Ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin okul müdürü görevlendirilmesine ilişkin görüşleri
The opinions of the teachers who work at public high schools about the appointment of school principal
- Tez No: 456895
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÖKHAN ARASTAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Instructional leadership, Relationship, Teachers, High school
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Aksaray ilindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin okul müdürü görevlendirilmesine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinde olan bu çalışma nitel ve nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma araştırma yaklaşımına göre yürütülmüştür. Çalışmanın katılımcılarını 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Aksaray ili ortaöğretim okullarında görev yapan ve tabakalı örnekleme ve basit seçkisiz örnekleme tekniği ile seçilen toplam 278 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen“Ortaöğretim Kurumlarında Görev Yapan Öğretmenlerin Okul Müdürü Görevlendirilmesine İlişkin Görüşleri Ölçeği”ile toplanmıştır. Elde edilen nicel veriler Sosyal Bilimler İstatistik Paket Programı 23 ile analiz edilmiştir. Öğretmenlerin, ölçekte yer alan maddelere verdikleri yanıtların aritmetik ortalama ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Okul müdürü görevlendirilmesine ilişkin öğretmen görüşlerinin çeşitli demografik değişkenlere göre fark gösterip göstermediği ölçeğin birinci boyutunda t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile ikinci boyutunda Mann Whitney U ve Kruskall Wallis H testi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın nitel aşamasında ölçekte yer alan açık uçlu sorular yoluyla elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre kamu ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin okul müdürü görevlendirilmesine ilişkin görüşleri, akademik özellikler boyutunda“Çok Katılıyorum”, bireysel özellikler boyutunda ise“Tam Katılıyorum”düzeyindedir. Öğretmen görüşlerine göre okul müdürü görevlendirilmelerinde bireysel özellikler onların akademik özelliklerine göre daha tercih edilen bir özelliktir. Ortaöğretim kurumunda görev yapan öğretmenlerin okul müdürü seçilmesine ilişkin görüşleri akademik özellikler boyutunda katılımcıların yaş, cinsiyet, kıdem ve öğrenim durumu değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır. Bireysel özellikler boyutunda ise katılımcıların okul müdürü seçilmesine ilişkin görüşleri cinsiyet ve öğrenim durumu değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmakta, ancak yaş ve kıdem durumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Çalışmanın nitel bulgularına göre ise ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin yarıdan fazlası okul müdürü görevlendirmelerinin Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmasını istemekte, büyük çoğunluğu ise rotasyon uygulamasını desteklemektedir. Katılımcıların yarıya yakını rotasyon süresinin 4-6 yıl arasında olmasının uygun olacağını düşünmektedirler. Diğer yandan katılımcıların yarıya yakını mülakat yapılmasına karşı iken diğer yarısı mülakat uygulamasını desteklemektedir. Mülakat uygulamasına karşı olan öğretmenlerin büyük çoğunluğu mülakatta adaletli davranılmayacağı endişesini taşırken, Okul Müdürü görevlendirmelerinde liyakat ve adaletin en önemli kriterler olması gerektiğini belirtmişlerdir. Anahtar Kelimeler 1.Eğitim 2.Yönetim 3.Okul Yönetimi 4.Okul Müdürü 5.Öğretmen
Özet (Çeviri)
This study, is aimed to find out the theachers' opinion who work at the high schools about appointmet of school managers. This study which is related to survey model has been carried out via mixed research method, quantity and quality techniques are both used together. The participants consist of 278 teachers who are choosen by using stratified samling and simple random sampling techniques and they work at different high schools in Aksaray in 2015- 2016 education year .the data of this research are gathered by using the views of the teachers who work at high schools about appointments of school managers scale that is developed by the researcher. The quantity data results analysed by social sciences packet programme 23.the Standard deviations and arithmetic means of answers of teachers to the options in the scale are calculated.the wievs of the teachers about the appointments of school manager are sorted out whether they change depending on the demographic factors with t-test and one way analysis of variences (ANOVA) in the first dimension and Mann Whitney U and Kruskall Wallis H tests in the second dimension. In the qualitative stage research, data by the open ended questions are subjected to content analyses. According to the research results, the views about the appointment of school managers of the teachers who work at the state high schools are " highly agree'' in the academic features dimension and ''totally agree'' individual features dimension. To the teachers,in the appointments of school managers, the individual features are more important than academical features. The views about the appointment of the school managers of teachers who work at the high schools dont differentiate sharply depending on the age,gender, seniority and educational background in academical features dimensions.When it comes to individual features dimension, the views about the appointment of school managers of the participants differentiate meaningfully, but they dont differentiate according to age and seniority features statisticly. Nearly half of the teachers think that the appointment of school managers should be done by Ministry of National Education and most of them support rotation. Nearly half of the participants think that 4- 6 years are suitable for the rotation duration.On the other hand, nearly half of the participants are opposed to interview, the other half of them support interview. Most of the teachers who are opposed to interview are worried about that there would be no justice in interview and the most important things in the appointment of school managers should be merit and justice.