risk; supporting these morphological differences with advanced studies conducted on larger populations will strengthen the clinical application potential of the obtained results.