Siklofosfamid ile indüklenmiş ratlarda karaciğer hasarına karşı mezenkimal kök hücre eksozomlarının koruyucu etkinliği
Protective efficacy of mesenchymal stem cell exosomes against cyclophosphamide-induced liver injury in rats
- Tez No: 1019701
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE GÜLŞEN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Siklofosfamid, karaciğer hasarı, mezenkimal kök hücre eksozomları, oksidatif stres, Cyclophosphamide, liver damage, mesenchymal stem cell exosomes, oxidative stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, siklofosfamid ile oluşturulan deneysel karaciğer hasarında kemik iliği kaynaklı mezenkimal kök hücre eksozomlarının olası koruyucu etkilerinin biyokimyasal, histopatolojik ve immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 28 adet Wistar albino rat kullanıldı ve denekler rastgele dört gruba ayrıldı (n=7): Sham, BMSC-exos, CP ve CP+BMSC-exos. Karaciğer hasarı oluşturmak amacıyla CP grubundaki deneklere tek doz 200 mg/kg CP intraperitoneal (i.p.) olarak uygulandı. Tedavi grubuna CP uygulamasından 24 saat sonra BMSC-exos i.p. yolla verildi. Deney sonunda serum AST, ALT, ALP, MDA, CAT, GSH, SOD1, SIRT1 ve CRP düzeyleri değerlendirildi. Karaciğer dokuları histopatolojik olarak incelendi ve IL-2 ile IL-6 ekspresyonları immünohistokimyasal yöntemle araştırıldı. Bulgular: CP uygulaması serum AST, ALT ve LDH düzeylerinde anlamlı artışa neden oldu. BMSC-exos tedavisi sonrasında bu parametrelerde belirgin azalma saptandı. Oksidatif stres belirteci olan MDA düzeyleri CP grubunda anlamlı olarak yükselirken, BMSC-exos uygulaması sonrasında azaldı. Antioksidan savunma parametrelerinden CAT, GSH, SOD1 ve SIRT1 düzeylerinde CP grubunda azalma gözlenirken, tedavi sonrasında bu parametrelerde iyileşme belirlendi. Histopatolojik incelemelerde CP grubunda hepatosit dejenerasyonu, sinüzoidal dilatasyon, konjesyon ve inflamatuar hücre infiltrasyonu izlenirken, BMSC-exos tedavisinin bu değişiklikleri belirgin şekilde azalttığı görüldü. İmmünohistokimyasal değerlendirmede IL-2 ve IL-6 ekspresyonlarının CP grubunda arttığı, BMSC-exos uygulaması sonrasında ise azaldığı saptandı. Sonuç: BMSC-exos uygulaması, CP'ye bağlı hepatotoksisitenin azaltılmasında umut verici bir tedavi yaklaşımı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the potential protective effects of bone marrow-derived mesenchymal stem cell exosomes (BMSC-exos) in cyclophosphamide (CP)-induced experimental liver injury using biochemical, histopathological, and immunohistochemical methods. Materials and Methods: A total of 28 Wistar albino rats were used in the study, and the animals were randomly divided into four groups (n=7): Sham, BMSC-exos, CP, and CP+BMSC-exos. To induce liver damage, animals in the CP group were administered a single dose of 200 mg/kg CP intraperitoneally (i.p.). The treatment group received BMSC-exos via the i.p. route 24 hours after CP administration. At the end of the experiment, serum levels of AST, ALT, ALP, MDA, CAT, GSH, SOD1, SIRT1, and CRP were assessed. Liver tissues were examined histopathologically, and IL-2 and IL-6 expression was investigated using immunohistochemical methods. Results: CP treatment caused a significant increase in serum AST, ALT, and LDH levels. A marked decrease in these parameters was observed following BMSC-exos treatment. MDA levels, a marker of oxidative stress, were significantly elevated in the CP group but decreased following BMSC-exos administration. While decreases in the antioxidant defense parameters CAT, GSH, SOD1, and SIRT1 were observed in the CP group, improvements in these parameters were noted following treatment. Histopathological examinations revealed hepatocyte degeneration, sinusoidal dilatation, congestion, and inflammatory cell infiltration in the CP group, while BMSC-exos treatment was found to significantly reduce these changes. Immunohistochemical evaluation showed that IL-2 and IL-6 expression increased in the CP group but decreased following BMSC-exos administration. Conclusion: The use of BMSC-exos may be a promising therapeutic approach for reducing CP-associated hepatotoxicity.