Sol meme kanseri radyoterapisinde konformal ve hacimsel yoğunluk ayarlı ark terapi planlama tekniklerinin dozimetrik karşılaştırılması
Dosimetric comparison of conformal and volumetric intensity adjustable arc therapy planning techniques in left breast cancer radiotherapy
- Tez No: 938410
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM GÜLCE ÇOKER, PROF. DR. ZERRİN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: VMAT, Konformal, Radyoterapi, Sol Meme Kanseri, Dozimetrik Karşılaştırma, VMAT, Conformal, Radiotherapy, Left Breast Cancer, Dosimetric Comparison
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sol meme kanseri tedavi sürecinde özellikle radyoterapi aşaması oldukça karmaşık bir süreçtir. Tedavi süresinin ayarlanması ve tedavi sonrası yaşanacak bazı komplikasyonların gözlemlenmesi gerekmektedir. Gerek bu komplikasyonların çok düşük seviyelerde tutulması gerekse yapılan radyoterapi planlarıyla tümör kontrolünün sağlanabilmesi için uluslararası protokoller eşliğinde kabul kriterlerine göre tedavi planları yapılmalıdır. Bu tez çalışmasında konformal (3B-KRT) ve hacimsel yoğunluk ayarlı ark terapi (VMAT) teknikleri yardımıyla 16 adet sol meme kanseri tanısı almış hasta verisi kullanılarak tedavi planlamaları yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde hedef hacimlere ait Dmax, Dmean ve D95 doz değerlerinin incelenmesi yapılmıştır. Bu incelemeler dozimetrik karşılaştırmayla doz volüm histogramları (DVH) kullanılarak yapılmıştır. Her iki planlama tekniği ile oluşturulan planlarda ayrıca risk organ dozlarının da dozimetrik karşılaştırılması yapılmıştır. Sol meme kanseri olgusunda en çok tercih edilen ve hala kullanımda önemini koruyan bir teknik olan konformal yöntemde iç içe alan tekniği kullanılarak risk organlarının ve normal dokuların korunması sağlanabilmektedir. Bu tekniğin avantajları yanında dezavantajları da mevcuttur. VMAT ve konformal tekniklerle oluşturulan planlarda DVH verilerine bakılmıştır. Hedef volümlerde oluşan homojen doz dağılımları ve risk organlarına ait DVH dozları karşılaştırılırken aynı zamanda tedavi süreleri ve tedavilerin güvenilirliği de göz önüne alınmalıdır. Çalışma verilerinin incelenmesi sonucunda konformal tedavi planlarının risk organ dozları daha düşük çıkmıştır. Ancak hedef volüme ait doz sarımları daha az ve homojen olmayan bir yapıda bulunmuştur. konformal tedavi planlarının uygulanma süresi düşük monitör unit değerlerinden dolayı daha kısa bulunmuştur. Buna ek olarak VMAT doz sarımı ve homojen doz dağılımı neticesinde daha avantajlı bulunmuştur. Tedavi sürecindeki uzunluk ve tedavi planlarının kalite kontrollerinin yapılması açısından geçen süreler göz önünde bulunulduğunda daha dezavantajlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The treatment process for left breast cancer, especially the radiotherapy phase, is a very complex process. The duration of treatment must be adjusted and some complications that may occur after treatment must be observed. In order to keep these complications at very low levels and to ensure tumor control with radiotherapy plans, treatment plans should be made according to acceptance criteria and international protocols. In this thesis study, treatment plans were made using data from 16 patients diagnosed with left breast cancer with the help of conformal (3D-CRT) and volumetric density modulated arc therapy (VMAT) techniques. In evaluating the data, Dmax, Dmean and D95 dose values of the target volumes were examined. These examinations were performed using dose volume histograms (DVH) with dosimetric comparison. Dosimetric comparison of risk organ doses was also made in the plans created with both planning techniques. In the Conformal method, which is the most preferred technique in left breast cancer cases and still maintains its importance in use, the protection of risk organs and normal tissues can be achieved by using the nested field technique. This technique has advantages as well as disadvantages. DVH data was looked at in the plans created with VMAT and Conformal techniques. When comparing homogeneous dose distributions in target volumes and DVH doses to risk organs, treatment durations and reliability of treatments should also be taken into consideration. As a result of examining the study data, risk organ doses of conformal treatment plans were found to be lower. However, the dose windings of the target volume were found to be less and in a non-homogeneous structure. The implementation time of conformal treatment plans was found to be shorter due to low monitor unit values. In addition, VMAT was found to be more advantageous due to dose wrapping and homogeneous dose distribution. It was found to be more disadvantageous considering the length of the treatment process and the time taken for quality checks of treatment plans.