Evli kadınların üreme sağlığı durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the reproductive health status of married women
  1. Tez No: 1019806
  2. Yazar: LEYLA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın sağlığı, Üreme sağlığı hizmetleri, Women's health, Reproductive health services
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde bulunan 29 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne (ASM) kayıtlı, 18–49 yaş arası evli ve Türk vatandaşı kadınların üreme sağlığı durumlarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma tanımlayıcı tipte olup, örneklemini Nisan–Haziran 2025 tarihleri arasında ASM'ye herhangi bir nedenle başvuran 221 kadın oluşturmuştur. Veriler,“Sosyodemografik Özellikler Bilgi Formu”,“Üreme Sağlığına İlişkin Özellikler Bilgi Formu”ve“Evli Kadınların Üreme Sağlığını Koruyucu Tutumlarını Belirleme Ölçeği (ÜSBÖ)”kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 31,2±7,6 yıl olup, ilk evlenme yaşı ortalaması 20,2±3,6 yıl olarak belirlenmiştir. Kadınların %89,6'sının daha önce gebelik deneyimi yaşadığı; %23,5'inin düşük ve %21,7'sinin küretaj öyküsüne sahip olduğu saptanmıştır. Kadınların %96,3'ünün gebeliklerinde en az bir kez ASM'de izlem yaptırdığı, %6,5'inin doğum öncesi eğitim aldığı, %53'ünün son doğumunu devlet hastanesinde gerçekleştirdiği ve %54,6'sının son doğum şeklinin sezaryen olduğu saptanmıştır. Kadınların %71,4'ünün doğum sonu eğitim aldığı, %82,1'inin son gebeliklerinde doğumdan sonraki ilk bir saat içinde bebeğini emzirdiği ve %71,6'sının doğum sonrası lohusalık döneminde kontrol/izleme çağrıldığı belirlenmiştir. Kadınların %94,6'sı gebelikler arasındaki sürenin en az iki yıl olması gerektiğini ve %64,7'si aile planlaması yöntemi kullandığını belirtmiştir. Kadınların %2,7'sinin menopoza girdiği; menopoza giren kadınların %83,3'ünün hormon replasman tedavisi kullandığı saptanmıştır. Kadınların Pap-smear testi yaptırma oranının %33,9 olduğu ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda %1,8'inin eğitim aldığı belirlenmiştir. Kadınların ÜSBÖ toplam puan ortalaması 145,71±10,04 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, kadınların doğum öncesi eğitim alma oranının düşük olduğu, gebelik izlemleri konusunda farkındalıklarının iyi düzeyde olduğu, doğum sonrası eğitim aldıkları, anne sütü ile beslenme konusunda bilinçli oldukları, lohusalık döneminde büyük çoğunluğunun izlem altında olduğu ve kadınların üreme sağlığını koruyucu tutumlarının genel olarak olumlu olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda, birinci basamak sağlık hizmetlerinde eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin güçlendirilmesi önerilmektedir. Bu çalışma, Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde bulunan 29 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne (ASM) kayıtlı, 18–49 yaş arası evli ve Türk vatandaşı kadınların üreme sağlığı durumlarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma tanımlayıcı tipte olup, örneklemini Nisan–Haziran 2025 tarihleri arasında ASM'ye herhangi bir nedenle başvuran 221 kadın oluşturmuştur. Veriler,“Sosyodemografik Özellikler Bilgi Formu”,“Üreme Sağlığına İlişkin Özellikler Bilgi Formu”ve“Evli Kadınların Üreme Sağlığını Koruyucu Tutumlarını Belirleme Ölçeği (ÜSBÖ)”kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 31,2±7,6 yıl olup, ilk evlenme yaşı ortalaması 20,2±3,6 yıl olarak belirlenmiştir. Kadınların %89,6'sının daha önce gebelik deneyimi yaşadığı; %23,5'inin düşük ve %21,7'sinin küretaj öyküsüne sahip olduğu saptanmıştır. Kadınların %96,3'ünün gebeliklerinde en az bir kez ASM'de izlem yaptırdığı, %6,5'inin doğum öncesi eğitim aldığı, %53'ünün son doğumunu devlet hastanesinde gerçekleştirdiği ve %54,6'sının son doğum şeklinin sezaryen olduğu saptanmıştır. Kadınların %71,4'ünün doğum sonu eğitim aldığı, %82,1'inin son gebeliklerinde doğumdan sonraki ilk bir saat içinde bebeğini emzirdiği ve %71,6'sının doğum sonrası lohusalık döneminde kontrol/izleme çağrıldığı belirlenmiştir. Kadınların %94,6'sı gebelikler arasındaki sürenin en az iki yıl olması gerektiğini ve %64,7'si aile planlaması yöntemi kullandığını belirtmiştir. Kadınların %2,7'sinin menopoza girdiği; menopoza giren kadınların %83,3'ünün hormon replasman tedavisi kullandığı saptanmıştır. Kadınların Pap-smear testi yaptırma oranının %33,9 olduğu ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda %1,8'inin eğitim aldığı belirlenmiştir. Kadınların ÜSBÖ toplam puan ortalaması 145,71±10,04 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, kadınların doğum öncesi eğitim alma oranının düşük olduğu, gebelik izlemleri konusunda farkındalıklarının iyi düzeyde olduğu, doğum sonrası eğitim aldıkları, anne sütü ile beslenme konusunda bilinçli oldukları, lohusalık döneminde büyük çoğunluğunun izlem altında olduğu ve kadınların üreme sağlığını koruyucu tutumlarının genel olarak olumlu olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda, birinci basamak sağlık hizmetlerinde eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin güçlendirilmesi önerilmektedir. Bu çalışma, Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde bulunan 29 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne (ASM) kayıtlı, 18–49 yaş arası evli ve Türk vatandaşı kadınların üreme sağlığı durumlarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma tanımlayıcı tipte olup, örneklemini Nisan–Haziran 2025 tarihleri arasında ASM'ye herhangi bir nedenle başvuran 221 kadın oluşturmuştur. Veriler,“Sosyodemografik Özellikler Bilgi Formu”,“Üreme Sağlığına İlişkin Özellikler Bilgi Formu”ve“Evli Kadınların Üreme Sağlığını Koruyucu Tutumlarını Belirleme Ölçeği (ÜSBÖ)”kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 31,2±7,6 yıl olup, ilk evlenme yaşı ortalaması 20,2±3,6 yıl olarak belirlenmiştir. Kadınların %89,6'sının daha önce gebelik deneyimi yaşadığı; %23,5'inin düşük ve %21,7'sinin küretaj öyküsüne sahip olduğu saptanmıştır. Kadınların %96,3'ünün gebeliklerinde en az bir kez ASM'de izlem yaptırdığı, %6,5'inin doğum öncesi eğitim aldığı, %53'ünün son doğumunu devlet hastanesinde gerçekleştirdiği ve %54,6'sının son doğum şeklinin sezaryen olduğu saptanmıştır. Kadınların %71,4'ünün doğum sonu eğitim aldığı, %82,1'inin son gebeliklerinde doğumdan sonraki ilk bir saat içinde bebeğini emzirdiği ve %71,6'sının doğum sonrası lohusalık döneminde kontrol/izleme çağrıldığı belirlenmiştir. Kadınların %94,6'sı gebelikler arasındaki sürenin en az iki yıl olması gerektiğini ve %64,7'si aile planlaması yöntemi kullandığını belirtmiştir. Kadınların %2,7'sinin menopoza girdiği; menopoza giren kadınların %83,3'ünün hormon replasman tedavisi kullandığı saptanmıştır. Kadınların Pap-smear testi yaptırma oranının %33,9 olduğu ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda %1,8'inin eğitim aldığı belirlenmiştir. Kadınların ÜSBÖ toplam puan ortalaması 145,71±10,04 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, kadınların doğum öncesi eğitim alma oranının düşük olduğu, gebelik izlemleri konusunda farkındalıklarının iyi düzeyde olduğu, doğum sonrası eğitim aldıkları, anne sütü ile beslenme konusunda bilinçli oldukları, lohusalık döneminde büyük çoğunluğunun izlem altında olduğu ve kadınların üreme sağlığını koruyucu tutumlarının genel olarak olumlu olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda, birinci basamak sağlık hizmetlerinde eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the reproductive health status of married Turkish women aged 18–49 years who were registered at Family Health Center No. 29 in the Şehitkamil district of Gaziantep, Türkiye. This descriptive study included 221 women who visited the Family Health Center for any reason between April and June 2025. Data were collected through face-to-face interviews using the“Sociodemographic Characteristics Information Form,”the“Reproductive Health Characteristics Information Form,”and the“Reproductive Health Protective Attitudes Scale”. The mean age of the participants was 31.2±7.6 years, and their mean age at first marriage was 20.2±3.6 years. It was found that 89.6% of the women had experienced at least one pregnancy, 23.5% had a history of miscarriage, and 21.7% had a history of curettage. Of the participants, 96.3% had received antenatal follow-up at least once at a Family Health Center during pregnancy, 6.5% had received antenatal education, 53.0% had given birth most recently at a public hospital, and 54.6% had delivered their last child by cesarean section. Furthermore, 71.4% of the women had received postpartum education, 82.1% had breastfed their infant within the first hour after birth during their most recent pregnancy, and 71.6% had been invited for follow-up or examination during the postpartum period. Among the participants, 94.6% stated that the interval between pregnancies should be at least two years, while 64.7% reported using a family planning method. It was determined that 2.7% of the women had entered menopause, and 83.3% of these women were receiving hormone replacement therapy. The rate of undergoing a Pap smear test was 33.9%, while only 1.8% of the participants had received education on sexually transmitted infections. The mean total score on the“Reproductive Health Protective Attitudes Scale”was 145.71±10.04.In conclusion, the rate of receiving antenatal education was low; however, the women demonstrated a good level of awareness regarding pregnancy follow-up. They had received postpartum education, were knowledgeable about breastfeeding, and the majority were followed during the postpartum period. Overall, the women exhibited positive attitudes toward protecting their reproductive health. Accordingly, strengthening education and counseling activities within primary healthcare services is recommended.