Yoğun Bakımda yatan çocuk hastaların annelerinin manevi bakım (spiritüel bakım)gereksinimleri
Spiraitual care requirements of the mothers of the hospitalized children in intensive care units
  1. Tez No: 193241
  2. Yazar: ESMA SÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZÜMRÜT BAŞBAKKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Maneviyat, Manevi bakım, Manevi gereksinim, Hemşirelik, Spirituality, spiritual care, spiritual requirement, nursing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
YOĞUN BAKIMDA YATAN ÇOCUK HASTALARIN ANNELER N N MANEVBAKIM (SP R TÜEL BAKIM) GEREKS N MLEREsma SÜLÜAraştırma yoğun bakımda yatan çocuk hastaların annelerinin manevi bakım(Spiritüel Bakım) gereksinimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmadaniteliksel veri toplama yöntemlerinden birisi olan ?derinlemesine görüşme? yöntemikullanılmıştır. Araştırmada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve UygulamaHastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yoğun Bakım Ünitesindeçocuğu yatmakta olan 20 anne ile görüşülmüştür.Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen anneler için hazırlanan?Çocuğa lişkin Bilgi Formu?, ?Anneye lişkin Bilgi Formu? ve ?Görüşme Formu?kullanılarak toplanmıştır. Görüşmeler bittikten sonra verilerin ham dökümleriaraştırmacı tarafından yapılmış ve dökümleri yapılan ham veriler daha öncedenbelirlenen ve çalışma sonunda da doğrulanan temalara göre sınıflandırılmıştır.Araştırmanın en önemli sonuçları şunlardır:Anneler çocukları yoğun bakım ünitesine yatırılınca üzüntü, öfke, suçluluk ve•korku hissetmektedirler.Anneler çocuklarına manevi destek olabilmek için dini inançları doğrultusunda•uygulamalara başvurmak (dua okumak, muska yazdırmak, hocaya gitmek,kuran okumak, cevşen takmak, şifalı bitkiler içirmek..), çocuğun yanındaolmak, dokunmak, konuşmak, öpmek, isteklerini almak, yoğun bakımdaihtiyaçlarını karşılamak gibi girişimlerde bulunmaktadırlar.Yoğun Bakımda yatan çocukların annelerinin manevi bakım gereksinimleri•hemşireleri ve doktorları tarafından tam olarak karşılanamamaktadır.Anneler manevi gereksinimlerinin karşılanması için hemşirelerinden ilgi, iyi•bakım, anlayış, çocuğun durumu hakkında bilgi, güler yüz beklemektedirler.Anneler manevi gereksinimlerinin karşılanması için doktorlarından iyi tedavi,•doğru teşhis, çocuğun durumu hakkında bilgi, anlayış beklemektedirler.Elde edilen sonuçlar doğrultusunda manevi gereksinimlerin hasta gereksinimiolarak kabul edilmesi, hekim ve hemşirelerin tedavi ve bakım uygulamalarıkapsamında ailenin manevi gereksinimlerini göz önünde bulundurması, çocuk veailelerin manevi yönden desteklenebilmesi için gerekli olan ortam ve koşullarınönceden hazırlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SPIRITUAL CARE REQUIREMENTS OF THE MOTHERS OFTHE HOSPITALIZED CHILDREN IN INTENSIVE CARE UNITSEsma SÜLÜThe research is performed in order to determine the spiritual carerequirements of the mothers of the hospitalized children in intensive care units. In thescope of the study, the ?depth interview? method which is one of the quantitative datacollection methods was used. During the study, 20 mothers were interviewed whosechildren entered the intensive care unit of Ege University Medical Faculty Researchand Practice Hospital, Department of Pediatrics.The data for the study is obtained by using the ?Information form concerningthe child?, ?Information form concerning the mother? and the ?Interview form?prepared for the mothers by the researcher. Following the interviews, the detaileddocumentation of the data is done by the researcher and these raw data wereclassified according to the subjects previously determined and verified at the end ofthe study. The foremost results of this research are as follows:Mothers feel despair, anger, guiltiness and fear when their children enter•intensive care units.Mothers attempt to perform religious implementations (to pray, to have amulet•written, to consult to a hodja, to recite Koran, to make drink teas of medicinalplants…), want to be near their children, to touch, to talk, to kiss them, to listen totheir demands and to satisfy their needs in order to give moral support to theirchildren.The spiritual care requirements of the mothers whose children are in intensive•care units are not exactly satisfied by their responsible nurses and doctorsMothers expect interest, good care, understanding, information about the situation•of the child and geniality from the nurses in order for their moral needs to be met.Mothers expect a good treatment, a correct diagnose, information about the•situation of their children and understanding from the responsible doctors in orderfor their moral needs to be met.In accordance with the results obtained, it is recommended that spiritualrequirements are accepted as patient needs, the spiritual needs of families areconsidered in the scope of the treatment and care applications performed byphysicians and nurses and the necessary environmental conditions are previouslyprepared in order to spiritually support the children and their family.