Konut enerji tüketim tahminlemesi için dijital ikiz simülasyonlu topluluk öğrenmesi modeli geliştirme
Developing an ensemble learning model with digital twin simulation for residential energy consumption forecasting
  1. Tez No: 1019437
  2. Yazar: AWSAN AHMED HASSAN KHALED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ÖZÇİFT, PROF. DR. KIVANÇ BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Küresel nüfusun hızlı artışı ve kentsel alanların sürekli genişlemesi, bina ve konut altyapısına olan talebi artırmış; bu durum bina sektörünü küresel enerji tüketimine en fazla katkı sağlayan başlıca sektörlerden biri hâline getirmiştir. Binaların dünya genelindeki enerji kullanımının önemli bir bölümünden sorumlu olduğu bildirildiğinden, enerji performanslarının iyileştirilmesi; tüketimin azaltılması, işletme maliyetlerinin düşürülmesi ve sürdürülebilir enerji yönetiminin desteklenmesi açısından önemli bir hedef hâline gelmiştir. Bu bağlamda, modern enerji sistemleri; verimli işletimi, talep tarafı planlamasını ve veri odaklı karar verme süreçlerini destekleyebilecek doğru kısa vadeli tahmin modellerine ihtiyaç duymaktadır. Bu tez, kısa vadeli konut enerji tüketimi tahmini için Bayes Optimizasyon yoluyla optimize edilen yığınlama tabanlı bir topluluk öğrenmesi çerçevesi önermektedir. Önerilen model, Diyarbakır'dan elde edilen hane halkı elektrik tüketimi verileri kullanılarak geliştirilmiş ve değerlendirilmiştir. Optimize edilmiş yığınlama modeli, 0,1065 RMSE değeriyle en iyi genel tahmin performansını elde etmiştir. En güçlü bireysel temel modelle karşılaştırıldığında, önerilen yaklaşım RMSE değerini yaklaşık %20,6 oranında azaltarak gelişmiş tahmin kapasitesini göstermiştir. Geleneksel performans değerlendirmesine ek olarak, önerilen modelin dayanıklılığı simüle edilmiş dijital ikiz senaryoları kullanılarak incelenmiştir. Bu senaryolar; kullanıcı davranışı değişiklikleri, veri kalitesi problemleri, cihaz arızası ve enerji verimliliği iyileştirmesi gibi pratik işletme koşullarını temsil etmektedir. Sonuçlar, önerilen çerçevenin senaryo tabanlı bozulmaların çoğu altında güvenilir tahmin performansını koruduğunu göstermiştir. Genel olarak bulgular, gecikme tabanlı öznitelik mühendisliği, yığınlama topluluk öğrenmesi, model optimizasyonu ve simüle edilmiş dijital ikiz doğrulamasının bütünleştirilmesinin, konut enerji tüketimi tahminini iyileştirmek ve verimli bina enerji yönetimini desteklemek için etkili ve güvenilir bir çerçeve sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of the global population and the continuous expansion of urban areas have increased the demand for buildings and residential infrastructure, making the building sector one of the major contributors to global energy consumption. Since buildings are reported to account for a substantial share of worldwide energy use, improving their energy performance has become an important objective for reducing consumption, lowering operational costs, and supporting sustainable energy management. In this context, modern energy systems require accurate short-term forecasting models that can support efficient operation, demand-side planning, and data-driven decision-making. This thesis proposes a stacking-based ensemble learning framework optimized through Bayesian Optimization for short-term residential energy consumption forecasting. The proposed model was developed and evaluated using household electricity consumption data from Diyarbakir. The optimized stacking model achieved the best overall forecast performance, with an RMSE of 0.1065. Compared with the strongest individual baseline model, the proposed approach reduced RMSE by approximately 20.6%, demonstrating its improved predictive capability. In addition to conventional performance evaluation, the robustness of the proposed model was examined using simulated digital twin scenarios. These scenarios represented practical operating conditions, including user behavior changes, data quality problems, device failure, and energy efficiency improvement. The results showed that the proposed framework maintained reliable forecasting performance under most scenario-based disturbances. Overall, the findings indicate that integrating lag-based feature engineering, stacking ensemble learning, model optimization, and simulated digital twin validation provides an effective and reliable framework for improving residential energy consumption forecasting and supporting efficient building energy management.