Faringokutanöz fistül iyileşmesinde kurkumin: Deneysel çalışma
Curcumin in the healing of pharyngocutaneous fistula: An experimental study
  1. Tez No: 1019487
  2. Yazar: TOLGA YORULMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAŞAR, DR. SERAP BULUT ÇÖBDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Faringokutanöz fistül, kurkumin, yara iyileşmesi, kolajen, anjiyogenez, deneysel çalışma, Pharyngocutaneous fistula, curcumin, wound healing, collagen, angiogenesis, experimental study
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, deneysel faringokutanöz fistül (FKF) modelinde intraperitoneal kurkumin uygulamasının fistül iyileşmesi üzerindeki etkilerini makroskopik ve mikroskopik olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Toplam 36 adet sağlıklı Sprague Dawley cinsi sıçan randomize olarak kontrol (n=11), dimetilsülfoksit (DMSO) (n=11) ve DMSO+kurkumin (n=12) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Tüm deneklere vertikal faringotomi uygulanarak deneysel FKF modeli oluşturuldu. Kurkumin grubundaki sıçanlara 10 gün boyunca intraperitoneal yolla DMSO+kurkumin, DMSO grubuna 10 gün boyunca intraperitonel DMSO uygulandı; kontrol grupuyla beraber 3 grup eş zamanlı takip edildi. Deneyin 10. gününde tüm sıçanlar sakrifiye edildi. Hazırlanan spesmenler makroskopik (apse ve fistül varlığı) ve mikroskopik (kollajen oluşumu, anjiyogenez, fibroblast proliferasyonu, iltihabi hücre yanıtı) parametreler açısından histopatolojik olarak incelendi. Verilerin analizinde Kruskal-Wallis, Dunn-Bonferroni ve Fisher-Freeman-Halton kesinlik testleri kullanıldı. Bulgular: Makroskopik incelemede, gruplar arasında apse gelişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmazken (p>0.05); fistül varlığı bakımından anlamlı fark saptandı (p=0.028). Fistül varlığı kontrol grubunda %72.7, DMSO grubunda %45.5 ve DMSO+kurkumin grubunda %16.7 olarak bulundu; ikili karşılaştırmalarda DMSO+kurkumin grubunda fistül varlığının kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğu belirlendi (p<0.012). Mikroskopik incelemede ise fibroblast proliferasyonu ve iltihabi hücre yanıtı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Kollajen oluşumu (p<0.001) ve anjiyogenez (p=0.037) değişkenlerinde gruplar arasında anlamlı fark saptandı. Post-hoc analizlerde, DMSO+kurkumin grubundaki kollajen oluşumunun hem kontrol (p<0.001) hem de DMSO (p=0.037) grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğu; anjiyogenez açısından da DMSO+kurkumin grubunun kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu (p=0.036) tespit edildi. Sonuç: İntraperitoneal kurkumin uygulaması, dokuda kolajen sentezini ve anjiyogenezi artırıp makroskopik olarak fistül gelişim riskini azaltarak yara iyileşmesini ve FKF'nin kapanmasını anlamlı şekilde hızlandırmıştır. Bu bulgular, kurkuminin FKF tedavisinde yardımcı bir ajan olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Düşük maliyeti, kolay ulaşılabilirliği ve yüksek güvenilirlik profili göz önünde bulundurulduğunda, kurkumin klinik uygulamalarda postoperatif komplikasyonların önlenmesi ve yönetimi için umut verici bir adaydır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to macroscopically and microscopically evaluate the effects of intraperitoneal curcumin administration on fistula healing in an experimental pharyngocutaneous fistula model. Materials and Methods: A total of 36 healthy Sprague-Dawley rats were randomly divided into three groups: control (n=11), DMSO (n=11), and DMSO+curcumin (n=12). An experimental pharyngocutaneous fistula model was created in all subjects by performing a vertical pharyngotomy. The rats in the curcumin group received intraperitoneal DMSO+curcumin for 10 days, while the DMSO group received intraperitoneal DMSO for 10 days; all three groups, including the control group, were followed up simultaneously. On the 10th day of the experiment, all rats were sacrificed. The prepared specimens were histopathologically evaluated in terms of macroscopic (presence of abscess and fistula) and microscopic (collagen formation, angiogenesis, fibroblast proliferation, inflammatory cell response) parameters. Kruskal-Wallis, Dunn-Bonferroni, and Fisher-Freeman-Halton exact tests were used for data analysis. Results: In the macroscopic evaluation, no statistically significant difference was found between the groups in terms of abscess development (p>0.05); however, a significant difference was observed regarding the presence of a fistula (p=0.028). The rate of fistula presence was found to be 72.7% in the control group, 45.5% in the DMSO group, and 16.7% in the DMSO+curcumin group. In pairwise comparisons, the presence of a fistula in the DMSO+curcumin group was determined to be significantly lower than that in the control group (p=0.012). In the microscopic evaluation, no significant difference was found between the groups in terms of fibroblast proliferation and inflammatory cell response (p>0.05). A significant difference was detected among the groups in the variables of collagen formation (p<0.001) and angiogenesis (p=0.037). Post-hoc analyses revealed that collagen formation in the DMSO+curcumin group was significantly higher compared to both the control (p<0.001) and DMSO (p=0.037) groups. Regarding angiogenesis, the DMSO+curcumin group was found to be statistically significantly higher than the control group (p=0.036). Conclusion: Intraperitoneal curcumin administration significantly accelerated wound healing and the closure of PCF by increasing tissue collagen synthesis and angiogenesis, while macroscopically reducing the risk of fistula development. These findings indicate that curcumin can be used as an auxiliary agent in the treatment of pharyngocutaneous fistulas. Considering its low cost, easy accessibility, and high safety profile, curcumin is a promising candidate for clinical applications in the prevention and management of postoperative complications.