Sinematik dijital oyunlarda ağ anlatı
Network narrative in cinematic digital games
- Tez No: 1019581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE SUNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Sahne ve Görüntü Sanatları, Güzel Sanatlar, Communication Sciences, Performing and Visual Arts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Anlam bilim, Anlatıbilim, Dijital platformlar, Dijital toplum, Oyun bilim, Sinema, Semantics, Narratology, Digital platforms, Digital society, Ludology, Cinema
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sinematik ağ anlatı oyunlarında oyuncuların sosyal ağ platformlarında anlatıyı nasıl müzakere ettiğini ve bu müzakere süreçlerinin mevcut ağ anlatı kuramlarına nasıl entegre edilebileceğini incelemektedir. Literatürde hâkim olan biçimsel ağ anlatı analizi, anlatıyı düğümler, kenarlar ve yollar üzerinden yapısal bir çerçeve olarak ele almakta; ancak oyuncunun bu yapıyı nasıl deneyimlediğini, duygusal olarak nasıl sahiplendiğini ve sosyal ağlarda nasıl dönüştürdüğünü açıklamakta sınırlı kalmaktadır. Bu boşluğu gidermek amacıyla, beş sinematik ağ anlatı oyununa —Detroit: Become Human, Cyberpunk 2077, Until Dawn, Heavy Rain ve The Witcher 3: Wild Hunt— dair Steam platformundaki oyuncu yorumları, Yapılandırmacı Gömülü Kuram yöntemiyle incelenmiştir. Toplam 400 kullanıcı yorumunun sistematik kodlaması sonucunda, oyuncuların anlatı deneyimini şekillendiren dört evrensel kategori—Anlatısal Sahiplenme ve Duygusal Yatırım, Arayüz ve Sistemin Anlatıya Müdahalesi, Kolektif Anlatı Konumlandırması, Anlatı Sonrası Kalıcı Etki— ve her oyuna özgü farklılaşan kategoriler tespit edilmiştir. Bulgular, biçimsel ağ anlatı analizinin beş temel kodunun (Düğüm, Kenar, Yol, Akış Şeması, Yeniden Oynanabilirlik) oyuncu deneyimini açıklamakta sınırlı kaldığını bulgularla kanıtlamakta ve ağ anlatı çözümlemelerine sosyal ağ verilerinin dahil edilmesinin metodolojik bir gereklilik olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma, biçimsel ağ yapısı ile sosyal ağ dinamiklerini bütünleştiren 'Dijital-Sosyal Ağ Anlatı Modeli' önerisiyle sonuçlanmakta; bu model aracılığıyla, anlatının yalnızca biçimsel yapısına indirgenemeyeceği, deneyimleyenin anlam inşa süreçleriyle birlikte kavranması gerektiğine dair daha geniş bir ontolojik tartışmaya da zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how players negotiate narrative on social network platforms in cinematic network narrative games and how these negotiation processes can be integrated into existing network narrative theories. The formal network narrative analysis prevailing in the literature treats narrative as a structural framework consisting of nodes, edges, and paths; however, it falls short in explaining how the player experiences this structure, emotionally appropriates it, and transforms it within social networks. To address this gap, player comments on the Steam platform regarding five cinematic network narrative games—Detroit: Become Human, Cyberpunk 2077, Until Dawn, Heavy Rain, and The Witcher 3: Wild Hunt— were analyzed using the Constructivist Grounded Theory method. As a result of the systematic coding of a total of 400 user comments, four universal categories that shape the player's narrative experience—Narrative Appropriation and Emotional Investment, Interface and System Intervention in the Narrative, Collective Narrative Positioning, and Post-Narrative Lasting Impact— as well as game-specific categories were identified. The findings demonstrate that the five fundamental codes of formal network narrative analysis (Node, Edge, Path, Flowchart, Replayability) are limited to explain player experience and reveal that incorporating social network data into network narrative analyses is a methodological need. The study concludes by proposing a 'Digital-Social Network Narrative Model' that integrates formal network structure with social network dynamics, thereby laying the groundwork for a broader ontological discussion on the indivisibility of narrative and meaning.