Zaman serisi ve makine öğrenmesi modelleri ile hava kirliliğinin tahmini
Prediction of air pollution with time series and machine learning models
  1. Tez No: 1019619
  2. Yazar: ÜMMÜ GÜLSÜM KOCİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHAYAT GÖLBAŞI ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Çok değişkenli zaman serileri, Multivariate time series
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, meteorolojik faktörlerin hava kirliliği üzerindeki etkilerini incelemek ve farklı tahmin modellerinin performanslarını karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Analizler, 2010–2014 yılları arasındaki saatlik gözlemlerden oluşan 43.800 satırlık geniş bir veri seti ile gerçekleştirilmiştir. Bağımlı değişken olarak hava kirliliği seviyesi (PM_2.5 ) ele alınmış; bağımsız değişkenler olarak ise çiğ noktası, sıcaklık, basınç, rüzgâr hızı, yağış miktarı ve döngüsel rüzgâr yönü verileri kullanılmıştır. Modelleme sürecinde, geleneksel zaman serisi yöntemi olarak ARIMAX; makine öğrenmesi ve derin öğrenme yöntemleri olarak ise Rastgele Orman (RF), Destek Vektör Regresyonu (Lineer ve RBF tabanlı SVR) ve Uzun Kısa Süreli Bellek (LSTM) ağları kullanılmıştır. Analiz sonuçları, tüm modellerin %91'in üzerinde yüksek açıklayıcılık oranına (R^2) sahip olduğunu göstermiştir. Özellikle LSTM modelinin %92,58 R^2 değeri ile genel varyansı en iyi açıklayan model olduğu; Radial tabanlı SVR modelinin ise %22,87 MAPE değeri ile yüzdesel hata bazında en kararlı tahminleri ürettiği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, hava kirliliği tahmininde serinin geçmiş değerlerinin en baskın faktör olduğunu, ancak meteorolojik değişkenlerin modele dahil edilmesinin tahmin doğruluğunu önemli ölçüde artırdığını ortaya koymuştur. Bu çalışma, hava kalitesi izleme ve erken uyarı sistemleri için farklı modelleme yaklaşımlarının güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyan uygulamalı bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of meteorological factors on air pollution and to analyze the performances of different prediction models comparatively. The analyses were conducted using a large dataset of 43,800 hourly observations between 2010 and 2014. Air pollution level (PM_2.5 ) was taken as the dependent variable, while dew point, temperature, pressure, wind speed, precipitation, and cyclic wind direction data were used as independent variables. In the modeling process, ARIMAX was utilized as the traditional time series method, while Random Forest (RF), Support Vector Regression (Linear and RBF-based SVR), and Long Short-Term Memory (LSTM) networks were employed as machine learning and deep learning methods. The analysis results showed that all models had a high explanatory rate (R^2) of over 91%. Specifically, it was determined that the LSTM model was the best model for explaining the overall variance with an R^2 value of 92,58% , while the Radial-based SVR model produced the most stable predictions in terms of percentage error with a MAPE value of 22,87%. The findings revealed that the past values of the series were the most dominant factor in air pollution prediction; however, the inclusion of meteorological variables in the model significantly increased the prediction accuracy. This study provides an applied framework demonstrating the strengths and weaknesses of different modeling approaches for air quality monitoring and early warning systems.