Fibromiyalji hastalarında ağır metal ve eser element düzeylerinin incelenmesi
Investigation of heavy metal and trace element levels in patients with fibromyalgia
- Tez No: 1019805
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN ERCAN KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ağır metaller, Biyokimya, Eser elementler, Fibromiyalji, Oksidatif stres, Heavy metals, Biochemistry, Trace elements, Fibromyalgia, Oxidative stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Fibromiyalji sendromu (FMS), yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozuklukları ve yaşam kalitesinde azalma ile karakterize kronik bir ağrı sendromudur. Hastalığın etyopatogenezi tam olarak açıklanamamış olup çevresel faktörler, oksidatif stres ve eser element dengesizliklerinin rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, FMS hastalarında ağır metal ve eser element düzeylerinin sağlıklı bireylerle karşılaştırılması ve olası biyokimyasal farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmaya 32 fibromiyalji hastası ile 32 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri ve Fibromiyalji Etki Anketi (FIQ) skorları kaydedildi. Serum örneklerinden demir ve magnezyum kolorimetrik son nokta yöntemi ile ölçüldü. Tam kan matrisinde kurşun, manganez, cıva, arsenik, molibden, kadmiyum ve krom; plazma matrisinde çinko, kalay, antimon, kobalt, nikel ve bakır düzeyleri indüktif eşleşmiş plazma-kütle spektrometresi (ICP-MS) yöntemi ile analiz edildi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirildi. Element analizlerinde manganez, kurşun ve arsenik düzeylerinin FMS grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı (sırasıyla p=0,021; p<0,001; p=0,036). Buna karşılık antimon düzeyi FMS grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu (p=0,004). Demir, magnezyum, krom, molibden, kadmiyum, cıva, kobalt, nikel, bakır, çinko ve kalay düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç olarak, fibromiyalji hastalarında bazı ağır metal ve eser element düzeylerinde anlamlı değişiklikler gözlenmiştir. Özellikle kurşun ve arsenik gibi toksik elementlerin yüksek bulunması, çevresel maruziyetlerin ve oksidatif stres mekanizmalarının FMS patogenezindeki olası rolünü desteklemektedir. Bununla birlikte, bu ilişkinin neden-sonuç düzeyinde açıklanabilmesi için daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia syndrome (FMS) is a chronic pain syndrome characterized by widespread musculoskeletal pain, fatigue, sleep disturbances, and reduced quality of life. The etiopathogenesis of the disease has not been fully elucidated, and environmental factors, oxidative stress, and trace element imbalances are thought to contribute to its development. The aim of this study was to compare heavy metal and trace element levels in patients with FMS and healthy individuals and to reveal possible biochemical differences. The study included 32 patients diagnosed with fibromyalgia and 32 healthy controls. Demographic characteristics and Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ) scores of the participants were recorded. Serum iron and magnesium levels were measured using the colorimetric endpoint method. Lead, manganese, mercury, arsenic, molybdenum, cadmium, and chromium levels were analyzed in whole blood samples, whereas zinc, tin, antimony, cobalt, nickel, and copper levels were analyzed in plasma samples using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) method. The obtained data were evaluated using appropriate statistical methods. Element analysis revealed that manganese, lead, and arsenic levels were significantly higher in patients with FMS compared to the control group (p=0.021, p<0.001, and p=0.03, respectively). In contrast, antimony levels were significantly lower in the FMS group (p=0.004). No statistically significant differences were observed between the groups regarding iron, magnesium, chromium, molybdenum, cadmium, mercury, cobalt, nickel, copper, zinc, and tin levels (p>0.05). In conclusion, significant alterations in certain heavy metal and trace element levels were observed in patients with fibromyalgia. In particular, the elevated levels of toxic elements such as lead and arsenic support the possible role of environmental exposures and oxidative stress mechanisms in the pathogenesis of FMS. However, larger-scale prospective studies are needed to clarify this relationship and determine its causal nature.