Aile sağlığı merkezine başvuran erişkinlerde fiziksel aktivite düzeyi ve akıllı telefon bağımlılığı ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between physical activity level and smartphone addiction in adults visiting a family health center
- Tez No: 1019490
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Erişkin, Akıllı telefon, Fiziksel aktivite, Family Practice, Adult, Smartphone, Physical Activity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, bir Aile Sağlığı Merkezine başvuran erişkin bireylerde fiziksel aktivite düzeyi ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İstanbul ili Tuzla ilçesinde bulunan 7 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'nde yürütüldü. Çalışmaya 18-65 yaş arasında, araştırmaya katılmayı kabul eden 290 erişkin birey dahil edildi. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik bilgi formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu kullanılarak toplandı. Fiziksel aktivite düzeyi toplam MET-dakika/hafta değerleri üzerinden değerlendirilirken, akıllı telefon bağımlılığı ATBÖ-KF toplam puanı ve riskli kullanım sınıflamasına göre incelendi. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Ki-kare testi, Pearson korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon ve lojistik regresyon analizleri kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların %64,5'inin minimal aktif düzeyde olduğu, %18,3'ünde ise riskli akıllı telefon kullanımı bulunduğu belirlendi. Erkekler ve bekâr bireyler daha yüksek fiziksel aktivite düzeyine sahipti (p<0,05). Akıllı telefon bağımlılığı riski; cinsiyet, eğitim durumu, çalışma durumu, alkol kullanımı ve telefon kullanım alışkanlıkları ile ilişkili bulundu (p<0,05). Günlük telefon kullanım süresi arttıkça bağımlılık puanı artarken, yaş arttıkça telefon kullanım süresi ve bağımlılık puanı azaldı (p<0,05). Günlük telefon kullanım süresinin bağımlılığın en güçlü yordayıcılarından biri olduğu saptandı (p<0,05). Fiziksel aktivite düzeyi ile akıllı telefon bağımlılığı arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Araştırmada fiziksel aktivite düzeyi ile akıllı telefon bağımlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğunun minimal aktif düzeyde olduğu ve belirli bir bölümünde riskli akıllı telefon kullanımı bulunduğu saptanmıştır. Akıllı telefon bağımlılığı riski erkeklerde ve günlük telefon kullanım süresi yüksek olan bireylerde daha yüksektir. Bu konuda yapılacak örneklem büyüklüğü daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This cross-sectional and descriptive study examined the relationship between physical activity level and smartphone addiction among adults applying to a Family Health Center. Materials and Methods: The study was conducted at the No. 7 Family Health Center in Tuzla, Istanbul. A total of 290 adults aged 18–65 years who consented to participate were included. Data were collected using a sociodemographic information form prepared by the researchers, the International Physical Activity Questionnaire–Short Form (IPAQ-SF), and the Smartphone Addiction Scale–Short Form (SAS-SF). Physical activity level was evaluated based on total MET-minutes/week, while smartphone addiction was assessed using SAS-SF total scores and risk classification. Data were analyzed using descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Chi-square test, Pearson correlation analysis, multiple linear regression, and logistic regression analyses. Statistical significance was accepted at p<0.05. Results: Overall, 64.5% of the participants were minimally active, and 18.3% were at risk of smartphone addiction. Men and single individuals had higher physical activity levels than women and married individuals, respectively (p<0.05). Smartphone addiction risk was significantly associated with gender, educational status, employment status, alcohol use, and smartphone usage habits (p<0.05). As daily smartphone use duration increased, smartphone addiction scores also increased, whereas age was negatively associated with both smartphone use duration and addiction scores (p<0.05). Daily smartphone use duration was identified as one of the strongest predictors of smartphone addiction (p<0.05). No significant relationship was found between physical activity level and smartphone addiction (p>0.05). Conclusion: No statistically significant association was found between physical activity level and smartphone addiction. Most participants were minimally active, and a considerable proportion exhibited risky smartphone use. The risk of smartphone addiction was higher among men and individuals with longer daily smartphone use durations. Further studies with larger sample sizes are needed to investigate this issue.