Sistemik lupus eritematozuslu kadınlarda klinik pilates eğitiminin yorgunluk, emosyonel durum, fonksiyonel kapasite, uyku ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of clinical pilates training on fatigue, emotional status, functional capacity, sleep and quality of life in women with systemic lupus erythematosus
  1. Tez No: 1019468
  2. Yazar: MERYEM ANDIRIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERKAN KOZANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel kapasite, Pilates egzersizleri, Sistemik lupus eritematozus, Yaşam kalitesi, Yorgunluk, Functional capacity, Pilates exercises, Systemic lupus erythematosus, Quality of life, Fatigue
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; sistemik lupus eritematozuslu (SLE) kadınlarda klinik Pilates eğitiminin ağrı, yorgunluk, emosyonel durum, fonksiyonel kapasite, esneklik, uyku ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Nisan 2025-Eylül 2025 tarihleri arasında SLE tanısı ile takip edilen 150 hasta değerlendirildi. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 35 hasta çalışmaya alındı. Bilgisayar programı aracılığıyla 18 hasta klinik Pilates eğitimi, 17 hasta ev egzersiz eğitimi grubuna randomize edildi. Toplam çalışma süresi sekiz haftaydı. Klinik Pilates grubuna haftada iki gün gözetimli Pilates egzersizleri ve haftada üç gün ev egzersizleri yaptırıldı. Diğer gruba ise haftada üç gün olacak şekilde ev egzersizleri verildi. Hastalar çalışma başlangıcında, 8. haftada ve geç dönemde (3. ayda) olmak üzere Görsel Analog Skala (VAS), Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS), 6 Dakika Yürüme Testi (6-DYT), 30 Saniye Otur-Kalk Testi (30-SOKT), otur-uzan testi, el kavrama kuvveti ölçümü, Jenkins Uyku Skalası (JSS), Sistemik Lupus Eritematozus Yaşam Kalitesi Ölçeği (L-QoL) ve Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ) ile değerlendirildi. Bulgular: Pilates egzersiz grubunda değerlendirilen tüm parametrelerde iyileşme saptanırken; ev egzersiz grubunda sadece HADS-depresyon, otur-uzan testi ve el kavrama kuvvetinde anlamlı iyileşme saptandı (p<0,05). Gruplar arası analizde çalışma sonrası değerlendirmede VAS-aktivite, YŞÖ, HADS-anksiyete, JSS, HAQ, L-QoL, 6-DYT, 30-SOKT, otur-uzan testi ve el kavrama kuvveti değerlerinde; geç dönem değerlendirmesinde ise YŞÖ, JSS, 6-DYT, 30-SOKT, otur-uzan testi ve el kavrama kuvvetinde Pilates egzersiz grubundaki iyileşme ev egzersiz grubuna göre daha iyi bulundu (p<0,05). Sonuç: SLE'li hastalarda Pilates egzersizlerinin, klinik ve fonksiyonel sonuçları iyileştirerek rehabilitasyon programlarında güvenli ve etkili bir tamamlayıcı yaklaşım olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of clinical Pilates training on pain, fatigue, emotional status, functional capacity, flexibility, sleep, and quality of life in women with systemic lupus erythematosus (SLE). Materials and Methods: A total of 150 patients diagnosed with SLE and followed between April 2025-September 2025 were evaluated. Thirty-five patients who met the inclusion criteria were enrolled in the study. Using a computer program, 18 patients were randomized into the clinical Pilates training group and 17 patients into the home exercise training group. The total study duration was eight weeks. The clinical Pilates group performed supervised Pilates exercises twice a week and home exercises three times a week. Other group performed only home exercises three times a week. Patients were assessed at baseline, at week 8, and at the follow-up period (3 months) using the Visual Analog Scale (VAS), Fatigue Severity Scale (FSS), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), 6-Minute Walk Test (6-MWT), 30-Second Chair Stand Test (30-sCST), sit and reach test, handgrip strength measurement, Jenkins Sleep Scale (JSS), Systemic Lupus Erythematosus Quality of Life Scale (L-QoL), and Health Assessment Questionnaire (HAQ). Results: While improvements were observed in all parameters assessed in the Pilates exercises group, the home exercises group showed significant improvements only in HADS-depression, sit and reach test, and handgrip strength (p<0,05). Between-group analysis showed significantly greater improvements in the Pilates exercises group than in the home exercises group for VAS-activity, FSS, HADS-anxiety, JSS, HAQ, L-QoL, 6-MWT, 30-sCST, sit and reach test, and handgrip strength at post-intervention assessment; and for FSS, JSS, 6-MWT, 30-sCST, sit and reach test, and handgrip strength at follow-up assessment (p<0,05). Conclusion: It is suggested that Pilates exercises can be considered a safe and effective complementary approach in rehabilitation programmes, by improving clinical and functional outcomes in patients with SLE.