Tetrasiklinin kontrollü salımı için PVA-aljinat hidrojellerin geliştirilmesi
Development of PVA-alginate hydrogels for the controlled release of tetracycline
- Tez No: 1019580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİR ZAFER HOŞGÜN, DOÇ. DR. DERYA BERİKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kontrollü ilaç salımı, Controlled drug release
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Termodinamik ve Temel İşlemler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tetrasiklinin kontrollü salımını sağlamak amacıyla aljinat (ALJ) ve poli(vinil alkol) (PVA) esaslı hibrit hidrojeller çift çapraz bağlanma yöntemiyle sentezlenmiştir. Hidrojeller, kalsiyum klorür ile iyonik ve borik asit çözeltisi ile kimyasal çapraz bağlanma kullanılarak hazırlanmış, farklı ALJ:PVA oranlarının hidrojelin yapısal özellikleri ve ilaç salım performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen hidrojeller FTIR, XRD ve SEM analizleriyle karakterize edilmiş, şişme davranışları saf su, PBS (pH 7,4) ve SMS (pH 1,2) ortamlarında, in vitro salım çalışmaları ise Fosfat Tampon Çözeltisi (PBS) ve Simüle Edilmiş Mide Sıvısı (SMS) ortamlarında gerçekleştirilmiştir. Şişme testleri belirgin pH-duyarlılığını kanıtlamış, PBS ortamında ALJ-PVA 3:1 oranında %756,38 ile maksimum şişme, SMS ortamında ise ağ büzülmesi nedeniyle en yüksek şişme oranı %98,34 olarak gözlenmiştir. En yüksek enkapsülasyon verimi %98,60 ile ALJ:PVA 3:1 oranında elde edilmiştir. 48 saat sonunda, PBS ortamında ALJ:PVA 1:3 formülasyonu %70,35 salım gösterirken, SMS ortamında bu oran ALJ:PVA 1:3 için %8,97'de kalmıştır. Korsmeyer-Peppas modeline göre Fickian difüzyon sergileyen hidrojellerin, mide ortamında ilacı koruyup bağırsak koşullarında kontrollü salan etkili bir taşıyıcı sistem olduğu kanıtlanmıştır. Antimikrobiyal aktivite testleri, tetrasiklin yüklü hidrojellerin Staphylococcus aureus ve Enterococcus faecalis üzerinde etkili antibakteriyel aktivite gösterdiğini ortaya koymuştur. Tüm sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde, ALJ-PVA 3:1 kompozisyonunun dengeli ağ yapısı, kontrollü salım davranışı ve yüksek antimikrobiyal etkinliği ile tetrasiklinin kontrollü ilaç salımı için en uygun hidrojel sistemi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, hybrid hydrogels based on alginate (ALJ) and polyvinyl alcohol (PVA) were synthesized using a double cross-linking method to achieve controlled release of tetracycline. The hydrogels were prepared by ionic cross-linking with calcium chloride and chemical cross-linking with boric acid solution, and the effects of different ALJ:PVA ratios on the structural properties and drug release performance of the hydrogels were investigated. The resulting hydrogels were characterized by FTIR, XRD and SEM analyses, and their swelling behaviors were evaluated in distilled water, PBS (pH 7.4), and SMS (pH 1.2). In vitro release studies were conducted in Phosphate Buffered Saline (PBS) and Simulated Stomach Fluid (SMS) media. Swelling tests demonstrated significant pH sensitivity, with maximum swelling of 756.38% in PBS at an ALJ:PVA ratio of 3:1, while in SMS, the highest swelling rate reached 98,34% due to network shrinkage. The highest encapsulation efficiency was 98.60% for ALJ:PVA 3:1. After 48 hours, the ALJ:PVA 1:3 formulation released 70.35% in PBS, while in SMS, this rate remained at 8.97% for ALJ:PVA 1:3. According to the Korsmeyer-Peppas model, hydrogels exhibiting Fickian diffusion have been shown to be an effective carrier system that protects the drug in the stomach environment and releases it in a controlled manner under intestinal conditions. Antimicrobial activity tests demonstrated that tetracycline-loaded hydrogels exhibit effective antibacterial activity against Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis. When all results were considered together, it was concluded that the ALJ-PVA 3:1 composition, with its balanced network structure, controlled release behavior, and high antimicrobial efficacy, is the most suitable hydrogel system for the controlled release of tetracycline.