Gelenekselden Dijitale Televizyon Yayıncılığında Dönüşüm: Azerbaycan Örneği
Transformation in Television Broadcasting from Traditional to Digital: The Example of Azerbaijan
  1. Tez No: 1019552
  2. Yazar: İLHAME MEHDİYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Radyo-Televizyon, Communication Sciences, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, televizyon yayıncılığı, dijital medya, dijital platformlar, Azerbaycan televizyonu, medya dönüşümü, MAXQDA, Digitalization, television broadcasting, digital media, digital platforms, Azerbaijani television, media transformation, MAXQDA
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada televizyon yayıncılığının geleneksel yapıdan dijital yapıya dönüşüm süreci Azerbaycan örneği kapsamında incelenmiştir. Çalışmada dijitalleşmenin televizyon yayıncılığı üzerindeki etkileri; içerik üretimi, yayın teknolojileri, izleyici alışkanlıkları, medya ekonomisi ve yayın stratejileri açısından değerlendirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında medya yöneticileri, içerik üreticileri ve televizyon izleyicileri ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler MAXQDA programı aracılığıyla analiz edilmiş ve tematik analiz yöntemi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre dijitalleşme süreci televizyon yayıncılığında önemli değişimlere neden olmuştur. Geleneksel televizyon yayıncılığının zaman ve mekân bağımlı yapısı yerini daha esnek, etkileşimli ve kullanıcı merkezli dijital medya sistemlerine bırakmaktadır. Sonuç olarak araştırma, dijitalleşmenin televizyon yayıncılığını yalnızca teknik açıdan değil; ekonomik, kültürel ve toplumsal boyutlarıyla da dönüştürdüğünü ortaya koymaktadır. Gelecekte televizyon yayıncılığının daha fazla dijitalleşeceği, kullanıcı merkezli medya sistemlerinin güçleneceği ve geleneksel televizyon kanallarının dijital platformlarla daha bütünleşik hale geleceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the transformation process of television broadcasting from traditional to digital structures, using the example of Azerbaijan. The study evaluates the effects of digitalization on television broadcasting in terms of content production, broadcasting technologies, viewer habits, media economics, and broadcasting strategies. A qualitative research method was employed. Semi-structured in-depth interviews were used in the data collection process. Interviews were conducted with media managers, content producers, and television viewers. The collected data were analyzed using the MAXQDA program, and thematic analysis was applied. According to the research findings, the digitalization process has caused significant changes in television broadcasting. The time and space-dependent structure of traditional television broadcasting is being replaced by more flexible, interactive, and user-centered digital media systems. In conclusion, the research reveals that digitalization is transforming television broadcasting not only technically but also economically, culturally, and socially. It is predicted that in the future, television broadcasting will become even more digital, user-centered media systems will strengthen, and traditional television channels will become more integrated with digital platforms.