Genel anestezi altında yapılan endodontik tedavilerin klinik başarı ve radyografik sonuçlarının retrospektif analizi
Retrospective evaluation of the clinical and radiographic success of endodontic treatments performed on primary teeth under general anesthesia
- Tez No: 1019475
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES MUSTAFA AŞAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Amputasyon, genel anestezi, pulpektomi, süt dişi, General anesthesia, primary teeth, pulpotomy, pulpectomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Erken çocukluk dönemindeki yaygın çürükler, sıklıkla pulpaya ilerleyerek tedavi gereksinimini artırır. Kooperasyonun sınırlı olduğu veya çok sayıda dişin tedavi edilmesi gerektiği durumlarda, genel anestezi altında dental tedavi güvenli ve etkili bir seçenektir. Süt dişlerinde derin çürüklerde, çekim yerine endodontik tedavinin tercih edilmesi; fonksiyon ve sürme rehberliği için önemlidir. Bu nedenle, genel anestezi altında yapılan endodontik tedavilerin uzun dönem başarısını değerlendirmek, çocuk diş hekimliği açısından önemlidir. Bu retrospektif çalışma, genel anestezi altında tedavi edilen süt dişlerinde uygulanan endodontik tedavilerin (amputasyon ve pulpektomi) klinik ve radyografik bulgularını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, 2022–2024 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda genel anestezi altında tedavi edilmiş, sağlıklı hastaya ait 152 amputasyon ve 46 kanal tedavisi yapılmış 198 süt dişi incelenmiştir. Endodontik yöntemler temel alınarak tedavi başarısı analiz edilmiş; bu yöntemler kapsamında yaş, cinsiyet, dişin lokalizasyonu (yarım çene), kontrol zamanı ve dişin lokalizasyonu (anterior-posterior) değişkenleri ayrı ayrı değerlendirilmiş, ardından bu değişkenler üzerinden restoratif materyallerin dağılımları karşılaştırılmıştır. Klinik başarı; ağrı, apse fistül, mobilite ve perküsyon hassasiyetinin bulunmaması, radyografik başarı ise patolojik kök rezorpsiyonu, genişlemiş periodontal ligament, furkasyonda ve periapikal bölgede radyolüsensi olmaması; lamina duranın bütünlüğünün bozulmaması şeklinde tanımlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre amputasyonda cinsiyete göre kızlar lehine anlamlı fark bulundu. Tedavi yaşına göre Grup 2'de, lokalizasyona göre alt çenede, kontrol zamanına göre 6-12 ve 12-18 aylarda prefabrike kronlar lehine istatiksel anlamlı farklılık bulundu. Kanal tedavisinde ise tüm değişkenlere göre istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç olarak, genel anestezi altında tedavi edilen süt dişlerinde uygulanan endodontik tedavilerinin yüksek klinik ve radyografik başarı oranlarına sahip olduğu ve bu başarıda prefabrike kronların önemli rol oynadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Widespread caries in early childhood often progress to the pulp, increasing the need for treatment. In situations where cooperation is limited or when multiple teeth require treatment, dental treatment under general anesthesia is a safe and effective option. In deep carious lesions of primary teeth, preferring endodontic treatment instead of extraction is important for maintaining function and eruption guidance. Therefore, evaluating the long-term success of endodontic treatments performed under general anesthesia is important in pediatric dentistry. This retrospective study was conducted to evaluate the clinical and radiographic findings of endodontic treatments (pulpotomy and pulpectomy) applied to primary teeth treated under general anesthesia. In this study, 198 primary teeth belonging to healthy patients, including 152 pulpotomies and 46 root canal treatments, which were treated under general anesthesia between 2022 and 2024 at the Department of Pediatric Dentistry, Selçuk University Faculty of Dentistry, were examined. Treatment success was analyzed based on endodontic methods; within this framework, variables including age, sex, tooth location (half-arch), follow-up time, and tooth position (anterior–posterior) were evaluated separately, and subsequently, the distributions of restorative materials were compared according to these variables. Clinical success was defined as the absence of pain, abscess or fistula, mobility, and percussion sensitivity, while radiographic success was defined as the absence of pathological root resorption, widening of the periodontal ligament space, radiolucency in the furcation and periapical regions, and disruption of lamina dura integrity. According to the obtained results, in amputation, a statistically significant difference in favor of girls was found with respect to gender. According to treatment age, in Group 2; according to localization, in the mandible; and according to follow-up time, at 6–12 and 12–18 months, statistically significant differences were found in favor of prefabricated crowns. However, in root canal treatment, no statistically significant differences were found for any of the variables. In conclusion, it was observed that endodontic treatments applied to primary teeth treated under general anesthesia had high clinical and radiographic success rates, and that prefabricated crowns played an important role in achieving this success.