Improving the energy conversion stability of hybrid solar photovoltaic / wind turbine renewable energy systems
Hibrit güneş fotovoltaik / rüzgar türbini yenilenebilir enerji sistemlerinin enerji dönüşüm kararlılığının iyileştirilmesi
- Tez No: 1019786
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANRAŞ BATUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Energy, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik enerji, Güneş enerjisi, Güneş enerjisi sistemleri, Hibrit enerji, Rüzgar enerjisi, Sürdürülebilir enerji, Yenilenebilir enerji, Yenilenebilir enerji kaynakları, Yeşil enerji, Photovoltaic energy, Solar energy, Solar energy systems, Hybrid energy, Wind energy, Sustainable energy, Renewable energy, Renewable energy resources, Green energy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Odtü Kuzey Kıbrıs Kampusu (kktc-Güzelyurt)
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Son birkaç yılda, rüzgar türbinleri, güneş pilleri, hidro güç istasyonları gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, dünyanın genel enerji ihtiyaçları nedeniyle yaygınlaştı. Fosil yakıt tüketiminin aşırı şekilde artması nedeniyle, bu enerji eksikliği yenilenebilir enerjiye ihtiyacı gerektirdi. Buna ek olarak, yenilenebilir enerji, ekonomik ve çevresel endişeler dolasıyla önemli bir role sahip. Diğer bir deyişle, yüksek maliyet ve çevresel kirlilik nedeniyle, yerleşik halkın ve sanayinin ihtiyacını karşılayan eski enerji elde etme teknikleri artık iyi bir yol olarak gözükmüyor. Yenilenebilir enerjinin yanında, güç elektroniği teknolojisi de hızlı tepki veren yarı iletken cihazların ve ileri seviyede uygulama ve algoritma yapılabilen gerçek zamanlı bilgisayarların gelişimiyle hızlı bir şekilde büyüyor. Bu gelişmeler ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik güç sistem şebekelerine bağlanmasında kullanılan düşük maliyetli dönüştürücülerin de geliştirilmesine yardımcı oluyor. Bu tezde, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik güç sistem şebekelerine bağlanmasındaki durumlar incelenerek ve filtreleme tekniklerinin etkileri, yeni anahtarlama yöntemleri ve dönüştürücü dizaynları analiz edilerek ortaya çıkan sorunlara çözümler incelenecek. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının belirsiz davranışları nedeniyle zaman zaman yetersiz kalmasından dolayı kullanılan elektrik ve elektronik cihazları incelenecek. Son olarak, sistemiz optimize edebilmek için gerekli olan farklı bağlantı çeşitlerinin karşılaştırılması ve durum analizi harmonik bozuklukların optimizasyonu için yapılacak.
Özet (Çeviri)
In the last few years, renewable energy sources such as wind turbines, photovoltaics, hydropower stations etc. have become widespread because of raising energy needs of the world. Since the fossil fuel consumption excessively has increased, lack of energy has caused the renewable energy requirement. Furthermore, renewable energy has an important role because of the economic and environmental worries. In other words, industrial and inhabitant needs by provided the traditional energy is no longer a successful way due to the high cost and peripheral concern. Besides renewable energy sources, during the recent years, the power electronic technology has grown rapidly because of improvement of semiconductor devices switching quickly, real time computers implementing advanced and complex algorithms. These improvements also have led to the development of the lower cost converters which can be used to make the connection between renewable energy sources and electric power system grids. This thesis will investigate the issues when connecting renewable energy sources to the electric power system grids and try to solve these issues by analyzing the effects of filter techniques, new switching methods and converter designs. In this thesis conventional techniques will be examined by a broad research and new methods will be proposed in order to make the solutions of power quality issues easier. Also, due to the insufficient renewable energy that is caused by uncertain behaviors of renewable sources, important electrical and electronic components will be examined. Finally, there will be some case analysis and comparisons of different connection types to explain how the system can be optimized in term of harmonic distortion. Compared to the 2 level inverters, 3 level inverters 10 % better energy yield in the current waveform, and with the battery usage, both systems have 2 % of increased energy efficiency.