Aksaray ilindeki 4-14 yaş aralığındaki çocuklarda göz taraması ile miyopi sıklığının saptanması ve spor aktiviteleriyle olan ilişkisinin incelenmesi
Determination of myopia prevalence in children aged 4-14 in Aksaray province through eye screening and investigation of its relationship with sports activities
  1. Tez No: 1019704
  2. Yazar: GÜLAY KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES UYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: dış ortam süresi, fiziksel aktivite, miyopi, ödev, spor, yakın çalışma, homework, myopia, near work, outdoor time, physical activity, sports
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Aksaray ilindeki 4–14 yaş aralığındaki çocuklarda miyopi prevalansının belirlenmesi ve miyopi ile fiziksel aktivite, yaşam tarzı alışkanlıkları ve sosyodemografik faktörler arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda öğrenim gören 1209 öğrenci (2418 göz) dahil edildi. Örneklem seçiminde farklı sosyoekonomik düzeylerin temsili için tabakalı örnekleme yöntemi kullanıldı. Objektif refraksiyon ölçümleri Topcon KR-1 otorefraktometre ile yapıldı ve görme keskinliği yaşa uygun eşellerle değerlendirildi. Spor alışkanlıkları, dış ortamda geçirilen süre, yakın çalışma süresi ve aile öyküsünü değerlendiren anketler uygulandı. İstatistiksel analizler SPSS 26.0 yazılımı kullanılarak yapıldı ve p < 0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 9,79 ± 2,66 yıl idi. Miyopi prevalansı %13,3 (n = 161) olarak saptanırken, emetropi %65,6, hipermetropi %16,9 ve astigmatizma %4,2 oranında bulundu. Sosyoekonomik düzeyi orta ve yüksek olan okullarda miyopi prevalansı düşük düzeydeki okullara göre anlamlı derecede yüksekti (p = 0,005). Her iki ebeveyni gözlük kullanan çocuklarda miyopi oranı, aile öyküsü olmayanlara göre anlamlı olarak daha yüksekti (%27,8'e karşı %13,9; p = 0,002). Miyop öğrencilerin ödev yapma ve telefon kullanım süreleri diğer gruplardan anlamlı düzeyde fazlaydı (p < 0,001). Lojistik regresyon analizinde yaş (OR = 1,197, p < 0,001) ve ebeveyn miyopi öyküsü (OR = 2,773, p = 0,006) bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Sonuç: Aksaray ilinde miyopi prevalansı %13,3 olarak bulundu ve ileri yaş, aile öyküsü ile artmış yakın çalışma süresi ile güçlü ilişki gösterdi. Bulgular, okul çağı çocuklarında dış ortam aktivitelerinin artırılması ve yakın çalışma alışkanlıklarının düzenlenmesine yönelik koruyucu stratejilerin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine the prevalence of myopia among children aged 4–14 years in Aksaray province and to investigate its relationship with physical activity, lifestyle habits, and sociodemographic factors. Materials and Methods: This cross-sectional study included 1,209 students (2,418 eyes) aged 4–14 years attending schools affiliated with the Aksaray Provincial Directorate of National Education. Stratified sampling was used to represent different socioeconomic levels. Objective refraction measurements were performed using a Topcon KR-1 autorefractometer, and visual acuity was assessed with age-appropriate charts. Questionnaires evaluating physical activity habits, outdoor activity, near work duration, and family history were administered. Statistical analyses were performed using SPSS version 26.0, and p < 0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of participants was 9.79 ± 2.66 years. The prevalence of myopia was 13.3% (n = 161), while emmetropia, hyperopia, and astigmatism were observed in 65.6%, 16.9%, and 4.2% of participants, respectively. Myopia prevalence was significantly higher in schools with medium and high socioeconomic levels compared to low-level schools (p = 0.005). Children with both parents wearing glasses had significantly higher myopia rates than those without a family history (27.8% vs. 13.9%, p = 0.002). Myopic students spent significantly more time on homework and phone use than other groups (p < 0.001). Logistic regression analysis identified age (OR = 1.197, p < 0.001) and parental history of myopia (OR = 2.773, p = 0.006) as independent risk factors. Conclusion: Myopia prevalence in Aksaray province was 13.3% and was strongly associated with older age, family history, and prolonged near work duration. These findings highlight the importance of promoting outdoor activities and regulating near work habits to reduce myopia risk in school-age children.