Faz değiştiren madde bazlı termal pil kutusu tasarımı
Design of a phase change material based thermal battery box
  1. Tez No: 1019787
  2. Yazar: KÜRŞAT ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELİZ KONUKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Faz değiştiren madde, Li-ion pil, termal enerji depolama, gizli ısı, pasif soğutma, Phase change material, Li-ion battery, thermal energy storage, latent heat, passive cooling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim ve Teknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 18650 tip li-ion pillerin taşıma ve depolama süreçlerinde güvenli çalışma sıcaklığı aralığında tutulmasını sağlamak amacıyla faz değiştiren madde (FDM) bazlı bir termal pil kutusunun geliştirilmesi ve performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Li-ion piller; yüksek enerji yoğunluğu ve uzun çevrim ömrü gibi avantajlarına rağmen, sıcaklık değişimlerine karşı oldukça hassastır. Uygun sıcaklık aralığının dışına çıkılması, pil performansında düşüşe, kapasite kaybına ve güvenlik risklerine yol açabilmektedir. Çalışma kapsamında, pillerin güvenli sıcaklık aralığında tutulmasını sağlayacak uygun FDM'lerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla çeşitli FDM'ler seçilmiş ve bu malzemelerin erime-donma davranışları, termal analizler yapılarak incelenmiştir. Bunun yanı sıra 18650 tip 4 adet li-ion pillerin konulabileceği bir pil kutusu tasarımı yapılmıştır. Tasarlanan pil kutusu, 3D yazıcı kullanılarak üretilmiş ve belirlenen FDM ile doldurularak fonksiyonel hale getirilmiştir. Sonuç olarak; FDM bazlı termal pil kutusunun, pillerin güvenli sıcaklık aralığında kalma süresini uzattığını göstermiştir. Bu sayede pillerin kapasite kayıplarının azaltılması ve taşıma-depolama süreçlerinde güvenliğin artırılması mümkün olmuştur. Geliştirilen sistemin; batarya lojistiği, depolama ve enerji sektörlerinde uygulanabilir olduğu ve pasif termal yönetim alanında pratik ve ekonomik bir çözüm sunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to develop a phase-change-material (PCM)-based thermal battery box and evaluate its performance to keep 18650-type Li-ion batteries within a safe operating temperature range during transportation and storage. Although Li-ion batteries offer advantages such as high energy density and long cycle life, they are highly sensitive to changes in temperature. Exceeding the appropriate temperature range can decrease battery performance, cause capacity loss, and increase safety risks. Within the scope of this study, suitable PCMs capable of maintaining the batteries within a safe temperature range were determined. To this end, various PCMs were selected and their melting–freezing behaviours were examined through thermal analyses. In addition, a battery box design capable of holding four 18650-type Li-ion batteries was developed. The designed battery box was manufactured using a 3D printer and made functional by filling it with the selected PCM. The results showed that the PCM-based thermal battery box extended the duration for which the batteries remained within the safe temperature range. Thus, it became possible to reduce capacity losses and increase safety during the transportation and storage processes. It was concluded that the developed system is applicable in the battery logistics, storage, and energy sectors and provides a practical and economical solution in the field of passive thermal management.