Yavru sazan balıklarında (cyprinus carpio) farklıoranlarda lactobacillus plantarum bakterisinin probiyotik yem katkısı olarak kullanımının yaşama oranı ve büyüme performansı üzerine etkileri
Yavru sazan baliklarinda (cyprinus carpio) farkli oranlardalactobacillus plantarum bakterisinin probiyotik yem katkisi olarak kullaniminin yaşama orani ve büyüme performansi üzeri̇ne etkileri
- Tez No: 1019735
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Cyprinus carpio, Lactobacillus plantarum, Paraprobiyotikler, Cyprinus carpio, Lactobacillus plantarum, Paraprobiotics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, yavru sazanlarda (Cyprinus carpio) farklı düzeylerde Lactobacillus plantarum içeren yemlerin büyüme performansı ve yaşama oranı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deneme, probiyotik içermeyen bir kontrol yemi ile 0,5, 1,0 ve 2,0 g/kg L. plantarum içeren üç deneme yeminin kullanıldığı, 12 akvaryumlu ve üç tekerrürlü bir düzende yürütülmüş; başlangıçta toplam 288 balık stoklanmıştır. Deneme süresince canlı ağırlık artışı (WG), spesifik büyüme oranı (SGR), yem değerlendirme oranı (YDO), protein etkinlik oranı (PEO) ve yaşama oranı (YO) izlenmiştir. Elde edilen bulgular, probiyotik uygulamasına verilen yanıtın doğrusal olmadığını göstermiştir. Ağırlık artışında en belirgin iyileşme 0,5 g/kg grubunda gözlenirken, 1,0 g/kg grubu boyca büyüme ile yem ve protein kullanımında daha dengeli bir tablo ortaya koymuştur. Buna karşılık 2,0 g/kg düzeyi, hem büyüme hem de yaşama oranı bakımından daha sınırlı kalmıştır Genel olarak elde edilen sonuçlar, L. plantarum'un yavru sazanlarda yararlı bir yem katkısı olabileceğini göstermiştir. Ancak uygun doz değerlendirilirken sadece büyüme performansına değil, yemden yararlanma ve yaşama oranı gibi diğer önemli parametrelere de birlikte bakılması gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study examined how diets containing different levels of Lactobacillus plantarum affect growth performance and survival in early fingerlings of common carp (Cyprinus carpio). The feeding trial included a probiotic-free control diet and three diets containing 0.5, 1.0, and 2.0 g/kg L. plantarum. It was conducted in 12 aquaria with three replicates using an initial stock of 288 fish. During the trial, weight gain (WG), specific growth rate (SGR), feed utilization ratio, protein efficiency ratio, and survival rate were monitored. The results showed that the response to probiotic supplementation was not linear. The clearest improvement in weight gain was observed at 0.5 g/kg, whereas the 1.0 g/kg group showed a more balanced pattern for length growth and feed/protein utilization. The 2.0 g/kg level produced more limited outcomes for both growth and survival. Taken together, these results indicate that L. plantarum could be a useful feed additive for early fingerlings of common carp. Still, choosing an appropriate dose requires looking beyond growth alone and considering feed efficiency and survival at the same time.