Şırnak-pervari-narlı yolu T1 tüneli kazısı sırasında karşılaşılan sorunlar ve alınan önlemlerin değerlendirilmesi
Evaluation of problems encountered and measures taken during the excavation of the T1 tunnel on the sirnak-pervari-narli road
  1. Tez No: 1019746
  2. Yazar: AHMET AYTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Tüneller, Yer altı kazıları, Tunnels, Underground excavations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Altyapı projelerinde tünel yapım sürecinin başarısı, proje aşamasında gerçekleştirilen jeolojik ve jeoteknik etütlerin yeterliliği ile doğrudan ilişkilidir. Bu araştırmada, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi gerçekleştirilen ve Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapımı üstlenilen“Şırnak–(Pervari–Narlı) Ayrımı Yolu km: 25+500–66+500 Kesiminin Yapımı”projesi kapsamında bulunan Şırnak–Pervari–Narlı Yolu T1 Tüneli'nin inşa süreci kapsamlı biçimde ele alınmıştır. İnceleme kapsamında, proje aşamasında gerçekleştirilen jeolojik ve jeoteknik etütlerin yetersizliği nedeniyle tünel kazısı sırasında karşılaşılan belirsizlikler ele alınmıştır. Özellikle kazı ve destekleme yöntemlerinin seçimi, destek sistemlerinin yönelimi ve tünel güzergâhı boyunca karşılaşılan jeolojik formasyonlara ilişkin yeterli ve güvenilir verilerin bulunmaması, yapım sürecinde ciddi mühendislik problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu problemler arasında, tünel kazısı esnasında beklenmeyen şekilde karşılaşılan metan gazı varlığı öne çıkmış; iş sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturmasının yanı sıra kazı çalışmalarının durdurulmasına ve ek önlemler alınmasına yol açmıştır. Söz konusu olumsuzluklar hem inşaat süresinin uzamasına hem de proje maliyetlerinde artışa neden olarak zaman ve ekonomik kayıpların meydana gelmesine yol açmıştır. T1 Tüneli yapımı sırasında yaşanan sorunların teknik, jeolojik ve operasyonel nedenlerini mevcut saha verileri ve uygulama deneyimleri ışığında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, karşılaşılan metan gazı problemlerinin bertaraf edilmesi ve yapım sürecinin güvenli bir şekilde sürdürülebilmesi için tercih edilen kazı yöntemleri, uygulanan destek sistemleri ve alınan mühendislik önlemleri ayrıntılı biçimde açıklanmıştır. Böylece, benzer jeolojik koşullara sahip tünel projelerinde karşılaşılabilecek risklerin önceden öngörülmesine ve daha sağlıklı proje planlama ve uygulama süreçlerinin geliştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The success of tunnel construction in infrastructure projects is directly related to the adequacy of geological and geotechnical studies conducted during the project phase. This research comprehensively examines the construction process of the Şırnak–Pervari–Narlı Road T1 Tunnel, which is part of the“Construction of the Şırnak–(Pervari–Narlı) Junction Road km: 25+500–66+500 Section”project, tendered by the General Directorate of Highways and undertaken by Limak Construction Industry and Trade Inc. The study addresses the uncertainties encountered during tunnel excavation due to the inadequacy of geological and geotechnical studies conducted during the project phase. In particular, the lack of sufficient and reliable data regarding the selection of excavation and support methods, the orientation of support systems, and the geological formations encountered along the tunnel route led to serious engineering problems during the construction process. Among these problems, the unexpected presence of methane gas during tunnel excavation stood out; in addition to posing a risk to occupational health and safety, it led to the suspension of excavation work and the implementation of additional measures. These negative factors led to both extended construction times and increased project costs, resulting in time and economic losses. This study aims to evaluate the technical, geological, and operational reasons for the problems encountered during the construction of the T1 Tunnel, in light of existing field data and practical experience. Furthermore, the excavation methods, support systems, and engineering measures chosen to overcome methane gas problems and ensure the safe continuation of the construction process are explained in detail. Thus, the study aims to contribute to the prediction of risks that may be encountered in tunnel projects with similar geological conditions and to the development of more robust project planning and implementation processes.