Yoğun bakımda yatan çocuk hastalarının annelerinin manevi bakım (spiritüel bakım) gereksinimleri
  1. Tez No: 150863
  2. Yazar: ESMA SÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜT BAŞBAKKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Spiritualite (Maneviyat), Spiritüel bakım, Manevi gereksinim, Hemşirelik, Spirituality, Spiritual care, Spiritual requirement, Nursing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
157 BOLUM VI ÖZET Yoğun Bakımda Yatan Çocuk Hastaların Annelerinin Manevi Bakım (Spiritfiel Bakım) Gereksinimleri Araştırma yoğun bakımda yatan çocuk hastaların annelerinin manevi bakım (Spiritüel Bakım) gereksinimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada niteliksel veri toplama yöntemlerinden birisi olan“derinlemesine görüşme”yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yoğun Bakım Ünitesinde çocuğu yatmakta olan 20 anne ile görüşülmüştür. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen anneler için hazırlanan“Çocuğa Diskin Bilgi Formu”,“Anneye ilişkin Bilgi Formu”ve“Görüşme Formu”kullanılarak toplanmıştır. Görüşmeler boş hasta odalarında annelerin uygun olduğu zamanda yapılmış ve annelerden izin alınarak teybe kaydedilmiştir. Görüşmeler bittikten sonra verilerin ham dökümleri araştırmacı tarafından yapılmış ve dökümleri yapılan ham veriler daha önceden belirlenen ve çalışma sonunda da doğrulanan temalara göre sımflandınlmıştır. Daha sonra bu veriler yorumlanarak rapor haline getirilmiştir. Araştırmanın en önemli sonuçları şunlardır:. Anneler çocukları yoğun bakım ünitesine yaünhnca üzüntü, öfke, suçluluk ve korku hissetmektedirler.. Anneler çocuklarının hastalanmasında ve yoğun bakım ünitesine alınmasında158 kaderci bir yaklaşım sergilemektedirler.. Anneler manevi duyguları yardımıyla çocuklanmn hastalığı ile baş etmeye çalışmaktadırlar, anneler manevi duygularım genellikle dini inanç ve uygulamaları (dua etmek, kuran okumak, namaz kılmak...vb.) yerine getirerek yaşamaktadırlar.. Anneler çocuklarına manevi destek olabilmek için dini inançları doğrultusunda uygulamalara başvurmak (dua okumak, muska yazdırmak, hocaya gitmek, kuran okumak, cevşen takmak, şifalı bitkiler içirmek..), çocuğun yanında olmak, dokunmak, konuşmak, öpmek, isteklerini almak, yoğun bakımda ihtiyaçlarım karşılamak gibi girişimlerde bulunmaktadırlar.. Anneler kendilerine manevi destek olabilmek için dini uygulamalarda bulunmak, sosyal destek almak, zihni meşgul eden aktivitelerde bulunmak, pozitif düşünmek gibi girişimlerde bulunmaktadırlar.. Anneler hemşireleriyle tam olarak manevi gereksimmlerini paylaşamamak da ve manevi olarak destek alamamaktadırlar.. Anneler doktorlanyla tam olarak manevi gereksinimlerini paylaşamamak da ve manevi olarak destek alamamaktadırlar.. Yoğun Balamda yatan çocukların annelerinin manevi bakım gereksinimleri hemşireleri tarafından tam olarak karşılanamamaktadır.. Yoğun Bakımda yatan çocukların annelerinin manevi bakım gereksinimleri doktorları tarafından tam olarak karşılanamamaktadır.. Anneler manevi gereksirıimlerinin karşılanması için hemşirelerinden ilgi, iyi bakını, anlayış, çocuğun durumu hakkında bilgi, güler yüz beklemektedirler.159. Anneler manevi gereksinirnlerinin karşılanması için doktorlarından iyi tedavi, doğru teşhis, çocuğun durumu hakkında bilgi, anlayış beklemektedirler. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda manevi gereksinimlerin hasta gereksinimi olarak kabul edilmesi, hekim ve hemşirelerin tedavi ve bakım uygulamaları kapsamında ailenin manevi gereksiriirnlerini göz önünde bulundurması, çocuk ve ailelerin manevi yönden desteklenebilmesi için gerekli olan ortam ve koşulların önceden hazırlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
160 SUMMARY Spiritual care requirements of the mothers of the hospitalized children in intensive care units The research is performed in order to determine the spiritual requirements of the mothers of the hospitalized children in intensive care units. In the scope of the study, the“depth interview”method which is one of the quantitative data collection methods was used. During the study, 20 mothers were interviewed whose children entered the intensive care unit of Ege University Medical Faculty Research and Practice Hospital, Department of Pediatrics. The data for the study is obtained by using the“Information form concerning the child”,“Information form concerning the mother”and the“Interview form”prepared for the mothers by the researcher. The interviews were carried out in empty patient rooms during the periods suitable for mothers and recorded after obtaining permission of the mothers. Following the interviews, the detailed documentation of the data is done by the researcher and these raw data were classified according to the subjects previously determined and verified at the end of the study. Subsequently these data are interpreted and documented as a report. The foremost results of this research are as follows:. Mothers feel despair, anger, guiltiness and fear when their children enter intensive care units.161 Mothers present a fatalistic attitude when their children become ill and taken to intensive care units. Mothers try to cope with the illness of their children by the help of their spiritual feelings and live their spirituality by religious beliefs and implementations (to pray, reciting the Koran, to perform namaz etc). Mothers attempt to perform religious implementations (to pray, to have amulet written, to consult to a hodja, to recite Koran, to make drink teas of medicinal plants...), want to be near their children, to touch, to talk, to kiss them, to listen to their demands and to satisfy their needs in order to give moral support to their children. Mothers attempt to perform religious implementations, get social support, perform activities that make their mind busy and think positive in order to create psychological self-support. Mothers are not able to exactly share their moral requirements and not able to obtain psychological support from nurses. Mothers are not able to exactly share their moral requirements and not able to obtain psychological support from doctors. The spiritual care requirements of the mothers whose children are in intensive care units are not exactly satisfied by their responsible nurses. The spiritual care requirements of the mothers whose children are in intensive care units are not exactly satisfied by their responsible doctors162. Mothers expect interest, good care, understanding, information about the situation of the child and geniality from the nurses in order for their moral needs to be met.. Mothers expect a good treatment, a correct diagnose, information about the situation of their children and understanding from the responsible doctors in order for their moral needs to be met. In accordance with the results obtained, it is recommended that spiritual requirements are accepted as patient needs, the psychological needs of families are considered in the scope of the treatment and care applications performed by physicians and nurses and the necessary environmental conditions are previously prepared in order to spiritually support the children and their family.