Endometriozisli Hastalarda Serum GLP-1 (Glucagon-Like Peptide-1) Düzeylerinin İncelenmesi ve Klinik Korelasyonu
Evaluation of Serum GLP-1 (glucagon-like peptide-1) Levels in Patients with Endometriosis and Correlation with Clinical Findings
- Tez No: 1019618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AYHAN EKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: endometriozis, serum glucagon-like peptide 1( GLP-1) düzeyi, kronik pelvik ağrı, endometriozis evrelemesi, rASRM, endometriosis, serum glucagon-like peptide-1 (GLP-1) levels, chronic pelvic pain, endometriosis staging, rASRM
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endometriozis, uterus dışında endometrial benzeri gland ve stromanın yer almasıyla karakterize kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Üreme çağındaki kadınları etkiler ve dismenore, kronik pelvik ağrı, infertilite gibi semptomlarla yaşam kalitesini etkiler. Patogenezindeki mekanizmalar hâlen tam olarak aydınlatılamamıştır. Son yıllarda, enerji metabolizması ile inflamasyon arasındaki ilişkiye dikkat çeken çalışmalar, endometriozisin immünolojik ve metabolik açıdan karmaşık bir patoloji olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle GLP-1 (glucagon-like peptide-1) gibi inkretin hormonlarının inflamasyon üzerindeki düzenleyici rolleri, endometriozisin immünolojik seyrini etkileyebilecek potansiyel biyobelirteçler olarak dikkat çekmiştir.Bu çalışmanın amacı, endometriozisli kadınlarda serum GLP-1 düzeylerini değerlendirmek ve bu düzeylerin klinik bulgular ile korelasyonunu incelemektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak tasarlanan bu çalışmaya İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran, endometriozis tanısı alan veya endometriozis tanısıyla takipli olan hastalar ve genel tıbbi muayene için başvuran, bilinen hiçbir hastalığı olmayan ve fizik muayenesinde herhangi bir bulgu ile karşılaşılmayan sağlıklı gönüllü yetişkinler arasında yapılmıştır. Hasta ve kontrol grubundaki bireylerin poliklinik başvuruları esnasında demografik verileri, serum CA 125, CA19-9, WBC, CRP, HB, PLT, AKŞ,İnsülin, HOMA-IR, FSH ,LH ve E2 değerleri kaydedildi. Hastalardan ve kontrol grubundan rutin biyokimyasal ve hormonal incelemeler için alınan kanlar dışında ek kan alınmadı. Rutin analizler yapıldıktan sonra artan serum numuneleri analizler yapılıncaya kadar serumlar -20 o C'de derin dondurucuda saklandı. Deney günü aşamalı olarak çözdürülerek deney ve kontrol grubunun serum GLP-1 analizleri Human GLP-1(Glucagon Like Peptide 1 ELISA Kit (E-EL-H6025) kitleriyle ilgili üretici firmanın prosedürü doğrultusunda manuel olarak çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya 44 hasta ve 44 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 88 kişi dahil edildi. Hasta grubundaki bireylerin GLP-1 ortalaması 56,24±23,69 pg/ml, kontrol grubundaki bireylerin 42,33±21,89 pg/ml'dir. Hasta-Kontrol gruplamasına göre bireylerin GLP-1 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (z=2,771, p=0,006) Hasta grubundaki bireylerin %29,5'i (n=13) evre-2, %47,8'i (n=21) evre-3, %22,7'si (n=10) evre-4 olduğu belirlenmiştir.Hasta grubundaki bireylerde evreye göre GLP-1 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (=6,703, p=0,035). Evre arttıkça GLP-1 değeri ortalaması artmaktadır . GLP-1 değeri bakımından evre ikili karşılaştırmasında Evre- 2—Evre-4 arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı (p=0,038) Sonuç: Bu çalışmada, endometriozis tanısı olan hastalarda serum GLP-1 düzeylerinin sağlıklı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Elde edilen bu bulgu, serum GLP-1'in endometriozisin patofizyolojisinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir.Endometriozisli hastalarda GLP-1 düzeylerinin hastalık evresi ile ilişkili olduğu ve evre arttıkça serum GLP-1 düzeylerinin de arttığı saptanmıştır. Özellikle Evre 2 ile Evre 4 endometriozis hastaları arasında GLP-1 düzeyleri açısından anlamlı fark bulunması, GLP-1'in hastalık şiddeti ile ilişkili olabileceğini desteklemektedir. Sonuç olarak ,GLP-1'in endometriozisin inflamatuar mekanizmalarındaki olası rolünün aydınlatılması , hastalığın seyrine ve patolojik süreçlerine etkisinin daha iyi anlaşılması için için daha geniş örneklemli ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır..
