Antibiotic release from biodegradable microbial polyesters
Biyobozunur mikrobiyal poliesterleren antibiyotik salımı
  1. Tez No: 68522
  2. Yazar: DİLEK ŞENDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASIF NEJAT HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: PHBV, Poli(3-hidroksibutirat-ko-3-hidroksivalerat), Tetrasiklin, Kontrollü Salım, Mikroenkapsülasyon, Periyodontal Hastalıklar. vı, Polyhydroxybutyrate-co-hydroxyvalerate (PHBV), Tetracycline, Controlled Release, Microencapsulation, Periodontal Diseases. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
oz BIYOBOZUNUR MIKROBIYAL POLIESTERLERDEN ANTİBİYOTİK SALIMI Şendil, Dilek Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Donald L. Wise Eylül 1997, 119 sayfa Periyodontal hastalıklar, günümüzde toplumlarda en sık görülen hastalıklar grubundadır. Bu hastalıklar tedavi edilmezse genellikle sağlıklı dişlerin kaybedilmesi ile sonuçlanırlar. Ancak vücuttaki etki bölgelerinden dolayı tedavileri özel bir yöntem gerektirir. Bu yüzden bu hastalıkların tedavisine yönelik kontrollü salım sistemlerinin daha etkin sonuç vereceği düşünülmektedir. Bu düşünceden yola çıkarak, biyobozunur bir mikrobiyal poliester olan PHBV poli(3- hidroksibutirat-ko-3-hidroksivalerat) ve periyodontal hastalık etkenlerinin pek çoğuna karşı günümüzde hâlâ etkili bir antibiyotik olan tetrasiklinin kullanıldığı kontrollü salım sistemi kurulmasına çalışılmıştır. PHBV kullanılarak tetrasiklin yüklü mikroküreler ve köpükler şeklinde kontrollü salım sistemleri hazırlanmıştır. Öncelikle kontrollü salım sistemlerinde ideal salım kinetiği olarak kabul edilen sıfirmcı dereceyi eldeedebilmek için tetrasiklin içeren PHBV mikrokapsülleri ikili emülsiyon (su/yağ/su) yöntemiyle yapılarak bunların kapsülleme etkinliği, yükleme salım karakteri, morfolojisi v.b. özellikleri incelenmiştir. Mikrokapsüller hazırlanırken farklı hidroksivalerat ( 7, 14, 22 ) yüzdelerinde değişik kopolimerler tetrasiklinin hidroklorür ve nötr formları ile denenmiştir. Ayrıca hazırlama sırasında kullanılan jelatin ve PVA emülsiferlerinin konsantrasyonunun kapsülleme derecesini etkilediği görülmüştür. İlacın toz halinde uygulanması sonucunda nötr ilacın hidroklorür formundan daha yüksek kapsülleme etkinliği verdiği gözlenmiştir. Kapsüllerdekinden daha farklı bir salım profili elde edebilmek için aynı ilaçlar kullanılarak PHBV köpükleri hazırlanıp, salım kinetikleri incelenmiştir. Köpüklerde ilaç saliminin kapsüllerden daha hızlı olduğu bulunmuştur. Her iki ilaç için de salım çalışmaları sonunda sıfırıncı derece kinetiği elde edilememiştir. Salımın kinetiği kapsülden daha çok Higuchi'nin küresel salım sistemlerine uymaktadır. Polimerin biyobozunurluğunun salım kinetiğini etkileyecek derecede bir parametre olmadığı görülmüştür. Salım sonuçlarına göre ilacm zamanın karekökünde salman kesri doğru bir orantı vermiştir. Bu doğrunun eğimi PHBV 7, 14 ve 22 polimerleri için sırasıyla 0.0254, 0.0484, 0.0 144' dur. İlacın iki formu için de yükleme sonrası antibakteriyel etkinlik, ilaca karşı duyarlı bir mikroorganizma kullanılarak araştırıldı. Antibiyotik testlerinin sonucu her iki formun da başlangıçtaki aktivitelerini yükleme işlemi sırasında koruduğunu ve bu yüzden bu yöntemle hazırlanan kontrollü salım sistemlerinin canlıya uygulanabilirliğini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANTIBIOTIC RELEASE FROM BIODEGRADABLE MICROBIAL POLYESTERS Şendil, Dilek M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Vasıf Hasırcı Co-Supervisor: Prof. Donald L. Wise September 1997, 119 pages Periodontal diseases are among the most frequently occurring diseases affecting the population today causing loss of healthy teeth unless treated. Their treatment requires special care because of the uniqueness of the site to be treated. For the treatment of such diseases, therefore designing of a controlled release system seemed very appropriate for an effective result. This idea was taken as the basis of this study and involved the use of a novel, biodegradable microbial polyester Poly ( 3-hydroxybutyrate-co-3-hydroxyvalerate), PHBV together with a well known old antibiotic tetracycline, which is known to be still effective against many of the periodontal disease related microorganisms, PHBV was used in the construction of controlled release systems in the form inof tetracycline loaded microspheres and foams. To obtain a zero-order release, which is the ideal of the controlled release devices, first, tetracycline.HCl loaded microcapsules of PHBV were prepared under different conditions using w/o/w (water in oil in water) double emulsion and their properties were investigated (encapsulation efficiency, loading, release characteristics, morphological properties). In these, copolymers with various HV contents ( 7, 14, 22 ) and the antibiotic in its hydrochloride and neutralized form were used. It was found that concentration of emulsifier's polyvinyl alcohol (PVA) and gelatin influenced the encapsulation extent appreciably. Encapsulation of neutralized tetracycline instead of tetracycline hydrochloride yielded a much higher loading due to the powder form of the drug. The release behaviour for both drugs were found not to be of zero order. The trend fitted reasonably well to Higuchi's approach for release from spherical micropheres rather than from microcapsules. Biodegradability was not an appreciable parameter in release from microcapsules. The k values for release according to Mt/ MM vs tm were 0.0254, 0.0484, and 0.0144 h'm for PHBV 7, PHBV 14, PHBV 22, respectively. To obtain a different release profile, PHBV foams loaded with the same drugs were prepared and their release kinetics were studied. It was seen that the release rates of foam structures were considerably higher than the microparticles. The antimicrobial activities of the antibiotics after loading were also tested by using a tetracycline sensitive microorganism. Results indicated that both antibiotics maintained their original activity and therefore suitable for application of in vivo purposes when prepared with the same procedures used in constructing controlled release systems.