Juvenil idiopatik artritli hastaların fiziksel büyüme parametrelerinin izlenmesi
Monitoring physical growth parameters in patients with juvenile idiopathic arthritis
- Tez No: 1019553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PAKİZE NİLÜFER AKPINAR TEKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz ateşi, Biyolojik tedavi, Büyüme, Juvenil idiopatik artrit, Obezite, Standart deviasyon skoru, Vücut kitle indeksi, Biologic therapy, Body mass index, Growth, Familial Mediterranean fever, Juvenile idiopathic arthritis, Obesity, Standard deviation score
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı; merkezimizde juvenil idiopatik artrit (JİA) tanısıyla takip ve tedavi edilen hastaların fiziksel büyümelerinin retrospektif olarak incelenmesi ve büyüme seyirlerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Romatoloji Kliniğinde Eylül 2022–Kasım 2025 tarihleri arasında takip edilen, 2–18 yaş arası 193 JİA hastasının verileri retrospektif olarak incelendi. Tanı anı ve son ziyaretteki boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) standart deviasyon skorları (SDS) hesaplandı; büyüme değişimi Δ SDS (son ziyaret SDS − tanı anı SDS) ile değerlendirildi. Hastalık aktivitesi JADAS-27 ile skorlandı. Veriler IBM SPSS Statistics 26.0 ile analiz edilmiştir. Wilcoxon, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Ki-kare, Spearman korelasyon, çoklu doğrusal regresyon ve lojistik regresyon analizleri kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Ortanca 29,48 aylık izlemde boy SDS 0,1'den −0,1'e gerilemiş (p<0,001), VKİ SDS 0,05'ten 0,35'e yükselmiştir (p<0,001). Obezite oranı %6,2'den %10,9'a artmış (p=0,035), zayıflık oranı %9,4'ten %3,1'e düşmüştür (p=0,012). Hastaların %70,2'si remisyona ulaşmış; ancak son ziyaretteki hastalık aktivitesi büyüme parametreleri ile anlamlı ilişki göstermemiştir. Bazal boy SDS, Δ boy SDS' nin en güçlü öngörücüsü olarak saptanmıştır (β=−0,580, p<0,001). Biyolojik ajan içeren tedavi rejimleri boy SDS' yi daha iyi korumuştur (steroid + cDMARD −0,32 vs cDMARD + biyolojik ilaç −0,1; p=0,039). Erkek cinsiyet büyüme kısıtlaması için bağımsız risk faktörü olarak belirlenmiştir (OR=2,409, p=0,021). Yüksek doz kortikosteroid kullanım süresi ile Δ VKİ SDS arasında güçlü pozitif korelasyon saptanmıştır (r=0,677, p=0,006). Sonuç: JİA tanılı çocuklarda boy SDS kaybı ve obezite oranındaki artış, hastalığın büyüme üzerindeki etkisinin modern tedavi yaklaşımlarına rağmen sürdüğünü ve bu etkinin boy kaybından obeziteye doğru bir kayma gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bazal boy SDS' nin büyüme seyrini öngörmedeki değeri, biyolojik tedavilerin lineer büyümeyi korumadaki rolü ve erkek cinsiyetin bağımsız risk faktörü olarak saptanması, klinik izlemde göz önünde bulundurulması gereken önemli bulgulardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The main objective of this study is to retrospectively examine the physical growth of patients diagnosed with juvenile idiopathic arthritis (JIA) and treated at our center, and to evaluate their growth patterns. Materials and Methods: Data from 193 JIA patients aged 2–18 years, followed at the Pediatric Rheumatology Clinic of Ankara Etlik City Hospital between September 2022 and November 2025, were retrospectively analyzed. Standard deviation scores (SDS) for height, weight, and body mass index (BMI) at diagnosis and the last visit were calculated; growth change was assessed using ΔSDS (last visit SDS – diagnosis SDS). Disease activity was scored using JADAS-27. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 26.0. Wilcoxon, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Chi-square, Spearman correlation, multiple linear regression, and logistic regression analyses were used. The statistical significance level was accepted as p<0.05. Results: Over a median follow-up of 29.48 months, height SDS decreased from 0.1 to −0.1 (p<0.001), while BMI SDS increased from 0.05 to 0.35 (p<0.001). The obesity rate rose from 6.2% to 10.9% (p=0.035), and the underweight rate declined from 9.4% to 3.1% (p=0.012). Remission was achieved in 70.2% of patients; however, last-visit disease activity was not significantly associated with growth parameters. Baseline height SDS was the strongest predictor of Δ height SDS (β=−0.580, p<0.001). Biologic-containing regimens preserved height SDS more effectively (steroid+cDMARD −0.32 vs cDMARD+biologic −0.1; p=0.039). Male sex was an independent risk factor for growth restriction (OR=2.409, p=0.021). High-dose corticosteroid duration showed a strong positive correlation with Δ BMI SDS (r=0.677, p=0.006). Conclusion: The decline in height SDS and increase in obesity rate in children with JIA demonstrate that the disease's impact on growth persists despite modern therapies, with a shift from linear growth impairment toward obesity. Baseline height SDS as a growth trajectory predictor, the protective role of biologic therapies on linear growth, and male sex as an independent risk factor are clinically significant findings that warrant attention during follow-up.