Özet (Çeviri)
Objective:Endometriosis is a chronic inflammatory disease characterized by the presence of endometrial-like glands and stroma outside the uterus. It affects women of reproductive age and significantly impairs quality of life through symptoms such as dysmenorrhea, chronic pelvic pain, and infertility. The pathogenic mechanisms of endometriosis have not yet been fully elucidated. In recent years, studies highlighting the relationship between energy metabolism and inflammation have demonstrated that endometriosis is a complex pathology with both immunological and metabolic components. In particular, incretin hormones such as glucagon-like peptide-1 (GLP-1), which have regulatory effects on inflammation, have attracted attention as potential biomarkers that may influence the immunological course of endometriosis.The aim of this study was to evaluate serum GLP-1 levels in women with endometriosis and to investigate the correlation of these levels with clinical findings. Materials and Methods:This prospective study was conducted among patients diagnosed with endometriosis or followed up with a diagnosis of endometriosis who presented to the Obstetrics and Gynecology outpatient clinic of İzzet Baysal Training and Research Hospital, as well as healthy adult volunteers who presented for routine medical examination, had no known diseases, and showed no pathological findings on physical examination. During outpatient visits, demographic data and serum levels of CA-125, CA 19- 9, WBC, CRP, hemoglobin (Hb), platelet count (PLT), fasting plasma glucose, insulin, HOMA-IR, FSH, LH, and estradiol (E2) were recorded for both patient and control groups. No additional blood samples were collected beyond those obtained for routine biochemical and hormonal analyses. After routine analyses were completed, remaining serum samples were stored at −20°C until further analysis. On the day of the experiment, samples were gradually thawed, and serum GLP-1 levels in both patient and control groups were measured manually using the Human GLP-1 (Glucagon-Like Peptide-1) ELISA Kit (E-EL-H6025) in accordance with the manufacturer's instructions. Results:A total of 88 participants were included in the study, consisting of 44 patients and 44 healthy volunteers. The mean serum GLP-1 level was 56.24 ± 23.69 pg/mL in the patient group and 42.33 ± 21.89 pg/mL in the control group. A statistically significant difference in GLP-1 levels was observed between the patient and control groups (z = 2.771, p = 0.006). Among the patients, 29.5% (n = 13) were classified as stage 2, 47.8% (n = 21) as stage 3, and 22.7% (n = 10) as stage 4 according to disease staging. A statistically significant difference in GLP-1 levels was detected among patients according to disease stage (χ² = 6.703, p = 0.035). Mean GLP-1 levels increased with advancing disease stage. In pairwise comparisons of disease stages, a statistically significant difference in GLP-1 levels was observed between stage 2 and stage 4 patients (p = 0.038). Conclusion:This study demonstrated that serum GLP-1 levels were significantly higher in patients with endometriosis compared to healthy controls. This finding suggests that GLP-1 may play a role in the pathophysiology of endometriosis. Furthermore, serum GLP-1 levels were found to be associated with disease stage, increasing as the severity of endometriosis advanced. The significant difference in GLP-1 levels between stage 2 and stage 4 patients particularly supports a potential relationship between GLP-1 and disease severity. In conclusion, further studies with larger sample sizes are required to elucidate the possible role of GLP-1 in the inflammatory mechanisms of endometriosis and to better understand its impact on disease progression and pathological processes.