Kadına yönelik şiddetin, sağlık yönetimi perspektifinden değerlendirilmesi: İstanbul ili örneği
Evaluation of violence against women from the perspective of health management: The case of Istanbul province
  1. Tez No: 1019836
  2. Yazar: RUNERM ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Ekonomik şiddet, Fiziksel şiddet, Kadına yönelik şiddet, Psikolojik şiddet, Domestic violence, Economic violence, Physical violence, Violence against women, Psychological violence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, kadına yönelik şiddetin, sağlık yönetimi perspektifinden değerlendirilmesi amacıyla İstanbul'da iki eğitim ve araştırma hastanesi ve bir devlet hastanesinde çalışan doktor, hemşire ve ebelerin farkındalık, eğitim durumlarını ve kurumsal kapasiteye ilişkin algılarını incelemek üzere 352 kişiye yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen anketle toplanmış; SPSS 25.0 programında frekans, yüzde, Pearson Ki-Kare, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleriyle analiz edilmiştir. Bulgular, çalışanların çoğunun kadına yönelik şiddeti sağlık sorunu olarak gördüğünü ancak uygulamaya yeterince yansımadığını, çoğunun eğitim almadığı, şiddet türleri ve adli raporlama konusunda bilgi eksikliği yaşadığı belirlenmiştir. Kurumlarda yazılı protokol, bildirim formu, bilgi güvenliği, kayıt ve prosedürler konularında çalışanlar arasında belirgin bir bilgi eksikliği olduğu saptanmıştır. Cinsiyet ile güvenlik endişesi, farklı şiddet türleri hakkında bilgilendirilme ile adli rapor düzenleme bilgisi, görev yapılan kurum ile şiddet bildirim formu bulunma ve kullanma durumu, birim içi ekip çalışması ile sahada karşılaşılan zorluklar, çalışılan tıbbi birim ile şiddet vakalarıyla karşılaşma sıklığı ve kurumsal destek algısı ile sağlık kurumlarının rolünü, etkili bulmada istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Kurumda çalışma süresi ile inisiyatif kullanabilme durumu, meslek ile şiddet vakalarını tanımlayabilme, eğitim alma ile adli mercilere bildirim zorunluluğu arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Araştırma, kadına yönelik şiddet ile mücadelede çalışanların farkındalığı, kurumsal protokoller, özel eğitimler, ekipler arası iş birliği, çalışan güvenliği, adli bildirim süreçleri, yönetimin güçlendirilmesi, standart ve uygulanabilir müdahale mekanizmalarının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with 352 doctors, nurses, and midwives working in two training and research hospitals and one state hospital in Istanbul in order to evaluate violence against women from the perspective of health management, and to examine their awareness, training status, and perceptions regarding institutional capacity. The data were collected through a questionnaire developed by the researcher and analyzed using the SPSS 25.0 program through frequency, percentage, Pearson Chi-Square, Mann-Whitney U, and Kruskal-Wallis H tests. The findings revealed that most healthcare workers considered violence against women to be a health problem; however, this awareness was not sufficiently reflected in practice. It was determined that most of the participants had not received training and had insufficient knowledge regarding types of violence and forensic reporting. A significant lack of knowledge was identified among employees regarding written protocols, notification forms, information security, record keeping, and procedures in institutions. Statistically significant relationships were found between gender and safety concerns; being informed about different types of violence and knowledge of preparing forensic reports; the institution of employment and the presence and use of violence notification forms; intra-unit teamwork and difficulties encountered in the field; the medical unit of employment and the frequency of encountering violence cases; and the perception of institutional support and considering the role of health institutions effective. No significant difference was found between length of employment in the institution and the ability to take initiative; profession and the ability to identify violence cases; and receiving training and awareness of the obligation to notify judicial authorities. The study demonstrates the necessity of raising healthcare workers awareness, establishing institutional protocols, providing specialized training, strengthening inter-team cooperation, ensuring employee safety, improving forensic notification processes, enhancing management, and developing standardized and applicable intervention mechanisms in the fight against violence against women.