Yoğun bakım hastalarının manevi bakım gereksinimleri ve yoğun bakım hemşirelerinin manevi bakım yeterliliği
Spiritual care needs of intensive care patients and spiritual care competence of intensive care nurses
- Tez No: 1019430
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Manevi Bakım, Manevi Bakım Yeterliliği, Spiritüel Bakım Gereksinimleri, Yoğun Bakım, Nursing, Spiritual Care, Spiritual Care Competence, Spiritual Care Needs, Intensive Care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastaların manevi bakım gereksinimlerini ve bu hastalara bakım veren hemşirelerin manevi bakım yeterlilik düzeylerini belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişkisel tipte yürütülen çalışma, Temmuz–Aralık 2025 tarihleri arasında Bitlis Tatvan Devlet Hastanesi'nin 5 yetişkin yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirilmiştir. Örnekleme dahil edilme kriterlerini karşılayan 60 hasta ve 88 hemşire oluşturmuştur. Veriler Spiritüel Bakım Gereksinimleri Ölçeği ve Manevi Bakım Yeterlilik Ölçeği ile toplanmış; IBM SPSS 30.0 kullanılarak değerlendirilmiştir. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler, Mann–Whitney U testi ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların Spiritüel Bakım Gereksinimleri Ölçeği puan ortalaması 89,47±8,37 olup yüksek düzeyde manevi bakım gereksinimine işaret etmektedir. Gereksinim puanları hastaların eğitim durumuna göre anlamlı farklılık göstermiş ve yaş arttıkça azalmıştır; cinsiyete göre anlamlı bir fark bulunmamıştır (p<0,05). Hemşirelerin Manevi Bakım Yeterlilik Ölçeği puan ortalaması 107,40±15,92 olarak yüksek saptanmış; yeterlilik düzeyi hiçbir tanıtıcı ve mesleki özelliğe göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Sonuç: Yoğun bakım hastaları yüksek düzeyde manevi bakım gereksinimi duymaktadır. Hemşirelerin manevi bakım yeterlilik düzeyi iyi olmakla birlikte, bu yeterliliğin hasta gereksinimlerini karşılamada tek başına yeterli olmayabileceği ve etkili manevi bakım için kurumsal desteğe gereksinim olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the spiritual care needs of patients receiving intensive care unit treatment and the spiritual care competence levels of nurses caring for these patients. Methods: This descriptive and relational study was conducted between July and December 2025 in five adult intensive care units of Bitlis Tatvan State Hospital. The sample comprised 60 patients and 88 nurses who met the inclusion criteria. Data were collected using the Spiritual Care Needs Inventory and the Spiritual Care Competence Scale, and analyzed with IBM SPSS 30.0 using descriptive statistics, the Mann–Whitney U test, and Spearman correlation analysis. Results: The mean total Spiritual Care Needs Inventory score was 89.47±8.37, indicating a high level of spiritual care need. Need scores differed significantly by educational level and decreased with age; no significant difference was found by gender (p<0.05). The mean total Spiritual Care Competence Scale score was 107.40±15.92, indicating high competence, and did not differ significantly across any descriptive or professional characteristics. Conclusion: Intensive care patients have high spiritual care needs. Although nurses demonstrated adequate competence, this competence alone may not be sufficient to meet patient needs, indicating the need for institutional support and a systematic framework for spiritual care.