Cyclophosphamide ile indüklenmiş ratlarda serbest radikaller ve antioksidanlar üzerine naringinin protektif etkileri
Protective effects of naringin on free radicals and antioxidants in cyclophosphamide induced rats
  1. Tez No: 474547
  2. Yazar: İSLAM CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, CYP, Naringin, Serbest Radikal, Antioxidant, CYP, Free Radical, Naringin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: CYP antineoplastik alkilleyici bir ajan olup, çeşitli malign tümörlerin tedavisinde sık sık kullanılmaktadır. CYP'nin yan etkileri başlıca; renal toksisite, hematopoetik depresyon, ve hemorojik sistitdir. Son zamanlarda antineoplastik ilaçların sitotoksik etkilerini azaltmak için bazı bitkisel kökenli bileşiklerin kullanıldığı çalışmaların sayısı artmaktadır. Bu bitkisel kökenli bileşiklerden birisi de naringindir. Naringin süper oksit süpürücü ve antioksidant etkiye sahip bir maddedir. Bu çalışmada siklofosfamid ile indüklenmiş ratlarda kan ve serum örneklerinde naringinin antioksidanlar ve serbest radikaller üzerine protektif etkileri araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmamızda yaklaşık 200-250 g ağırlığında, 40 adet erkek erişkin Sprague Dawley ırkı ratlar kullanıldı. Her bir grupta yeterli doku örneklerinin sağlanabilmesi için 8 rat kullanıldı ve 5 grup oluşturuldu. Tüm hayvanlar standart bakım ve beslenme şartlarına tabi tutuldu. Grup 1'e 10 gün boyunca intra gastrik (i.g.) olarak serum fizyolojik (1 ml) verildi. Grup 2'ye 10 gün boyunca i.g. serum fizyolojik verildi ve 10. Gün tek doz intra peritonal CYP (200 mg/kg) verildi. Grup 3 ve 4'e 10 gün boyunca sırasıyla serum fizyolojikte çözdürülmüş 50 ve 100mg/kg dozunda i.g. Naringin uygulandı ve 10. Gün Naringin enjeksiyonundan sonra tek doz i.p. CYP (200 mg/kg) uygulaması yapıldı. Grup 5'e ise 10 gün boyunca yalnızca serum fizyolojikte çözdürülmüş 100 mg/kg dozunda i.g. Naringin uygulandı. CYP uygulamasından 48 saat sonra yani deneyin 12. gününde ratlar tiopental sodyum (20 mg/kg) ile anestezi altına alınarak intra kardiyak kan örnekleri alındı ve servikal dislokasyon metodu ile sakrifiye edildi. Ratlardan alınan kan örnekleri klot faktör bulunan jelli tüplere aktarılarak +4 ˚C de soğutmalı santrifüjde 3500-4000rpm devirde 10 dk santrifüj edildi, elde edilen serum önekleri aligotlanarak analiz edilene kadar -80 ˚C de muhafaza edildi. Elde edilen kan ve serum örneklerinde Total Antioksidan, Total Oksidan, Oksidatif stres indeksi, DNA hasarı parametrelerine bakıldı. Çalışmalar sonunda elde edilen kantitatif değerler SPSS 20.00 istatistik veri programında ikiden fazla bağımsız grupların istatistiksel analizinde kullanılan one-way ANOVA sonrası Duncan testi uygulanarak değerlendirildi. Bulgular: CYP'nin ratlarda oksidatif stresi artırdığı, antioksidanları baskıladığı ve DNA hasarına yol açtığı tespit edildi. Sonuç: Naringin'in farklı dozlarının CYP'nin sebep olduğu oksidatif stresi baskıladığı ve antioksidan miktarını artırarak DNA hasarının tamirinde önemli bir rolü olabileceği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: CYP is an antineoplastic agent and is frequently used in the treatment of various malignant tumors. The side effects of CYP are mainly; renal toxicity, hematoboetic depression, and hemorrhagic cystitis. Recently the number of studies using plant-based compounds has been increasing for reduce the cytotoxic effects of antineoplastic drugs. One of these herbal compounds is naringin. Naringine is a superoxide scavenger and an antioxidant substance. In this study, the protective effects of naringin on antioxidants and free radicals were investigated in blood and serum specimens in cyclophosphamide-induced rats. Material and Methods: Forty male adult Sprague Dawley rats weighing approximately 200-250 g were used in our study. Eight rats were used in each group and 5 groups were formed. All animals were subjected to standard maintenance and feeding conditions. Group 1 received saline (1 ml) intragastric (i.g.) for 10 days. Group 2 received 10 days intragastric serum physiologic was given and intraperitoneal (i.p.) CYP (200 mg / kg) was given at the 10th day in a single dose. Groups 3 and 4 were treated for 10 days with 50 and 100 mg / kg, respectively, in saline solubilized Naringin was administered and a single dose of CYP (200 mg / kg, i.p.) was administered after 10 days of naringin injection. Group 5 received 100 mg / kg i.g. solubilized in saline only for 10 days Naringine was applied. Forty-eight hours after the CYP administration, on the 12th day of the experiment, intracardiac blood samples were taken under anesthesia with rats thiopental sodium (20 mg / kg) and sacrificed by cervical dislocation method. Blood samples from rats were transferred to gli tubes with clot factor and centrifuged at 3500-4000 rpm for 10 minutes in a refrigerated centrifuge at +4 °C. The resulting serum samples were aliquoted and stored at -80 ° C in freezer until analysis. Parameters such as total antioxidant, total oxidant, oxidative stress index and DNA damage were measured in the obtained blood and serum samples. The quantitative values obtained at the end of the studies were evaluated by applying the one-way ANOVA Duncan test used in statistical analysis of more than two independent groups in SPSS 20.00 statistical data program. Results: CYP has been shown to increase oxidative stress, suppress antioxidants and cause DNA damage in rats. Conclusion: It was determined that the different doses of naringin inhibited the oxidative stress which caused by CYP and it was founded that may have an important role in repearing DNA damage by increasing the amount of antioxidants.