Meme kanseri radyoterapisinde hacimsel yoğunluk ayarlı ark tekniğiyle segment genişliklerinin tedavi kalitesine ve organ korunmasına etkisi
The effect of segment widths on treatment quality and organ sparing with the volumetric modulated arc therapy technique in breast cancer radiotherapy
  1. Tez No: 1019486
  2. Yazar: ASİYE GÜROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİNA TUNÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, radyoterapi, VMAT, segment genişliği, DIBH, plan kalitesi, kritik organ korunumu, Breast cancer, radiotherapy, VMAT, minimum segment width, DIBH, plan quality, critical organ sparing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, meme radyoterapisinde Volümetrik Modüle Ark Tedavisi (VMAT) tekniğinde kullanılan farklı minimum segment genişliklerinin (MSW) tedavi plan kalitesi, hedef hacim doz dağılımı ve kritik organ korunumu üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Ayrıca derin inspirasyon nefes tutma (DIBH) tekniği ile serbest solunum (FB) sırasında oluşturulan planlar karşılaştırılarak, farklı solunum koşullarının dozimetriye katkısı araştırılmıştır. Çalışmada hem DIBH hem de FB planlarının oluşturulmasının temel nedeni, bazı hastaların nefes tutma kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle DIBH tekniğine uygun olmamasıdır. Bu nedenle klinik uygulamada her iki yaklaşımın da değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya daha önce meme kanseri tanısı almış ve radyoterapi tedavisi uygulanmış hastalara ait bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri dahil edilmiştir. Her hasta için mevcut DIBH ve FB çekimlerine ait BT verileri kullanılarak Monaco Tedavi Planlama Sistemi üzerinde VMAT planları hazırlanmıştır. Planlamalarda 0,5 cm, 1 cm, 1,5 cm ve 2 cm minimum segment genişlikleri kullanılmıştır. Böylece her hasta için DIBH ve FB koşullarında toplam sekiz farklı tedavi planı elde edilmiştir. Planlar; PTV%95, PTV%107, Homojenite İndeksi (HI), Konformite İndeksi (CI), MU, segment sayısı, toplam ışınlama süresi ve kritik organ dozları açısından karşılaştırılmıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular, minimum segment genişliğinin VMAT plan kalitesi ile tedavi süresi arasında önemli bir parametre olduğunu göstermiştir. Referans plan olarak kabul edilen 0,5 cm minimum segment genişliği en iyi dozimetrik sonuçları sağlamış, ancak 1,0 cm minimum segment genişliği referans plana yakın plan kalitesini koruduğundan klinik uygulamada kabul edilebilir bir seçenek olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca DIBH tekniğinin uygun hastalarda kardiyak dozların azaltılmasına katkı sağladığı belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, Monaco TPS ile oluşturulan sol meme VMAT planlarında, minimum segment genişliğinin 1,0 cm'ye kadar klinik olarak güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study evaluated the effects of different minimum segment widths (MSWs) used in Volumetric Modulated Arc Therapy (VMAT) for breast radiotherapy on treatment plan quality, target dose distribution, and critical organ sparing. In addition, treatment plans generated under Deep Inspiration Breath Hold (DIBH) and Free Breathing (FB) conditions were compared to assess the dosimetric impact of different respiratory techniques. Both DIBH and FB plans were included because some patients are unable to perform DIBH due to insufficient breath-hold capacity, making evaluation of both approaches clinically relevant. Method: Computed tomography (CT) images of breast cancer patients previously treated with radiotherapy were used. VMAT plans were generated in the Monaco Treatment Planning System using existing DIBH and FB CT datasets. Minimum segment widths of 0,5, 1,0, 1,5, and 2,0 cm were applied, resulting in eight treatment plans per patient. The plans were compared in terms of PTV95%, PTV107%, Homogeneity Index (HI), Conformity Index (CI), monitor units (MU), number of segments, total irradiation time, and critical organ doses. Conclusion: The results showed that minimum segment width is an important parameter affecting the balance between VMAT plan quality and treatment delivery efficiency. The 0,5 cm MSW, used as the reference, achieved the best dosimetric results. However, the 1,0 cm MSW maintained plan quality comparable to the reference while