Biyobazlı model reçinelerinin kullanıldığı farklı açılara sahip mandibular implant modellerinin boyutsal stabilitesi ve pozisyonel doğruluğu
Dimensional and positional accuracy of mandibular implant models with different implant angulations fabricated using biobased model resins
- Tez No: 1019737
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞU ÖMÜR DEDE, DOÇ. DR. AHMET SERKAN KÜÇÜKEKENCİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Eklemeli üretim, biyobazlı reçine, bitki bazlı reçine, implant modeli, boyutsal doğruluk, Additive manufacturing, bio-based resin, plant-based resin, implant model, dimensional accuracy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı implant açılanmalarına sahip mandibular implant modellerinin farklı model reçineleri kullanılarak üretildikten sonra boyutsal doğruluklarının ve implant pozisyonel doğruluklarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Mandibular sol ikinci premolar (35) ve ikinci molar (37) bölgelerine implant yerleştirilerek üç farklı klinik senaryo oluşturulmuştur (S1, S2, S3). S1'de her iki implant da dik konumlandırılmıştır. S2'de 35 bölgesindeki implant dik konumlandırılırken, 37 bölgesindeki implant mezial yönde 15° açılı yerleştirilmiştir. S3'te ise 35 bölgesindeki implant distal yönde 15°, 37 bölgesindeki implant ise mezial yönde 15° açılı yerleştirilmiştir. Her senaryo için dört farklı model reçinesi kullanılarak üç boyutlu (3B) baskı modeller üretilmiştir: biyobazlı reçine (BioB), bitki bazlı reçine (PlnB), petrol bazlı reçine (PetB) ve suyla yıkanabilir reçine (WW). Deneysel tasarıma göre toplam 120 reçine model üretilmiştir (n=10). Tüm modeller LCD tabanlı bir 3B yazıcı kullanılarak üretilmiş ve ağız içi tarayıcı ile dijitalleştirilmiştir. Boyutsal doğruluk; sol birinci premolar bölgesi, anterior diş bölgesi, posterior diş bölgesi, yumuşak doku bölgesi ve tüm model yüzeyi için hesaplanan kök ortalama kare (RMS) sapma değerleri kullanılarak değerlendirilmiştir. İmplant pozisyonel doğruluğu ise global sapma (ΔR), açısal sapma (Absdθ), implantlar arası lineer sapma ve implantlar arası açısal sapma ölçümleri ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde iki yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Scheirer–Ray–Hare testi kullanılmıştır (α=0.05). Bulgular: Boyutsal doğruluk değerlendirildiğinde, RMS sapma değerlerinin ölçüm yapılan bölgeye göre değiştiği ve posterior bölgelerde anterior bölgelere kıyasla daha yüksek sapmaların meydana geldiği belirlendi. İncelenen materyaller arasında PlnB çoğu ölçüm bölgesinde en düşük RMS değerlerini göstererek en yüksek boyutsal doğruluğu sağlamıştır. BioB, PetB ve WW reçineleri ise benzer boyutsal doğruluk sonuçları sergilemiştir. Pozisyonel doğruluk açısından implant açılanmasının reçine tipine göre daha belirleyici bir faktör olduğu görülmüştür. Açılı implant yerleşimlerinin bulunduğu senaryolarda bazı pozisyonel doğruluk parametrelerinde daha yüksek sapma değerleri elde edilirken, reçine tipinin etkisinin değerlendirilen parametreye göre değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: BioB ve PlnB model reçineleri, boyutsal ve pozisyonel doğruluk açısından geleneksel PetB model reçinesine benzer veya daha üstün performans sergilemiştir. İmplant açılanmasının doğruluk üzerinde reçine tipine kıyasla daha belirgin bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu nedenle biyobazlı model reçineleri, implant destekli dijital iş akışlarında sürdürülebilir alternatif materyaller olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the dimensional accuracy and implant positional accuracy of mandibular implant models with different implant angulations fabricated using different model resins. Materials and Methods: Three different clinical scenarios (S1, S2, and S3) were established by placing implants in the mandibular left second premolar (35) and second molar (37) regions. In S1, both implants were positioned vertically. In S2, the implant in the 35 region was positioned vertically, whereas the implant in the 37 region was inclined mesially by 15°. In S3, the implant in the 35 region was inclined distally by 15°, while the implant in the 37 region was inclined mesially by 15°. For each scenario, three-dimensional (3D) printed models were fabricated using four different model resins: a biobased resin (BioB), a plant-based resin (PlnB), a petroleum-based resin (PetB), and a water-washable resin (WW). A total of 120 resin models were fabricated according to the experimental design (n = 10). All models were produced using an LCD-based 3D printer and digitized using an intraoral scanner. Dimensional accuracy was assessed using root mean square (RMS) deviation values calculated for the left first premolar region, anterior tooth region, posterior tooth region, soft tissue region, and the overall model surface. Implant positional accuracy was evaluated by measuring global deviation (ΔR), angular deviation (Absdθ), interimplant linear deviation, and interimplant angular deviation. Statistical analyses were performed using two-way analysis of variance (ANOVA) and the Scheirer–Ray–Hare test (α =0.05). Results: Dimensional accuracy varied according to the evaluated region, with higher RMS deviation values observed in posterior regions than in anterior regions. Among the tested materials, the PlnB demonstrated the lowest RMS deviation values across most measurement regions, indicating the highest dimensional accuracy. The BioB, PetB, and WW resins exhibited comparable dimensional accuracy outcomes. With regard to positional accuracy, implant angulation appeared to be a more influential factor than resin type. Higher deviation values were observed in certain positional accuracy parameters in scenarios involving angled implant placement, whereas the effect of resin type varied depending on the parameter evaluated. Conclusions: BioB and PlnB model resins exhibited comparable or superior performance to that of the conventional PetB model resin with respect to dimensional and positional accuracy. Implant angulation appeared to have a more pronounced effect on accuracy than resin type. Therefore, biobased model resins may be considered sustainable alternative materials for implant-supported digital workflows.